Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Kwas Magiczny i dwa inne 
Autor Wiadomość

Post Kwas Magiczny i dwa inne
Kwas magiczny FSO3H-SbF5 (- jest to wiązanie kordynacyjne)

Cytuj:
"Kwas magiczny", HSO3F/SbF5 nalezy do tzw. super kwasow i jest 10^18 razy mocniejszy od 100% H2SO4. Jest tak silny, ze moze calkowicie
sprotonowac alkohole i olefiny, dajac karbokationy w badzo duzych
koncentracjach i o dlugiej zywotnosci, ze mozna badac ich strukture np. za pomoca NMR. Za metode otrzymywania karbikationow z wykorzystaniem super kwasow w 1994 r. prof. George A. Olah otrzymal Nagrode Nobla w dziedzinie chemii.

Kwasu "magicznego" i innych tzw. superkwasow uzywa sie tez do "zyjacej" polimeryzacji kationowej i to nawet na przemyslowa skale. Dzieki temu, ze ilosciowo generuje karbokationy mozna przy pomocy jego stezenia precyzyjnie kontrolowac stezenie karbotionow w srodowisku i co za tym idzie dokladnie regulowac mase czasteczkowa otrzymywanych polimerow.
Mozna go kupic w Aldrichu. Kosztuje 300 DM(marek niemickich - 2pio ) za 25 g. Kwas magiczny jest bardzo higroskopijny i pracuje sie z nim w warunkach scisle bezwodnych.

Czy ktoś używał ? :D :D :D lub wie coś jeszcze o tym kwasie ?
CZy ktoś coś wie o tych kwasach:
HF-SbF5
SbF5 ??
I jaki benodm ich nazwy systematyczne ??:
FSO3H-SbF5 - kwas pentafluoroantymonowohudrosiarkowofluorowy ?? jakos śmiesznie to brzmi :D (nie wiem czy nazwy kompleksó przypadkiem się inaczej nie pisze :D)
HF-SbF5 - kwas pentafloroantymonowofluorowodorowy
SbF5 - kwas pentafluoroantymonowy :D
Pozdrawiam
2pio

14 sie 2005, o 14:41
**

Kwas magiczny, superkwas, jednen z najsilniejszych znanych kwasów Lewisa, m.in. mieszaniny fluorowodoru HF albo kwasu monofluorosiarkowego(VI) HSO3F z fluorkiem antymonu(V) SbF5.

Tylko tyle wiem

14 sie 2005, o 14:53
eee... ?? sory sory .... ja czegoś nie rozumiem SbF5 to fluorek antymonu...czyli sól ??! poza tym czy Sb może przyjmować taki stopien utlenienia ?

17 sie 2005, o 18:07
eee... ?? sory sory .... ja czegoś nie rozumiem SbF5 to fluorek antymonu...czyli sól ??! poza tym czy Sb może przyjmować taki stopien utlenienia ?
Tu jest troche ---> http://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic.php?p=27406#27406 ... chemia ma to do siebie , ze rozne klasy zwiazkow uzywa sie plynnie jak np sole , ale trzeba miec "wyczucie chemiczne" urzywajac plynnie nazw ... Sole konkretnie wg mnie to zwiazki z duzym charakterem wiaznia jonowego w zwiazku , a SbF5 jest zwiazkiem w duzym stopniu z charakterem kowalencyjnym wiec nie nazawal bym go sola tak jak CCl4 ...

Stopien utlenienia formalnie +5
Properties SbF5
vapor density 2.2 (vs air)
vapor pressure 10 mm Hg ( 25 °C)
bp 148-150 °C (lit.)
mp 7 °C (lit.)
density 2.993 g/mL at 25 °C (lit.)

17 sie 2005, o 18:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]