Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Flotacja blendy cynkowej - pytanko :) 
Autor Wiadomość
Post Flotacja blendy cynkowej - pytanko :)
Hej, nie wiem czy sensownie sformułowam pytanko jeśli nie to przepraszam ale w końcu kto pyta nie błądzi :)

W procesie flotacji blendy cynkowej powstaje ZnSO4 (ZnO redukuje się węglem i powstaje czysty cynk, drugim produktem z tego tlenku jest właśnie siarczan). Mam pytanko jak wygląda przebieg procesu końcowego w którym z siarczanu powstaje z powrotem ZnS? :)

13 paź 2005, o 21:11
@GŁÓWNY MODERATOR

Zapewne redukcja za pomoca koksu w odpowiednio przystosowanym piecu :) Szczegolow technicznych nie znam.

Zapewne to juz wiesz, ale powiem dla innych: Blende cynkowa poddaje sie flotacji w celu oczyszczenia z tzw. zloza (skaly plonnej). W tym celu rozdrobniona rude rozprowadza sie w wodzie, ktora zawiera ksantogenian alkilowy (jako czynnik flotujacy) i CuSO4 (jako aktywator - tworzy sie na powierzchni ZnS warstewka CuS, przez co ziarna mineralu latwiej ulegaja flotacji) miesza sie w zbiornikach, przez ktore od dolu przepuszczane sa pecherzyki powietrza. Ksantogenian alkilowy (RCSSNa - analogiczny do soli kwasu karboksylowego) wiaze sie od strony grupy ksantogenowej z ziarnem mineralu. Jego hydrofilowy lancuch dazy zas do "przyczepienia" sie do czasteczki powietrza. Gdy tak sie stanie, ziarnko mineralu jest wynoszone na powierzchnie zbiornika. Tym sposobem mineral mozna zebrac z gornej czesci roztworu, a zloze opada na dno.

13 paź 2005, o 21:23
Wg mnie popełniłes tu kilka błędów. Ksantogenian sodowy zawiera w swojej cząsteczce tlen , pochodzi z kwasu kasntogenowego o wzorze
R-OCSSH. Po drugie łańcuch pochodzący z węglowodorów jest hydrofobowy i jest skierowany w strone gazu. Jak sama nazwa wskazuje Hydrofilowy od łacińskich słów wodolubny, w przypadku ksantogenianu jego łańcuch węglowodorowy jest hydrofobowy.

18 sty 2007, o 20:06

Post Re: Flotacja blendy cynkowej - pytanko :)
Chanel napisał(a):
Hej, nie wiem czy sensownie sformułowam pytanko jeśli nie to przepraszam ale w końcu kto pyta nie błądzi :)
[...]
W procesie flotacji blendy cynkowej powstaje ZnSO4

Wydaje mi się, że flotacja jest procesem fizycznym, polegającym na oddzieleniu skały płonnej od właściwego minerału. Miesza się mieloną rudę z wodą, zawierającą detergenty i napowietrza (?). Ruda wypływa w postaci piany, którą się zbiera, a skała płonna osiada na dnie.

18 sty 2007, o 22:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]