mam problem- przegladalam tematy i raczej to pytanie nie padlo otoz mam zaprojektowac doswiadczenie ktore wykaze amfoteryczny charakter CuO napisalam juz reakcje z kwasem (H2SO4) ale nie wiem do konca jakie beda produkty reakcji CuO z NaOH bardzo bym prosila o pomoc na czwartek musze miec to zrobione z gory dziekuje.
24 paź 2006, o 14:26
Richy
Cytuj:
CuO + 2NaOH + H2O ----->Na2[Cu(OH)4]
CuO + 2HCl ---> CuCl2 + H2O
24 paź 2006, o 15:33
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
bardziej po "gimnazjalnemu" mozna zapisać Na2[CuO2]
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
24 paź 2006, o 15:58
Anonymous
DMchemik napisał(a):
bardziej po "gimnazjalnemu" mozna zapisać Na2[CuO2]
o tez tak zrobilam ale nie bylam pewna... tylko ze mialam trzy grupy OH nie 4 bo patrzac w tablicach nie bylo bezposredniej reakcji z tlenkiem do tego zwiazku tylko odrazu z wodorotlenkiem...to sie chyba zabarwi na granatowo nie? (i to nie jest zadania gimnazjum ) chociaz rozpisalam na oba sposoby ale wolalam sie upewnic danke szyn
24 paź 2006, o 16:59
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
tak, powstanie niebieski roztwór
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości