mam takie zadanie i nie wiem jak sie do tego zabrać:((((
1. Cr2(SO4)3 + H2O2 + NaOH ->
2. to co wyjdzie z 1 + H2SO4 ->
3. to co wyjdzie z 2 + C2H5OH + H2SO4 -> ....... + etanol + Na2SO4 + H2O
i następne:
2. Mangan tworz trzy podstawowe tlenki w ktorych wystepuje na roznych stopniach utlenienienia
- tlenek X otrzymuje sie przez termiczny rozkład weglanu manganu (II)
-tlenek Y powstaje podczas redukcji KmnO4 siarczanem VI potasu w srodowisku obojetnym
-tlenek Z powstaje podczas działania stezonego H2SO4 na stały manganiam (VII) potasu przy czym mangan w tej reakcje nie zmienia stopnia utlenienia.
Napisz rownania reakcji otrzymywania tlenkow X Y Z i podaj ich nazwy.
3. podczas reakcji tlenku Y z goracym kwasem solnym wydziela sie wolny chlor a w reakcji z kwasem siarkowym VI tlen. W reakcjach tych obok odpowiednich gazów powstają sole w ktorych mangan wystepuje na takim samym stopniu utlenienia jak w tlenku X. Ułóz odpowiednie rownania reakcji.
prosze o ktorekolwiek
24 lis 2005, o 18:50
Anonymous
Re: pomocy ! ! chrom i mangan....
hOney napisał(a):
mam takie zadanie i nie wiem jak sie do tego zabrać:((((
1. Cr2(SO4)3 + H2O2 + NaOH -> 2. to co wyjdzie z 1 + H2SO4 -> 3. to co wyjdzie z 2 + C2H5OH + H2SO4 -> ....... + etanol + Na2SO4 + H2O
i następne:
2. Mangan tworz trzy podstawowe tlenki w ktorych wystepuje na roznych stopniach utlenienienia - tlenek X otrzymuje sie przez termiczny rozkład weglanu manganu (II) -tlenek Y powstaje podczas redukcji KmnO4 siarczanem VI potasu w srodowisku obojetnym -tlenek Z powstaje podczas działania stezonego H2SO4 na stały manganiam (VII) potasu przy czym mangan w tej reakcje nie zmienia stopnia utlenienia. Napisz rownania reakcji otrzymywania tlenkow X Y Z i podaj ich nazwy.
3. podczas reakcji tlenku Y z goracym kwasem solnym wydziela sie wolny chlor a w reakcji z kwasem siarkowym VI tlen. W reakcjach tych obok odpowiednich gazów powstają sole w ktorych mangan wystepuje na takim samym stopniu utlenienia jak w tlenku X. Ułóz odpowiednie rownania reakcji.
prosze o ktorekolwiek
Znowu praca domowa, ehh.
ad 2:
X=MnO, ale z tego co znalazłem rozkład zachodzi dopiero >7000K (siedem tysięcy, tak).
Z=Mn2O7 (dość nietrwały, brunatna, ciężka ciecz)
To też tylko część prawdy; w normalnych warunkach zawsze powstaje w takiej reakcji kwas octowy, ponieważ aldehydy (pomijając ew. zawady przestrzenne, których tu nie ma) są bardziej podatne na utlenianie w środowisku wodnym od alkoholi.
24 lis 2005, o 19:44
draq
O ile dobrze pamiętam, to KMnO4 przy udziale reduktorów obojętnych redukuje na MnO2, więc będzie Y = MnO2
To też tylko część prawdy; w normalnych warunkach zawsze powstaje w takiej reakcji kwas octowy, ponieważ aldehydy (pomijając ew. zawady przestrzenne, których tu nie ma) są bardziej podatne na utlenianie w środowisku wodnym od alkoholi.
Co to znaczy w normalnych warunkach??
Akurat na tej reakcji opiera się jedna z metod otrzymywania aldehydu octowego na skalę laboratoryjną...
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości