Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Amfoterycznosc 
Autor Wiadomość
Post Amfoterycznosc
Ktore metale, tlenki i wodorotlwnki sa amfoteryczne. Jesli Zn jest amfoteryczny to tlenek cynku i wodorotlenek cynku rowniez? A jak jest z pozostalymi:

Pb, Sn, Al, Cr, Cu

Czy we wszytskich wartosciowosciach te zwiazki sa mafoteryczne.
I jescze takie male zaanie:
Ktore zwizki rozpuszcaja sie w KOH i dlaczego:
a) wodorotkenek amonu
b)wodorotlenek wapnia
c)tlenek olowiu
d)tlenek cyny (II)
e)tlenek srebra

15 gru 2005, o 11:33

Pb, Sn, Al, Cr - ich wodotlenki i tlenki są amfoteryczne

2)
c)tlenek olowiu
d)tlenek cyny (II)
bo są to tlenki amfoteryczne :)

Obrazek
weź udział:

15 gru 2005, o 16:44
A moglby ktos jeszcze napisac te dwie reakcje.

15 gru 2005, o 18:41

i z cyną analogicznie :)

Obrazek
weź udział:

15 gru 2005, o 22:35
PbO+NaOH+H2O==>Pb(OH)4(2-)+2Na(+)

Chyba ta reakcja nie jest uzgodniona prawidlowo. Moglbys mi jeszcze to jakos wytlumaczyc ?? Skad sie bierze woda i czemu dodajesz wiecej grup niz jest wartosciowosc Pb ??

16 gru 2005, o 16:54
Woda sie bierze z otoczenia ( reakcje zachodzą w roztworach soli więdz H2O mamy zazwyczaj pod dostatkiem :)

Wartosciowość Pb dalej sie zgadza. Wieksza liczban Grup OH- będoca ligandami w tym zwiazku jest spowodowana obecnością wolnych par elektronowych przy tlenie i dzięki temu możliwoscią stworzenia wiązań koordynacyjnych.

Poczytaj sobie o związkach kompleksowych koordynacyjnych <a href="http://encyklopedia.pwn.pl/37167_1.html">tutaj</a>..... :wink:

16 gru 2005, o 17:09
Nie zgadza sie liczba wodoru i sodu. Trzeba chyba zastosowac jakas wyzsza matematyke bo ja tego uzgodnic nie umiem :D :D :D

16 gru 2005, o 17:21
cząsteczkowo :

PbO + 2NaOH + H2O ----> Na2[Pb(OH)4]

Jonowo:

PbO + 2 Na+ + 2 OH- + H2O ----> 2Na+ + [Pb(OH)4]2-

wyższa matematyka.... cóż to jest wstawić 2 przed NaOH..... :wink: :lol:

16 gru 2005, o 17:27

Jak sie chce to zapisac w uproszczeniu i bez hydroksokompleksow, to mozn tak:

PbO + 2NaOH ---> Na2PbO2 + H2O

Zeby wymyslic na szybko nieuwodniona wersje anionu, mozna zrobic tak:
Wezmy wodorotlenek Pb(OH)2
Zapiszmy ten wzor sumaryczny inaczej: H2PbO2
I juz mamy jak widac anion PbO2(2-) ;)

Jesli mamy trojwartosciowy metal, powiedzmy glin, to moga powstac 2 rozne aniony, zobaczmy jak:
Al(OH)3
H3AlO3 -- anion AlO3(3-)
Taki H3AlO3 ma sporo wody, wiec ja moze odlaczyc, robiac HAlO2, czyli anion AlO2(-).
Ten gdzie jest wiecej tlenu nazywa sie orto-, a ten gdzie mniej meta-.

16 gru 2005, o 18:17

trochę się rozpędziłem z tym równaniem, ale wpisanie 2 przed NaOH to chyba nie jest wyższa matematyka :)

Obrazek
weź udział:

17 gru 2005, o 18:25
@GŁÓWNY MODERATOR

Trochę offtop, wodorotlenek amonu nie istnieje więc pytanie jest źle sformułowane :P

18 gru 2005, o 22:48

Ale tam nie jest wodorotlenek tylko wodorotkenek;)
To pewnie jakis tajemniczy zwiazek koordynacyjny poznany opisany dopiero niedawno :)

18 gru 2005, o 23:02
Oczywiscie mial byc wodorotlenek amonu :D A co do tego czy istnieje czy nie to nie mam bladego pojecia. Ja poprostu spisalem pytania z kolosa.

20 gru 2005, o 11:53
A czy Zn, ZnO i Zn(OH)2 tez sa amfoteryczne?? Bo wydaje mi sie ze tak ale wole sie upewnic :D

21 gru 2005, o 10:55

Obrazek
weź udział:

21 gru 2005, o 12:21

Jest tez inna amfoterycznosć. gdzieś czytałem o kwasach Manganowym (VI) H2MnO4, Wolframowy, i Molibdenianowy (poprawcie mnie jak zle pisze). To tez chyba jest amfoterycznosc :)

8 lip 2006, o 20:09
... nie ma czegos takiego jak "Amfoteryczność"

8 lip 2006, o 23:37

Masz na myśli amfoteryczność w sensie ogólnym,czy w sensie "amfoteryczności" z postu Ubk?

9 lip 2006, o 01:53
Masz na myśli amfoteryczność w sensie ogólnym,czy w sensie "amfoteryczności" z postu Ubk?
... mam na mysli ogolnie amfoteryczność ... wydaje mi sie ze to pojecie bylo wprowadzone pod koniec 19 lub poczatku 20 wieku przy analizie "klasycznej" grup kationow i anionow w roztworach wodnych, aby w pewien sposob podzielic katony i nadac ich wlasciwoscia nazwe amfoterycznosci ... Jednak teraz nijak sie ma do wspolczesnej chemii ... jest to termin mocno zdewaluowany, ograniczajacy sie wlasciwie do analizy grup kationow i anionow w roztworach wodnych, bazujacy na jednej definicji kwasow i zasad, niemajacy jednak znaczenia ogolnego i scislego, a jedynie historyczne(czasem jest uzywane do podkreslenia ze zewien zwiazek zachowuje sie jak klasyczny "amfoter" z analizy jakosciowej) ...

ps ... nawet w bielanskim nie ma w skorowidzu hasla "amfoteryczność", zreszta w innych ksiazkach do chemii nie znalazlem tego hasla poza "analiza roztworow wodnych" ... w encyklopedii techniki CHEMIA tez niema hasla "amfoteryczność"

9 lip 2006, o 12:28

Rozumiem... Ale uważam,że mimo wyszystko pojęcie amfoteryczności powinno być stosowane.

Odnosi się nie tylko do samych kationów, ale i własności niektórych pierwiastków.

Poza tym mówiłeś, że odnosi się tylko do jednej defininicji kawsów i zasad, ale tak naprawdę znajduje ono zastosowanie także w teorii Bronsteda (rozpuszczalniki amfiprotyczne, np. H2O, który w zależności od warunków może być kwasem lub zasadą).

Myślę, że amfoteryczność skazuje się czasem na trochę podobny niebyt, co chociażby Reguły Fajansa, albo Teoria Miękkich i Twardych Kwasów i Zasad - wszystkie one stanowią półilościowe modele opisu pewnych zjawisk,czasami bywają uproszczeniami i uogólnieniami,ale jakże pomocnymi i pomagającymi wyjaśnić pewne trendy. :wink:

9 lip 2006, o 13:43
Rozumiem... Ale uważam,że mimo wyszystko pojęcie amfoteryczności powinno być stosowane.

Odnosi się nie tylko do samych kationów, ale i własności niektórych pierwiastków.

Poza tym mówiłeś, że odnosi się tylko do jednej defininicji kawsów i zasad, ale tak naprawdę znajduje ono zastosowanie także w teorii Bronsteda (rozpuszczalniki amfiprotyczne, np. H2O, który w zależności od warunków może być kwasem lub zasadą).

Myślę, że amfoteryczność skazuje się czasem na trochę podobny niebyt, co chociażby Reguły Fajansa, albo Teoria Miękkich i Twardych Kwasów i Zasad - wszystkie one stanowią półilościowe modele opisu pewnych zjawisk,czasami bywają uproszczeniami i uogólnieniami,ale jakże pomocnymi i pomagającymi wyjaśnić pewne trendy. :wink:
Teoria Miękkich i Twardych Kwasów i Zasad jest bardzo wazna i caly czas aktualna, a amfoterycznosc jest calkowicie nie potrzebna i jest pozostaloscia historyczna nie majaca zadnego oparcia we wspolczesnej chemii ... a to ze sie uczy w szkole o tej niby amfoterycznosci to kolejna glupota z jaka sie mozna spotkac w szkolach i pozniej dowiedziec sie na studiach ze to w gruncie rzeczy bzdura i zaszlosc historyczna , a termin juz nie jest w zasadzie nigdzie uzywany ...

9 lip 2006, o 15:50
Zasłużony dla forum

to ze sie uczy w szkole o tej niby amfoterycznosci to kolejna glupota z jaka sie mozna spotkac w szkolach i pozniej dowiedziec sie na studiach ze to w gruncie rzeczy bzdura i zaszlosc historyczna , a termin juz nie jest w zasadzie nigdzie uzywany ...

Jak możesz to wytłumacz uczniowi gimnazjum dlaczego amfoterycznosć nie ma sensu? Jak dla mnie ten termin ma sens, bo jak inaczej nazwiesz zdolność np. zw. glinu, cynku, arsenu itp. do reagowania z kwasami i zasadami? Np. w ksiażce Drapały "Chemia ogólna i nieorganiczna z zadaniam" (2002 rok) amoterycznosc jest poruszona i nie ma żadnych informacji o tym że to bzdura...
??
Pozdro

9 lip 2006, o 17:41
Cytuj:
to ze sie uczy w szkole o tej niby amfoterycznosci to kolejna glupota z jaka sie mozna spotkac w szkolach i pozniej dowiedziec sie na studiach ze to w gruncie rzeczy bzdura i zaszlosc historyczna , a termin juz nie jest w zasadzie nigdzie uzywany ...

Jak możesz to wytłumacz uczniowi gimnazjum dlaczego amfoterycznosć nie ma sensu? Jak dla mnie ten termin ma sens, bo jak inaczej nazwiesz zdolność np. zw. glinu, cynku, arsenu itp. do reagowania z kwasami i zasadami? Np. w ksiażce Drapały "Chemia ogólna i nieorganiczna z zadaniam" (2002 rok) amoterycznosc jest poruszona i nie ma żadnych informacji o tym że to bzdura...
??
Pozdro
... najpierw trzeba wiedziec co jest kwasem, a co zasada w chemii wtedy zrozumiesz ze amfoterycznosc nie ma sensu ... a to ze w ksiazkach do szkol(nie akademickich) jest to poruszane w "zgodzie z bardzo prymitywna teoria kwasow i zasad" to swiadczy o znacznym zawezeniu problemu i skupieniu sie na chemii z przed ponad wieku ...

9 lip 2006, o 17:53
Zasłużony dla forum

Wg. Bronsteada- kwasy tozw. zdolne do oddawania protonow (donory) a zasady to akceptory protonów
Wg. Lewisa kwas przyjmując pare elektronowa tworzy wiązanie kowalencyjne polarne, zaś zasada dostarcza pare elektronowa do utoworzena tego wiazania.
Sa to trzy główne teorie klasyfikujace kwasy i zadady. Każda ma swoje zastosowania. Jak dla mnie podobnie jest z amfoterycznoscią- nie można stosować wszędzie tego terminu, ale w określonych przypadkach tak... Jak sie myle to mnie poprawcie, bo dalej nie rozumiem czemu używanie pojęcia 'amfoterycznośc" ma być karane gilotyna... :wink:

pozdro

9 lip 2006, o 18:22
... Czy wg Ciebie(lub innych) kwas azotowy HNO3 moze byc amfoteryczny ?

9 lip 2006, o 18:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona