Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Coś znalazłem i zbadałem 
Autor Wiadomość

Post Coś znalazłem i zbadałem
Znalazłem substancję. Jesnozielona, śliska. Po wprowadzeniu do płomienia barwi się na zielono. W wodzie rozpuszcza się słabo tworząc nieklarowny r-r. Po dodaniu wodnego r-ru wodorotlenku sodu roztwór zmienia barwę na niebieski i roztwór jest klarowny. Podejrzewam, że jest to tetra hydrokso miedzian (II) sodu Na2[Cu(OH)4] i pytanie czy mam rację. A po drugie gdy do tego r-ru (niebieskiego) dodam r-r kwasu cytrynowego zmienia się z niebieskiego na zielony. Jaka to reakcja i jak można ją zapisać?

12 lut 2009, o 14:41

to wiec co powstaje podczas dolania NaOH do tego roztworu?
Sliska? to to jest żel, galaretka moze cos w postaci wosku czy proszek lub duzy kryształ, ktore sole miedzi maja zielony kolor?

12 lut 2009, o 16:08

zeby potwierdzic- wypraż próbke- czarny osad- CuO z rozłożonej soli, roztwarza sie w HCl

13 lut 2009, o 00:22

Barwi się na zielono czy barwi płomień na zielono ?

13 lut 2009, o 10:47

właśnie bo sole baru barwią plomień na taki "prawdziwy" zielony a miedzi na niebieskawo-zielony, poza tym niewiem czy ten hydroksomiedzian to ta sliska substancja bo wedlug mnie to w tej probówce powstał hydroksomiedzian sodu (nieklarowny roztwor - zawiesina wodorotlenku miedzi, klarowny roztwor - miedzian) po dodaniu zasady, jeżeli zakładasz ze ta substancja stała to hydroksomidzian sodu to chyba plomień zabarwi się na bardziej żółty niż zielony kolor bo sód zawsze przebija

13 lut 2009, o 15:36
Nauczyciel

Cu(OH)2 ma bardzo słabe właściwości amfoteryczne - rzeczywiście może powstać miedzian(II), ale raczej w stężonych r-rach NaOH. Z opisu wynika natomiast, że do roztworu owej substancji dodano pewną ilość roztworu NaOH i nie ma mowy o pośrednio pojawiającym się błękitnym osadzie - bo nim byśmy uzyskali odpowiednie stężenie NaOH, trzebaby wlać dużo roztworu stężonego. Podręcznikowo Cu(OH)2 nie rozpuszcza się w nadmiarze mocnej zasady, przy czym założenie jest takie, że do analizy używamy 2M r-r NaOH.
Zupełnie można wykluczyć miedziany(II). Ja natomiast mam inną koncepcję i miedzi to nie wyklucza. Trochę dziwne to połączenie (tak w ogóle, skąd masz to "coś" ?), ale obserwacje zdają się to potwierdzać.
Jest to r-r CuCl2 w roztworze np. HCl - tworzą się zielone, chlorkowe kompleksy. A lepkość zapewnia np. dodana gliceryna czy inny alkohol polihydroksylowy. Wnioski potwierdzają obserwacje: w roztworze, w skutek rozcieńczenia następuje zmniejszenie stężenia chlorków i chlorkowy kompleks miedzi się rozpada, a jony Cu2+ hydrolizują - stąd zmętnienie. Po dodaniu NaOH powstaje przejściowo Cu(OH)2, który tworzy kompleksowe połączenia ze związkami wielowodorotlenowymi.
+ zielono-niebieska barwa płomienia może sugerować występowanie miedzi

13 lut 2009, o 15:52

ale napewno miedzian sodu to nie jest bo wskazywaloby na to zabarwienie plomienia?

13 lut 2009, o 23:07
@MODERATOR

Płomień byłby żółty. A ten niebieski po zadaniu NaOH to jaki jest, szafirowy, morski, granatowy, jak CuSO4.. Opisałbyś jakoś. Całkiem możliwe że chemik10 ma rację i to kwas tetrachloromiedziowy, ale może zacznijmy od tego skąd to w ogóle masz? Zwykle reakcja z kwasem i zasadą to trochę za mało żeby zidentyfikować substancję niewiadomego pochodzenia..

14 lut 2009, o 00:00

Stawiam na CuCl2. Strąć wodorotlenek, powinien być niebieski, a po ogrzaniu wypadnie z niego brunatny CuO. Jeśli na dodatek wykryjesz chlorki (próba z AgNO3) to na pewno chodzi o CuCl2.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

14 lut 2009, o 15:27

Byłem troche niedokładny. Postać tą którą znalazłem to proszek śliski (nie tak jak skrobia ziemniaczana ale coś takiego). Ta wersja z CuCl2 ma sens. Otórz dowiedziałem się że jest to miedzian 50 taka substancja do jabłoni by liście nie bielały. Na opakowaniu pisze że proszek Zawiera: Cu, O, Cl.

16 lut 2009, o 15:28
@MODERATOR

Tak sobie śledzę temat ale no nic nie wymyślałem bo nic tu mi nie pasowało. Ale proszę bardzo miedzian 50. otóż miedzian 50 jest to mieszanina o działaniu grzybobójczym stosowana do zabezpieczania pni drzew itp. Teraz rzadko stosowana jeśli jeszcze gdziekolwiek się jej używa. Jest to mieszanina sinego kamienia czyli CuSO4 x 5H2O i wapna w stosunku wagowym 1 do 1. Jeśli chcesz coś z tego zrobić to tylko zalać NaOH lub KOH i czekać aż Cu(OH)2 przejdzie w CuO i rozpuścić to w jakimś kwasie. Nic więcej z tego raczej nie zdziałasz bo...bo to niby proste związki ale oddziaływania pomiędzy nimi są nie do przeskoczenia. Chyba żeś sprytniejszy od nich:)
Analityk

16 lut 2009, o 16:28

W składzie pisze, że zawiera 50% tlenochlorku miedzi. Więc chyba chodzi o CuO*CuCl2.
Miedzian jest jednym z niewielu środków, które działają także bakteriobójczo. Można go stosować zapobiegawczo w zarazie ogniowej (choroba kwarantannowa !! ), ale niestety jest już lub będzie w najbliższych miesiącach wycofany.

Jeżeli masz go więcej i masz ogródek, to moge Ci podpowiedzieć, że jest to także środek stosowany w innych chorobach. Jak tylko zacznie się topić śnieg który mamy i przyjdzie trochę ciepła, to możesz pękające pąki brzoskwiń opryskać tym preparatem. 2 krotny oprysk (co 10 dni) skutecznie zapobiega kędzierzawości liści brzoskwiń (liście się skręcają i czerwienieją).

16 lut 2009, o 19:37

No myśle żę temat jest już skończony wielkie dzięki za pomoc no to można go zamknąć bo raczej nic nie wnosi.

Pozdrawiam

17 lut 2009, o 10:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]