A nie da rady uzyskać zynku w reakcji z węglem,, przy uzyciu palnika?? Tak jak się redukuje PbO do Pb. Bierzesz taki krążek z węgla drzewnego, kładziesz na to PbO podstawiasz palnik i lekko (...) płomień na PbO, węgiel się utlenia do CO2 a PBO redukuje do Pb. Z cynkiem napewno można zrobić tak samo I reakcja będzie jeszcze szybciej zachodzić. Zapewne jak się wymiesza pył Zno z pyłem węglowym w obpowiednim stosunku molowym czyli ZnO 2 : 1 C i się podgrzeje to zajdzie reakcja i można tego zrobić więcej i taniej Pozdro
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
28 lut 2006, o 20:28
Anonymous
Jeśli potrzebny ci cynk to możesz rozebrać bateryjkę(kubeczek jest z Zn).
No tak ale trzeba też powiedzieć że cynk znajduje się tylko w ogniwach typu Leclanchego. Czyli śa to na 100% płaskie bateryjki 4,5 V. Teraz nie wiem ale chyba zwykłe paluszki z kiosku za 80 gr też mają jedną z elektrod cynkową, nie jestem pewien bo ich nie rozbierałem. Ale alkaliczne baterie raczej nei maja cynku, chyba że się nie znam, tak samo bateryjki AKU niklowo kadmowe, tego to nawet bym nie otwierał bo jak wiemy kadm nie jest za zdrowy .
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
Dobra a teraz pytanie, mam kawałek blachy, jak indetyfikowacże jest ona zrobiona z cynku. Badanie elektroujemności odpada, najlepiej jakby była to metoda jednoznaczna, np. jakieś kolorowe sole (cynk chyba takich nie ma )albo kolorowe kompleksy. (to już prędzej). No i oczywiście żeby ta metoda była do wykonania w domu
GG:3716505
19 mar 2006, o 21:41
Anonymous
1. wodorotlenki (także amonowy) tworzą z jonami cynku biały osad Zn(OH)2, rozp. w nadmiarze zasady,
2. zileń Rinmanna
w kostce węgla drzewnego robisz zagłębienie i umieszczasz tam próbke związku twojego metalu (np. strącony Zn(OH)2 ), i zwilżasz wodą, żarzysz bezbarwnym płomieniem, powstaje przejsciowo zółty kolor (ZnO, po ostygnięciu biały), dodajesz 1 krople 0,1% r-ru azotynu kobaltu (lub chlorku), dalej żarzysz, powstaje zielone zabarwienie
3. szesciocyjanożelazian(II)potasu daje z jonami cynku zielonkawy osad rozpuszczalny w zasadach, nierozp. w zimnych kwasach i rozc. amoniaku
19 mar 2006, o 21:55
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Roztwórz kawałek blachy w HCl. Gdy to zrobisz zobojętnij roztwór [jeśli zrobisz to jakimiś węglanami to uważaj może powstać biały osad], nalej roztworu do kilku probówek i dodaj do nich po kolei:
1) NaOH/KOH - jak zobojętnisz kwas to powinien Ci zacząć powstawać biały osad, rozpuszczalny w nadmiarze NaOH/KOH.
2) KCN - biały osad, rozpuszczalny w nadmiarze
3) Na2HPO4 - biały osad, rozpuszczalny w rozcieńczonych kwasach mineralnych, octowym i NH3
4) K4[Fe(CN)6] - biały osad
5) Na2S lub inne alkaliczne siarczki - wytrącają biały osad...
Jak reakcja Ci zajdzie we wszystkich 5 probówkach to masz 100% że to Zn. Możesz jeszcze ten kawałek blachy ogrzewać z jakimś utleniaczem - utleni się do białęgo ZnO, a ten po podgrzaniu jest żółty, więc szósta metoda...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości