Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Otrzymywanie metalicznego sodu oraz potasu 
Autor Wiadomość
Post Otrzymywanie metalicznego sodu oraz potasu
Witam. Obserwuję to forum od dłuższego czasu i niestety nie mogłem znaleźć informacji na ten temat. O ile na temat otrzymywania Na ze stopionego NaOH coś tutaj znalazłem ( jednakże ten sposób znałem już z książeczki S.Sękowskiego ) to na potas zero pomysłu. I myśląc nad różnymi sposobami, wyczytałem że :
KNO2 topi się w temperaturze 417 *C. Powyżej tej temperatury ulega rozkładowi wg 4KNO2 → 2K2O + 2N2 + 3O2 .
Więc obmyśliłem, że będę ogrzewał 200g KNO3 spożywczego ( duża czystość ) w garnku aż do przekztałcenia w KNO2 i stopienia sie KNO2. Temperaturę będę regulował skręcając i odkrecajac kurki gazówki. jak sie stopi aczne elektrolize przy 12V 2 elektrody węglowe ( te z baterii ).
Bo wydaję mi się że na katodzie powinien wytworzyć się K , a na anodzie ? tlen ? azot ? NO ?
Mam więc pytanie, w jakiej temp. pali się aceton ? Bo może za jego pomocą można by zrobić palnik by roztopić KNO2. acetonem łatwiej regulować bo na pewno nie pali się w większej temp.

A co do sodu.. mam tylko jedno pytanie. Jak zachowuję się ciekłe NaOH, czyli czy pryska, przeżera emalię garnka itp.

z góry dzięki :)[/b]

2 kwi 2006, o 14:23

K nie uzyskasz w sobsób który napisaleś :) Albo będzie to cholernie nieopłacalne i trudne(ktoś pisał że z 1kg KNO3 otrzymał 2g K )

Inaczej się sód z NaOH otrzymuje niż przez samo grzanie :P
Mianowicie w elektrolizerze Castnera:
katoda: 2Na+ + 2e ---> 2Na
anoda: 2OH- + 1/2O2 + 2e (pewnie to wiesz ;) )

Albo w procesie Downsa-elektroliza stopionej mieszaniny NaCl i CaCl2
w temperaturze 650*C

Jak chcesz wiecej info to wpisz w google a jak byś nie znalazł to pytaj.

2 kwi 2006, o 14:56
No, oczywiście miałem na myśli otrzymywanie Na ze stopionego NaOH przez elektrolize . Hmm..Wobec tego, czy elektroliza ciekłego KOH da takie same rezultaty jak przy NaOH ? Jeśli tak, jaka jest temp. topnienia KOH ? Skąd można wziąść ? Elektroliza roztworu KNO3 ?Chociaż wolałbym kupić. Jest coś w stylu "kreta" z tym ze z KOH ? I poza tym wydaje mi się, że ten ktoś po prostu przegrzał KNO3 ( a raczej KNO2 ) i tyle ;)

EDIT :
NAJNOWSZE NOWINY ! HITLER SPADŁ Z DRABINY ! :lol:

A tak poważnie, to włączyłem sobie wikipedię i :
Temperatura topnienia KOH wynosi 360 °C, a temperatura wrzenia 1320 °C. Czyli generalnie super. moze sie uda ^^

A, właśnie wziąłem odsączyłem z takiego trunku "goldenwasser" kawałki złota. pisze że 23 karaty. Co wy na to ? co mogę z tym zrobić ?

2 kwi 2006, o 15:32

W KNO3 to nie elektroliza roztworu tylko stopionego jak już.

2KF + CaC2---> CaF2 + 2C + 2K ---tylko że K ulatnia się w postaci pary...

K można uzyskać podobnie jak Na, prowadzi się elektrolizę z elektrodą rtęciową. K rozpuszcza się w Hg tworząc amalgamat. Dalej już tylko oddzielenie.

Tw szystko bardzo upierdliwe jest bo wkońcu metale bardzo reaktywne, więc wątpię żebyś się w to bawił. KOH kupisz na www.chemik.aip.pl

2 kwi 2006, o 15:56
Tak. Owszem ;) Ale mi się wydaje że KNO3 stopione nieco .. nie istnieje. Przecież już przy 400 stopniach rozkłada się na KNO2. A elektroliza KNO3 imo powinna zadziałać, bo wytwarzać się będzie na katodzie potas, który reagując z wodą da wodorotlenek. Mam rację ? A z tym CaC2 i KF... CaC2 nie problem, ale powiedz mi skąd ja wezmę KF ? (...) z pasty do zębów ? ;p

Podsumowując, czy da się otrzymać KOH z elektrolizy roztworu KNO3/KNO2 ? biorąc pod uwagę, że mam 12 lat chemii w szkole nie mam, wiec "alternatywnego" źródła odczynników nie mam, a rodzice nie są zbytnio przychylni ciężko mi będzie kupić w necie. W ostateczności, coś załatawię ;) Ale lepiej łatwiej, prawda ? Ja zresztą nie potrzebuję dużo tego szitu. o, raptem 30-40g.

2 kwi 2006, o 16:09
już o tm pisałem (ostatni post w temacie), więc nie bede sie powtarzał:
może skorzystasz ....
http://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic ... 9&start=25

2 kwi 2006, o 16:21
ok, ale niestety, opiłki żelaza znajduję się poza moim zasięgiem. Tą metodę spróbuję w wakacje, jak już będę miał komplet odczynników. Na acetylenie pójdzie do białego żaru, nie ? A apropo tych kombinacji z NaOH i drucikiem platynowym... toż to łatwiej zwykłe grafitówy z ciekłym NaOH. W tej chwili jedynie poszukuję odpowiedzi na pytanie skąd mogę wziąść , a raczej : z jakich powszechie dostępnych materiałów mogę otrzymać KOH.

2 kwi 2006, o 16:34
heehhe . .. moge ci podac taka chałupnicza metode którą sam wykorzystywałem, ale otrzymasz KOH raczej zanieczyszczony....

bierzesz dużo popiołu z ogniska, szczególnie nadaje sie popiół z drzewa twardego np. buk, dąb - i ługujesz go wodą, otrzymujesz roztwór który filtrujesz dokładnie od zanieczyszczeń. Jest to głównie węglan potasu. Następnie zagęszczasz go przez odparowanie. Do tego r-ru dodajesz świeżą wode wapienną, strąca sie węglan wapnia. Filtrujesz i masz r-r KOH. Ale napewno jest zanieczyszczony. Do poważniejszych syntez raczej nie polecam ;)

Jeśli masz dostęp do czystego węglanu to będzie o wiele lepiej . . .

PS:
opiłki znajdziesz w pierwszym lepszym warsztacie przy szlifierce

2 kwi 2006, o 16:48
No dobrze. Metoda jest w sumie b.ciekawa, ale mi zależy żeby ten KOH był względnie czysty. Bo zauważ, że jak tam jakiś syf będzie to może mi z K zareagować. A z tym to już nie ma żartów :? Więc ponawiam moje pytanie : Co się wytwarza podczas elektrolizy KNO3 ?

PS. W warsztacie przy szlifierce te opiłki maja taką zawartość Fe.. ;p

2 kwi 2006, o 18:12
przeciez wyrażnie napisałem że ten KOH nie nadaje sie do syntez... :? :? :?

nie mam pojęcia skąd wziążć inne żródło potasu, względnie czyste....
musisz użyć jakiegoś związku potasu bo inaczej będziesz miał zawsze problem z czystością.
ewentualnie czystośc możesz osiągnąć dzięki elektrolizie

:idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
chyba że masz dostęp do nawozów rolniczych. zaprzyjażniony rolnik pewnie odstąpi ci kilka kg nawozu - istnieje coś takiego jak sól potasowa, jest to chlorek potasu, jeśli nie to przejdz sie do sklepu ogrodniczego i kup jakiś nawóz potasowy - jednoskładnikowy (no chyba że to będzie mieszanka zw.potasu) i wtedy zrób jak wyżej podałem

masz tu dokładny skład:
http://www.adipol.com.pl/11.32.0.0.1.0.phtml

:wink:

2 kwi 2006, o 18:47

Ja mam pomysł.. Elektroliza soli potasu na elektrodzie Hg.
Następnie reakcja powstałego amalgamatu potasowego z wodą.
Otrzymuje się czysty KOH

P.S :lol:

2 kwi 2006, o 19:03
no dokładnie to miałem na myśli, ale najpierw ta sól musi byc czysta ;)
hehe... i kółko sie zamyka...

2 kwi 2006, o 20:00
Hm ? z tym chlorkiem niezła myśl.. na wsi mieszkam co prawda, ale u mnie w ogordniczym są 3kg worki z nawozami, tak kupuje KNO3 ;) Widziałem coś takiego jak sól potasowa, ale nie zainteresował mnie skład. Ale czy przez prostą elektrolizę KNO3 i odparowanie wody nie uda mi się uzyskać KOH o dobrej czystości ( przy użyciu wody dest.) ?

PS.
Chlorek potasu
temperatura topnienia: 776 °C

chyba sobie daruję..... poszukam innych związków ;)

2 kwi 2006, o 20:02
szybko sie poddajesz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

przecież jeżeli przeprowadzisz elektrolize wodnego r-ru KCL na elektrodach grafitowych to chlor wydzieli sie w postaci gazowej i pozostanie w naczyniu sam KOH....
pozostaje kwestia obliczeń: ile KCL? jakie wartości prądu? ile czasu to zajmie ?
ale tą przyjemność pozostawiam tobie :wink: :wink: :wink:

2 kwi 2006, o 20:14
Ja myślałem że ty masz na myśli bezpośrednie pozyskanie potasu z ciekłego KCl :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Chyba się skuszę na kupienie tej "soli potasowej" pod warunkiem iż będzie to czysty KCl :D A tak to jeszcze sie pomysli. Ale zrobię to, co bezowocne : zapytam się raz jeszcze, czy do cholery jasnej przeprowadzajac elektrolize KNO3(aq) otrzymam roztwor KOH xD ( bo mam dostep do spożywczej która odznacza się ekceptowalną czystością. KCN chyba nie dodają , nie ? )

2 kwi 2006, o 20:25

no dokładnie to miałem na myśli, ale najpierw ta sól musi byc czysta ;)

Jeżeli nie będzie zanieczszczony innymi metalami niż K to będzie spoko 8)

P.S http://www.offmusic.pl/farben/start.swf

2 kwi 2006, o 20:47
Hmm.. teraz rzucę nowe swiatlo na ta sprawe... otóż wyczytałem w tablicach że KNO3 topi sie w temp. około 320 *C, natomiast rozkład następuje dopiero od 400 *C. Wiec utrzymywanie go w zakresie tych 80 stopni podczas elektrolizy przez jakies 5 minut nie powinno być problemem. Prawda ?

PS. Kto tu również nie lubi naszego prezydenta ? :lol: :lol:

2 kwi 2006, o 20:57

a co sie tak uparłeś na ten KNO3 ???
nie przyda ci sie do czegoś innego ?
na ile znalazłem to to też nie musi być do końca czyste :lol:
http://www.adipol.com.pl/12.17.0.0.1.0.phtml
ale to szczegół....

elektroliza stopionego KNO3 to chyba lekkie przegięcie, no chyba że jesteś takim ryzykantem albo nie lubisz swojej twarzy :lol: :lol: :lol:

2 kwi 2006, o 20:59
hm ? z tego co wiem to nie wybucha/inny szit xD ale młody i niedoświadczony jestem. ledwo co mi się palec z poparzenia II stopnia wyleczył ( ah te masochistycznie klejące się karmelki ). Przybliz niebezpieczeństwa związane z elektrolizą tego związku.

2 kwi 2006, o 21:05
no widze że masz już z tym doświadczenie :lol: spotkanie II stopnia :lol: :lol: :lol:
a rób sobie jak chcesz :lol: to nie moja bużka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

osobiście przeprowadziłbym KNO3 w węglan i poddał elektrolizie w r-rze wodnym lub rozłożył go według reakcji:
4 KNO3 → 2 K2O + 2 N2 + 5 O2
w kontrolowanych warunkach a wtedy wystarczy K2O zługować wodą i masz KOH

2 kwi 2006, o 21:28

Ano..takie niebezpieczeństwo, że posługujesz się stopionym, gorącym utleniaczem i jak coś strzeli to nie daj boże..
Słuchajcie...a nie lepiej zainwestować w rtęć i na tym elektrolizer zrobić?
Jak chcesz uzyskiwać większe ilości tych wodorotlenków ( :roll: )
to to się wydaje najbardziej ekonomiczne :P i przedewszystkim jakość..

2 kwi 2006, o 21:33
hmmm o tym nie pomyślałem. Chyba tak właśnie zrobię. A ile , praktycznie, otrzymam K2O z powiedzmy 100g KNO3 ?

CTX : a ileż ja musiałbym tych termometrów natłuc ? co, pojde do babki i poprosze 10 sztuk ? że co, szpital zaopatruje ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

EDIT :
Właśnie doczytałem , że NaOH podczas elektrolizy nie jest spokojnym barankiem. Czy przykrycie garnka płytą MDF z dziurą do odprowadzania tlenu o średnicy ok. 7 mm dla 100g NaOH będzie wystarczające ? nie będę miał latających garnków/przeżartej gazówki/whatever ? bo jednak szkoda zniszczyć dobrę gazówkę :? Ale sód i potas wskazane :twisted:

PS. A taka nafta jak się do lamp używa może być do przechowywania sodu i potasu ? :lol: :lol: :lol:

2 kwi 2006, o 21:35

CTX : a ileż ja musiałbym tych termometrów natłuc ? co, pojde do babki i poprosze 10 sztuk ? że co, szpital zaopatruje ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Czy ja coś mówiłem o termometrach.. :szok:

Możesz pod naftą oświetleniową trzymać.

3 kwi 2006, o 13:54
... rtęci nie sprzedają dwunastolatkom od ręki, prawda ? ^^ chyba że znasz jakieś alternatywne jej źródło.

3 kwi 2006, o 15:00
Zasłużony dla forum

3 kwi 2006, o 15:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona