Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
NaClO+ NH4NO3 
Autor Wiadomość

Post NaClO+ NH4NO3
Zmywając kiedyś blat stołu roztworem wybielacza, dotknąłem szmatą parę rozsypanych kryształków saletry amonowej. Wydzielił mi się jakiś duszący gaz. W testach w skali probówkowej efekt taki sam. Zainteresowałem się tym, lecz zapał szybko minął. Przeglądając wczoraj swoje zapiski postanowiłem wtórnie zająć się tematem. I tu pojawia się moje pytanie(sztuk dwa): 1) ma ktoś pomysł, co może się wydzielać w tej reakcji, albo lepiej: ma ktoś czas i chęć sprawdzić to doświadczalnie i 2) Jakieś propozycje na temat zachodzącej reakcji ?? Właściwie samej reakcji nie towarzyszy żaden godny uwagi efekt, ale mimo to ciekawią mnie jej produkty (jak inne związki chloru z azotem :twisted: )

16 paź 2006, o 19:05

Post wybielacz
Wybielacz to nie czysty podchloryn, w wybielaczu jest go kilka %. Podchloryn czysty w roztworze może reagować z NH4NO3 i na drodze jakichś reakcji wtórnych doprowadzić do powstania wybuchowego NCl3.
Niewykluczone, że ten duszący gaz to jakiś produkt reakcji NCl3 z innymi składnikami wybielacza.
Pozdrawiam.

16 paź 2006, o 19:34

A sam NCl3 ?? W necie w jakimś artykule dotyczącym szkodliwości basenów pisało, że to gaz. Ogólnie google ubogie są we wszelkie informacje na temat tego związku- piszą najczęściej, że to analog jodku. Próbowałem kiedyś otrzymać go do obserwacji, użyłem kilku metod i nie wytrącały się żadne kryształy, wydzielał się natomiast jakiś gaz. Jaka jest jego trwałość w r-rach, stan skupienia itp? B. możliwe, że NaOH zawrty w wybielaczu reaguje z saletrą tworząc amoniak, ten nim się ulotni wchodzi w reakcję z podchlorynem, tworząc NCl3, który albo sam ma taki zapach, albo rozkłada się w takim środowisku z wydzieleniem jakiegoś duszącego gazu np HCl-a. Co o tym sądzicie

17 paź 2006, o 22:02

Nie jest to przypadkiem chlor powstały w wyniku utlenienia azotanem amonu bądź co bądź reduktora jakim jest NaClO?

18 paź 2006, o 11:30

Nie jest to przypadkiem chlor powstały w wyniku utlenienia azotanem amonu bądź co bądź reduktora jakim jest NaClO?

Przecież chlor w podchlorynie występuje na +1 stopniu utlenienia.
Zatem w wyniku utleniania NaClO na pewno nie powstanie wolny chlor.

18 paź 2006, o 17:02

Post NCl3
NCl3, z tego co słyszałem powstaje w wyniku elektrolizy stężonego roztworu NH4Cl i niemiesza się z nim (chyba wypływa na wierzch kropla po kropli).
Podobno niejaki H. Davy utracił trzy palce w wyniku eksperymentów z NCl3.
Pozdrawiam.

18 paź 2006, o 19:11

Przepraszam za pomyłkę :oops: Może powstaje Chloran (I) amonu, a ten dopiero się rozkładana Cl2?
NCl3
t.t -40*C
t.w. 70*C
reaguje z wodą
bezbarwna, nietrwała, wybuchowa ciecz

18 paź 2006, o 20:18

A tera serio nie róbcie lepiej tego jak macie paluszki stracic. Przed chwilą zrobiłem cos podobnego tylko zamiast NH4NO3 użyłem NH3*H2O ok. 25% wybielacz 5% NaOCl. Po wlaniu wody amoniakalenej do wybielacza całośc mętnieje cosik takiego białego Nie rozpuszczalnego w wodzie. Czyżby NCl3?? A jakiś duszących gazów nie było tylko coś strasznie gryzącego w nos a amoniak to nie był więc co??

18 paź 2006, o 20:20
Zasłużony dla forum

bezbarwna, nietrwała, wybuchowa ciecz

W porównaniu do chlorku, jodek jest bezpieczny, więc odradzam zabawy.
A co do duszącego gazu to najpewniej amoniak - powtóz doświadczenie i sprawdź odczyn gazu zwilżonym papierkiem lakmusowym :P

PS: A w chloran amonu z podchlorynu i azotanu to ja nie wierzę ;)

18 paź 2006, o 21:25

"A w chloran amonu z podchlorynu i azotanu to ja nie wierzę "
Mi chodzi o chloran (I) -"podchloryn"
np. NH4ClO

19 paź 2006, o 10:43
Zasłużony dla forum

A czemu ? Między innymi dlatego, że Na(+) jest aktywniejsze od NH4(+) i jak już to będzie tam chloran/podchloryn sodu a nie amonu :P Wiesz jaki tam jest odczyn wydzielającego się gazu ? - bardzo by to pomogło w ustaleniu co to tam jest ;)

19 paź 2006, o 18:25

Post Chlorany
Czy może ktoś czasem niezna rozpuszczalności chloranu, nadchloranu i podchlorynu amonu w wodzie w temp. możliwie niskiej?
Chodzi mi o to, że jak następnym razem będę się bawił w elektrolize NaCl to odpowiedni chloran wolałbym wydzielić z roztworu związany z jonem NH4+ niż z K+.
Pozdrawiam.

19 paź 2006, o 18:41

Przed chwilą zrobiłem cos podobnego tylko zamiast NH4NO3 użyłem NH3*H2O ok. 25% wybielacz 5% NaOCl. Po wlaniu wody amoniakalenej do wybielacza całośc mętnieje cosik takiego białego Nie rozpuszczalnego w wodzie. Czyżby NCl3?? A jakiś duszących gazów nie było tylko coś strasznie gryzącego w nos a amoniak to nie był więc co??

W wyniku reakcji amoniaku z podchlorynem sodu powstaje wodorotlenek sodu i chloroamina:
NH3 + NaClO --> NaOH + NH2Cl

Następnie chloroamina reaguje z amoniakiem tworząc hydrazynę i chlorowodór:
NH2Cl + NH3 --> N2H4 + HCl

19 paź 2006, o 19:13

Co do wydzielającego się gazu, nie wwąchiwałem się w niego zbytnio, ale amoniak to to nie był (chlor też nie ) na pewno- bardziej jak chlorowodór. Może najpierw NaOH z wybielacza wypiera amoniak z saletry, ten ostatni reaguje z podchlorynem tworząc chloraminę i jak piszę P2O5 NH2Cl łączy się z amoniakiem tworząc m.in. chlorowodór... no i to by miało sens. Teraz tylko trzeba sprawdzić, czy to aby HCl się wydziela. Dzięki wszystkim za pomoc :wink:

19 paź 2006, o 20:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]