Witam.
Mam kilka pytań dotyczących tego związku.
1. Jedną z reakcji otrzymywania jest:
2 Al + 3 S ----> Al2S3
Czy ta reakcja ma podobny przebieg jak reakcja Zn z S (czyli trzeba zainicjować reakcję wysoką temperaturą, a temperatura reakcji wynosi ponad 1000*C?)
2. Czytałem, że związek ten jest nietrwały w wilgotnym otoczeniu, więc rozpada się na H2S i Al(OH)3?
3. Do czego ciekawego (reakcje i inne pierdoły) służy ten związek i co mozna z nim ciekawego zrobić?
Pozdrawiam
Rajek
10 sie 2009, o 14:38
Dawifd
Tak, siarczek glinu rozpada się pod wpływem "kwasu" węglowego, który jest w atmosferze.
Cynk z siarką reaguje podobnie, wysoka temperatura jest potrzebna do inicjacji. No i reakcja jest wybitnie egzotermonczna.
Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.
10 sie 2009, o 15:03
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
2) związek istotnie rozkłada się na powietrzu ale nie pod wpływem CO2, tylko wody (gdyby było inaczej uzyskalibyśmy węglan a nie wodorotlenek glinu, tak samo jest w roztworach; nawet Na2CO3 strąca Al(OH)3 a nie Al2(CO3)3).
3) Reakcja sama w sobie jest dość efektowna, natomiast produkt ma raczej niewiele zastosowań. Może służyć jako wygodne źródło H2S do analityki (UWAGA-jest trujący!) i wszędzie tam, gdzie potrzebny jest gazowy H2S.
A tak z ciekawości; czy próbowałeś go "dopalać" np KClO3 + odrobina MnO2 jako katalizator? Wg mnie powinno pójść, ale nie sprawdzałem praktycznie:
Al2S3 + 3KClO3 ---> Al2O3 + 3KCl + 3SO2
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Za siarczki nie polecam się brać ponieważ wszystkie hydrolizują do lotnego siarkowodoru. Radzę ,,pobawić'' się czymś bezpieczniejszym a siarczki zostawić dla tych, którzy wiedzą co robią i mają jakiś cel użytkowy.
11 sie 2009, o 22:59
Arion
Wocz napisał(a):
Za siarczki nie polecam się brać ponieważ wszystkie hydrolizują do lotnego siarkowodoru.
Co do HgS, PbS, FeS, CuS, NiS, Ag2S, MoS2 i jeszcze kilku innych miałbym poważne wątpliwości.
Pozdro
@wocz
Dzięki waszym odpowiedziom wiem jak się do tego zabrać. Wiem, że istnieje poważne ryzyko zatrucia siarkowodorem -.- przecież nie mam zamiaru tego robić w domu...
12 sie 2009, o 08:57
Dawifd
Woczowi chodziło o siarczki dobrze rozpuszczalne we wodzie.
Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.
12 sie 2009, o 08:58
Wocz
Dzięki Dawidf za pisemne poszerzenie mojej myśli. Jeśli napisałem hydrolizują to jednoznacze jest z rozpuszczalnością w wodzie a wszystkie chodziło mi o rozpuszczalne (tzw. skrót myślowy).
12 sie 2009, o 22:26
eko osiem[*]
odp.
Zatrucia siarkowodorem amatorskie bywają sporadycznie ów gaz na szczęście posada charakterystyczną woń która jest wyczuwalna nawet przy minimalnych stężeniach co bezwarunkowo pozwala na ocenę zagrożenia .
To nie OsO4 którego zapach poznany jest jako ostatni zapamiętany nachylając się nad naczyniem , z wonnych gazów jest wiele na tyle wyczuwalnych że potrafimy je identyfikować jak np. HCN H2Se czy H2Te PH3 AsH3 lub inne zw. tego typu wszystkie są bardzo toksyczne jenak
natura obdarzyła nas w zmysł powonienia progi wyczuwalności są bardzo niskie właśnie to chroni przed przebywaniem w atmosferze z zawartością tego typu gazów .
Wiem że będzie wiele postów podających graniczne dawki toksyn lecz nie o to chodzi , temat związków siarki występującej w solach nieorganicznych na drugim stopniu utlenienia jest ciekawym tematem wartym rozpisania praca z siarczkami jest ciekawa warto ją kontynuować ..
pozdrawiam
eko
Ok, po wczorajszych próbach dochodze do takich wniosków:
1. Ilość reagentów stechiometryczna, okazało się, że odpala od zwykłego lontu visco którego jeszcze trochę znalazłem.
Reakcja przebiega dość dziwnie, spodziewałem się czegoś bardziej widowiskowego. Ot sobie, płomień sią palił, praktycznie zero dymu. Reakcja się zakończyła, podszedłem do maleństwa i pierwsze co poczułem i co mnie dotknęło to zapach dwutlenku siarki. Dokładnie to był ten zapach, wiem jak to pachnie, czasami z nim pracuję. Domyslam się, że pewnie nie cała siarka przereagowała z glinem, lecz z tlenem i stąd owy gaz. Pewnie słabo wymieszałem składniki ;/
2. Poczekałem troszeczkę, aż wiatr zniósł z inną stronę a następnie polałem ową sól wodą. Reakcja jest niezwykle egzotermicza (albo mi się tak wydaje) bo cała ciecz jakby "zawrzała" i gęsty dym (wiem, siarkowodór jest bezbarwny ale to było takie szaro-białe pewnie z powodu pary wodnej) począł wzlatywać. Zapach (tfu, zapach... SMRÓD) poczułem niemal natychmiast trzeba było odejś daleko żeby go nie czuć.
3. Zapach bardzo długo unosił się w powietrzu, akurat padał deszcz więc robiłem to pod daszkiem starej strzelnicy (która na szczęście nie ma 2 ścian, ale nie martwcie się - pozostałe 2 są cholernie wytrzymałe.) Wiał mocny wiatr ale zapach dało się czuć, a na dodatek bardziej na zewnątrz niż w środku ^^
4. Jeżeli chodzi o kolor siarczku glinu to chyba biały (przynajmniej taki kolor miał produkt reackji).
Pozdrawiam
Rajek
13 sie 2009, o 10:34
eko osiem[*]
odp.
Trafnie ujęty zapach i barwa SO2-bravo , poznawanie zapachów jest czymś koniecznym w pracy zawodowej należy je rozróżniać oczywiście zdroworozsądkowo , gazy i ciecze posiadające własne specyficzne zapachy są charakterystyczne kodując ten czynnik z czasem bezbłędnie wytypujemy dany zw. tylko po zapachu np. korka czy tzw. zakrętki jest to istotne przy specyficznych wonnych substancjach .
Al2S3 cz. jest biały w formie krystalicznej mleczny podobnie do czystego Na2S , pamiętając o toksycznym znaczeniu SO2 unikajmy nadmiernej styczności z tym gazem przy pracy otrzymywanych siarczków w bezpośredniej syntezie
pzdr.
eko
To wszystko się zgadza. Powyższa reakcja była podobna do reakcji Al + S. SO2 uleciało, mieszanke Al2O3 i KCl wrzuciłem do zlewki, chlorek się rozpuścił a Al2O3 (w postaci białego proszku) opadło na dno i zrobiło taką ćtape ^^
A zastanawiam się jeszcze nad reakcją: Al2S3 + KNO3. Siarczku nie mam, a nie przechowuje go nigdzie więc sprawdze jak zrobie nowy, ale mam kilka pytan teoretycznych. Czy w ogóle taka reakcja będzie miała miejsce? A jeżeli tak, to czy może ona przebiegać tak?:
Al2S3 + KNO3 ---> Al2O3 + SO2 + K2O (K2S) + NO (N2O lub NO2)
Pozdrawiam
Rajek
_________________ "Nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi..."
27 sie 2009, o 11:33
Arion
Na "czysto' powinno być coś w guście:
Al2S3 + 4KNO3 --> 2KAlO2 + 3SO2 + K2O + N2 + 1/2 O2
ale:
SO2 może częściowo przejść w SO3 i w tej postaci wiązać potas
KNO3 pod wpływem temperatury może zacząć sie rozkładać na KNO2 i O2, co zaburzy stechiometrie reakcji
generalnie podczas procesów spalania przytrafiają się różne dziwne rzeczy Uważam, że sama reakcja ma szansę zajść, ale na pewno będzie mniej gwałtowna, niż Al2S3 + KClO3
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
27 sie 2009, o 17:34
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Skorzystam z tematu. Jak ustalić stopień utlenienia dla danego metalu w siarczkach? Chodzi mi to o takie, które mogą przyjmować ich kilka, np. Cu, Pb, lub Fe. Czy stopień utlenienia będzie "podstawowy", że tak to określę - czyli dla Cu -> 2+, Pb -> 2+, Fe -> 2+? Wiem, że wilgoć, woda, H2S, itd...
23 lis 2009, o 23:10
bobekbp
Żeby ustalić stopień utlenienia metalu musimy najpierw wiedzieć w jaki sposób przebiega reakcja powstawania siarczków, np
Jeżeli reakcja zachodzi na sucho jak:
* Cu + S -> CuS otrzymujemy siarczek na +II stopniu utlenienia
Jeżeli strącamy siarczek z roztworu kwaśnego:
* 2Cu2+ + 2H2S --H+-> Cu2S + S + 4H+
i jednocześnie:
* Cu2+ + H2S -H+-> CuS + 2H+
Jeżeli tworzymy siarczek w środowisko zasadowym
* Cu2+ + S2- -H+-> CuS
23 lis 2009, o 23:54
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości