jaka jest różnica pomiędzy solami pojedyńczymi, a podwoójnymi???
Co to są ałuny ( to wiem ), ale jak odróżnić sól podwójną od ałunu (tego już nie wiem )
4 lip 2006, o 18:19
Gabriel
Sole podwójne to sole w których występuje więcej niż 2 rodzaje jonów. np AlNa(SO4)2 NaHCO3 itp. Sole pojedyńcze to "klasyczne" związki typu NaCl CuSO4 Itp. Ałuny to sole które składają sie z 2 anionów siarczanowych jednego kationu metalu o ładunku 3+ i drugiego kationu metalu o ładunku +. Wyżej wymieniony AlNa(SO4)2 jest ałunem. Ałun jest solą podwójną, ale nie każda sól podwójna jest ałunem.
Ostatnio edytowano 4 lip 2006, o 18:53 przez Gabriel, łącznie edytowano 1 raz
4 lip 2006, o 18:46
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Nie do końca...
Sole podwójne to takie sole, które można formalnie zapisać jako połączenie dwóch "cząsteczek" (jednostek formalnych) soli pojedynczych, tzn. zawierających tylko 1 rodzaj anionu i 1 rodzaj kationu. Np.
KAl(SO4)2 = K2SO4 x Al2(SO4)3
Fe(NH4)2(SO4)2 = FeSO4 x (NH4)2SO4
Sole podwójne, mimo że formalnie składają się z dwóch soli, tworzą jednolity kryształ i nie da się ich składników rozdzielić na drodze krystalizacji.
Ałuny to rodzaj soli podwójnych. Są to podwójne siarczany zwierające trójwartościowy i jednowartościowy kation, np. KAl(SO4)2, CrNH4(SO4)2 itp. Ałunem nie jest np. Ni(NH4)2(SO4)2.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
4 lip 2006, o 18:52
patryk_ja
ałuny czasem nie są to sole uwodnione? Tzn zawsze niby mozna odwodic ale wydaje mi sie że ałun posiada cząstki wody w swej strukturze... Moze sie myle ale wydaje mi sie ze ałuny składają się z dwóch soli dwunastowodnych, wiec ogolny wzór to:
Me'Me'''(SO4)2x12H2O
jak sie myle wyprowadźcie z błędu...
12 lip 2006, o 11:54
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2579 Lokalizacja: Krakow
patryk_ja napisał(a):
ałuny czasem nie są to sole uwodnione? Tzn zawsze niby mozna odwodic ale wydaje mi sie że ałun posiada cząstki wody w swej strukturze... Moze sie myle ale wydaje mi sie ze ałuny składają się z dwóch soli dwunastowodnych, wiec ogolny wzór to:
Me'Me'''(SO4)2x12H2O
jak sie myle wyprowadźcie z błędu...
tak dokladnie taki jest wzor ogolny ałunów
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości