Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
Żel krzemionkowy
Tak wiec mam takie pytanie ogolnie czytajac o tym zwiazku nabralem przekonania ze jest to nierozpuszczalne w wodzie i z praktyki "granulki" z wieczek od lekarstw rowniez jest to nierozpuszczalne tylko tak dziwnie strzela po wrzuceniu do wody... a teraz wpadlo mi w łapy kilka/kilkanascie kg pewnego cuda ktore wyglada jak zel krzemionkowy tak samo "strzela" po wrzuceniu do wody lecz na dodatek sie rozpuszcza a r-r ma kwasny smak hehe;) no i teraz co to moze byc?
Btw. jak ktos wie co to jest i mu sie przyda, to moge to opchnac wstepnie po 5zl/kg
14 cze 2006, o 23:28
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Powiedz mi mikor jaki chemik kosztuje nieznane substancje, których jeszcze nie poddał analizie.
Silica żel na 100% nie jest rozpuszczalny w wodzie dlatego jest łatwy do ponownego użycia poprzez wyprażenie.
Jak możesz zamieść fotki substancji możliwie wyraźne. A jak nie możesz to spróbuj zrobić analize substancji. Rozpuszczalność w wodzie, strąć siarczki, siarczany, chlorki, bromki, jodki. Zanotuj i sprawdź w tabelki rozpuszczalności, która sól pasuje do otrzymanych wyników. Możesz też sprawdzić jak substancja zachowuje się wobec kwasów utleniajacych - żel krzemionkowy jest niereaktywny.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości