potrzebuje opisu syntezy NaHSO3
znaczy znam tylko teoretycznie, że:
NaOH + SO<sub>2</sub> -----> NaHSO<sub>3</sub>
tylko jakie ilości, czynności itp.
pozdro!
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
23 lip 2006, o 17:20
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
30 - 40 % roztwór NaOH nasycamy silnie SO2
poczym całość chłodzimy lodem i odsączamy wydzielone kryształki
źródło preparatyka supniewski.
ilość policz sobie wedle własnych potrzeb bo on podaje preparatyke na dosc duze ilosci ...
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie *** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
23 lip 2006, o 17:41
Mareo
**
a możesz podać na jakie ilości podaje ?
podziele je sobie proporcjonalnie i już bede miał
z góry thx
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
23 lip 2006, o 18:10
kliksiu
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
w preparatyce podane zostały proporcje dla reakcji :
Na2CO3 + H2O + 2SO2 -> 2NaHSO3 + CO2 ^
reakcje te jednak trzeba prowadzić na ciepło a reakcję z wodorotlenkiem na zimno co jest zalet.ą dodatkową ...
A proporcje do tej reakcji to :
800g krystalicznego węglanu sodowego w 1600 ml wody rozpuścić i przepuszczać SO2 aż roztwór będzie wydawał z siebie silną woń tego gazu. wtedy zakończyć przepuszczanie gazu i załość chłodzić w lodzie.
Zamiast Na2CO3 można użyć roztworu NaOH jak już powiedizałem wyżej na zimno ...
_________________ żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie *** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości