Autor |
Wiadomość |
Mareo
**
|
 NaNO3 - otrzymywanie
przeglądałem ostatnio na vortalu temat o amoniaku i jego otrzymywaniu i znalazłem :
NH4NO3 + NaOH ---> NaNO3 + H2O + NH3
otrzymamy NaNO3 w wodnym r-rze amoniaku ?
pozdro
chciał bym otrzymać w ten sposób w miare czysty NaNO3 min. 90%
chcę, aby ktoś mi pomógł go otrzymać.
pozdro
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
|
4 sie 2006, o 12:31 |
|
 |
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
robiłem coś takiego Azotan amonu + soda kaustyczna(kret jest FEE a 250g sody 3zl) musisz dac ilości stechio z minimalną przewagą NaOH i po 1wszym suszeniu przeplukac kwasem solnym i suszyc dalej. Jak Ci zostanie AA to będzie to troche higroskopijne więc lepiej miec NaCl.(jeśli masz super wage to zrób w stechiometrycznych proporcjach bez nadmiaru NaOH)
A co do reakcji, jeśli chcesz uzyskac NaNO3 bez bez wody amoniakalnej to wrzócasz wszystko do garnka zalewasz odrobiną wody i uciekasz chyba ze lubisz NH3
wszystko się gotuje i kiedy przestanie rozcieńczasz to wodą i sączysz(dalej wali NH3).
Czystośc powina się w tych 90% zmiescic
Jeśli masz KCl to możesz NaNO3 na KNO3 przerobic.
Istnieje tez 2 metoda (droższa)
NaHCO3 + HNO3=NaNO3 + H2O + CO2
Ostatnio edytowano 4 lis 2007, o 14:52 przez Front, łącznie edytowano 4 razy
|
4 sie 2006, o 12:55 |
|
 |
Mareo
**
|
nie mam niestety kwasu azotowego
interesuje mnie jakoś bez kwasów
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
|
4 sie 2006, o 14:00 |
|
 |
Front
|
z kwasem to 2 metoda a reszta to opis 1szej zdjęcia substratów i produktów oraz słoikowej aparatury jeśli interesuje Cię woda amoniakalna i NaNO3
Ps: czytaj dokładniej. 
|
4 sie 2006, o 14:08 |
|
 |
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
|
Sam produkt także jest higroskopijny, więc trzeba by go trochę podsuszyć i szczelnie opakować, albo bezpośrednio wykożystać. Ja robię tak: przeważnie do kolby wsypuje odważone granulaty AA i NaOH, zwilżam to kilkoma ml wody, podłanczam pod resztę aparature, pochłaniam amoniak w wodzie. Żeby usunąć resztki amoniaku najpierw delikatnie ogrzewam kolbę, następnie po odłonczeniu od całości ogrzewam ją silniej na powietrzu do usunięcia resztek gazu. Surowy produkt można jeszcze podsuszyć i jeśli składniki były dobrze odważone powinno być +/- 90% NaNO3. Oczywiście jeśli potrzebujesz naprawdę czysty( czytaj: nie do prochu itp.) możesz rozpuścić go na gorąco w wodzie i czyścić przez krystalizację, suszyć. A nie szkoda wam tego ulatniającego się amoniaku  Można zrobić NH3(aq). Niewiele więcej roboty, smrodu też jakby mniej, a amoniak zawsze się przyda 
_________________ Keep walking
|
4 sie 2006, o 14:11 |
|
 |
Mareo
**
|
czyli jak to wkońcu jest bo nie do końca kapuje.
biore odpowiednie ilości NaOH + NH4NO3 dodaje kilka kropel wody (czy ile tam powinienem dać ?) i nad ogień ?
trzeba pochłaniać w wodzie ten amoniak, czy tylko wtedy, gdy się hcce wode amoniakalną ?
jeśli tak, to jak pochłaniasz? bo też nie dokońca kapuje
w jakiejś aparaturze ?
mam probówki erlenmajerki, zlewki i różne garnki, miarowe cylindry, termometr.
wytłumacz mi czy aby otrzymać NaNO3 do daje AA + NaOH i troszke wody i nad ogień daje.
Ulatnia się amoniak i co dalej ?
otrzymam NaNO3, czy NaNO3 + NH4NO3 bo może zostać nie ?
pozdro
|
4 sie 2006, o 22:04 |
|
 |
Spirol
|
Bez kwasów
AgNO3 + NaOH --> AgOH(osad) + NaNO3
pozdro 
4 sie 2006, o 22:20 |
|
 |
Front
|
Jeśli chcesz wode amoniakalną to zbierasz amoniak jeśli nie to w atmosfere go (tylko nie rób tego w pomieszczeniu). Nie musisz dawac nad ogień bo NaOH wytworzy sporo ciepła nalej tak 1/4 obiętosci gronulek NaOH i NH4NO3 wsypanych do pojemnika w którym przeprowadzasz reakcje.
AgNO3 trochu drogi 
|
4 sie 2006, o 22:28 |
|
 |
Mareo
**
|
EDIT:// sorka już wiem all
chodziło o aparaturę do wywiązywania amoniaku :>
więc wode aminiakalną też se zrobię :>
nie rozumiałem o jaką chodziło - ale ze mnie lol
pozdro!
Ostatnio edytowano 4 sie 2006, o 23:15 przez Mareo, łącznie edytowano 5 razy
|
4 sie 2006, o 23:01 |
|
 |
sativ
Zasłużony dla forum
|
Kurde prosciej sie nie da  Jak chcesz sie pie.... z tym to prosze bardzo, ale kupno wychodzi o wiele taniej i mniej roboty, bo otrzymywanie NaNO3 (ani to drogie ani trudno dostepne) wyjdzie ci drozej i gorzej ...A stechio sobie policz... A jakbyc poszukał np. w supniewskim gałeckim itp.? Eboki są na necie...
I jesli do tej pory nie wiesz jak zrobić- po prostu przeczytaj cały topic
Pozdro
|
4 sie 2006, o 23:05 |
|
 |
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
|
Nie przesadzałbym z kosztami; AA kupimy nawozowy za grosze (ok. 5zł/2kg- 1kg- 2,50) a soda kaustyczna, jeśli ,,kretowa" to też nas wysoko nie wyniesie, ale trzeba czyścić; czysty ług to niewiele większy koszt. Jeśli macie zamiar pochłaniać amoniak w wodzie nie przegrzewajcie za mocno mieszniny, podgrzewajcie stopniowo- to ważne, bo ciśnienie gazu bez trudu jest w stanie rozsadzić łączenia. Woda w której pochłaniacie NH3 im zimniejsza, tym lepsza i najważniejsze: naczynie zabezpieczające- bez niego nie otrzymacie ani amoniaku, ani saletry.
_________________ Keep walking
|
5 sie 2006, o 12:41 |
|
|