Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
BRAZYLIANIT 
Autor Wiadomość

Post BRAZYLIANIT
Witam! Ostatnio próbuje otrzymywać sobie różne minerały i na wikipedii natrafiłem na nazwę BRAZYLIANIT. Posiada on wzór NaAl3(PO4)2(OH)4 i kolor żółty. Próbowałem go zsyntezować w ten sposób:
2Al. + 2NaOH + 2H2O -> 2NaAlO2 + 3H2
usunąłem osady czarne gdyż robiłem to z kreta i folii aluminiowej...
NaAlO2 + H2SO4 + H2O -> NaHSO4 + Al(OH)3
2Al(OH)3 + 3H2SO4 -> Al2(SO4)3 + 6H2O -- PIERWSZA SUBSTANCJA, nie byłem pewien tej reakcji ale biały wodorotlenek po paru godzinach w kwasie się rozpuścił
H3PO4 + 3NaOH -> Na3PO4 + 3H2O -- DRUGA SUBSTANCJA

Brazylianit to jest wg mnie 2AlPO4 x Al.(OH)3 x NaOH, więc zlałem ze sobą dwie próbówki zawierające:
PIERWSZA: Al2(SO4)3
DRUGA: NaOH i Na3PO4
Reakcja powinna zajść:
3Al2(SO4)3 + 4Na3PO4 + 8NaOH-> 4AlPO4x2NaOHx2Al(OH)3(2BRAZYLIANITY) + 9Na2SO4
Lecz powstała ciecz wyglądająca idealnie jak mleko... :/ Myślałem że może jest to Al.(OH)3 lecz powstawał taki na początku biały glut od początku zlewania zawartości drugiej do zawartości pierwszej próbówki... Wszystko robiłem mniej więcej na oko, ale ciutke koloru żółtego wydaje mi się powinienem zobaczyć. Cóż mi wyszło? Góry dziękuje za pomoc :) Pozdrawiam

16 sie 2006, o 21:01

Nie wiem jak w naturze powstawał brazylianit, ale raczej nie w probówce. Weź się może na początek za coś prostszego i dobrze opisanego np. diament :P A tak na poważnie, minerały mogą powstawać w takich warunkach temperatury, ciśnienia, składu środowiska, czasu i zmian tych wszystkich parametrów, że w domu takich warunków nie odtworzysz.

16 sie 2006, o 21:32

no ja wiem o tym dlatego nie staram sie nawet robić diamentów, rubinów ani takich dziadostw :) ale wydaje mi się, że skoro jest wzór i podany jest kolor to da się to zrobić, tak samo jak z malachitem jest np.... wiem ze jest to dosyc hmm komfortowe podejście do sprawy ale tak mi sie wydaje, że powinno to się dać zrobić

16 sie 2006, o 21:38

Poza tym przeanalizujmy to, co Tobie powstaje w zlewkach:

Al2(SO)4 + 2Na3(PO4)3 --> 2AlPO4<osad> + 3Na2SO4
Al2(SO4)3 + 6NaOH --> 2Al(OH)3<osad> + 3Na2SO4
Al(OH)3 + NaOH --> Na[Al(OH)4]
-------------------------------------------------------------------
SUMUJĄC:
2Al2(SO4)3 + 7NaOH + 2Na3PO4 --> 2AlPO4 + Al(OH)3 + 6Na2SO4 + Na[Al(OH)4]

Takie są moim zdaniem teoretyczne mozliwości, a to, co powstanie i ile powstanie zależy już od proporcji jakich użyłeś :wink:
I oczywiście, w przypadku osadów - od ich iloczynów rozpuszczalności :wink:

16 sie 2006, o 21:41

No mówiąc szczerze to taką metodą kamcura nie zrobisz... Możliwe, że powstał ci ten Brazylianit- syntetyczny nie musi być żółty- barwa minerału może pochodzić od zanieczyszczeń. Prawdopodobnie masz drobnokrystaliczny osad tego minerału, zresztą czego się spodziewałeś? Naturalnie niektóre minerały powstają w wyniku krystalizacji z b. gorących(ok. 300 stopni C) , przesyconych roztworów. Minerały w warunkach normalnych zwykle są nierozpuszczalne w wodzie, ale są także wyjątki jak sól kamienna. Nic więc dziwnego, że po zmieszaniu roztworów tamtych soli wydzielił się osad. Spróbuj jeszcze krystalizację w ośrodku żelowym, ale to trochę potrwa. Art na vortalu.

16 sie 2006, o 21:46

Wydaje mi się, że po spieczeniu tego do 300''C nie miałbym już w tym np. Al(OH)3 - wszystko zaczęłoby mi się rozpadać. Poza tym każdy minerał po skruszeniu zachowuje swój kolor :) Odnośnie tego co powstało w zlewkach - brazylianit to jest właśnie troche osadów razem połączonych - no nic :) popróbuje dalej inne minerały :) Dzięki za zainteresowanie :) Podrawiam :)

17 sie 2006, o 11:38

Zwróć uwagę, że minerał to nie tylko skład, ale też postać krystaliczna i zanieczyszczenia. Porównaj piryt - markasyt, diament - grafit, a o dwutlenku krzemu to nawet nie wspominam.

17 sie 2006, o 13:50

hmm masz racje... :) nie patrzałem z tej strony na to, tylko jak hmm napisane że ma być żółty i jest wzór to że na pewno tak wyjdzie... w tym przypadku zanieczyszczenia nie grają żadnej roli gdyż wtedy ostałoby o tym wspomniane, jak to jest np. przy rubinie (SiO2 z zanieczyszcvzeniami) albo kwarcu (SiO2 bez zaniecyszczen... ). Dzięki za zainteresowanie tematem, teraz już chyba rozumiem :))) Podrawiam

17 sie 2006, o 14:39
PROFESJONAŁ

Barwa tego minerału na 100% pochodzi od zanieczyszczeń bo znane są również odmiany bezbarwne.

17 sie 2006, o 18:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]