Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
dibenzylidenaceton i oksym benzfenonu mechanizmy otrzymywan 
Autor Wiadomość

Post dibenzylidenaceton i oksym benzfenonu mechanizmy otrzymywan
Wtam na chemii ostatnio miałam do otrzymania dibenzylidenaceton, przepis na otrzymanie produktu wygladal nastepujaco:
W buteleczce szklanej o pojemności 25ml umieszcza się 1g wodorotlenku
sodu, 10 ml wody i 8ml alkoholu etylowego. Następnie całość ochładza się w łaźnilodowej po czym, energicznie wstrząsając, wkrapla się powoli mieszaninę 0,01molaaldehydu benzoesowego i 0,005 mola acetonu (czas wkraplania około 20 minut).Buteleczkę zamyka się korkiem, umieszcza w woreczku strunowym i energicznie
wytrząsa w ciągu 30 minut. Wydzielony Ŝółty osad odsącza się, przemywa starannie wodą (w celu usunięcia resztek NaOH) i suszy na powietrzu.

Czy reakcja otrzymywania tego produktu to reakcja typu kontensacji aldolowej, jesli tak to badzo prosze o podanie mechanizmu tej reakcji,

podobny problem mam równiez z drugim doswiadczeniem otrzymywania oksymu benzfenonu:
W probówce z bocznym odprowadzeniem umieszcza się 0,005 mola
benzofenonu, 0,008 mola chlorowodorku hydroksyloaminy, 1,85 ml alkoholuetylowego i 0,4 ml wody. Następnie małymi porcjami dodaje się 1 g wodorotlenkusodu w pastylkach. Zachodzi wówczas silnie egzotermiczna reakcja. Po dodaniu całejilości wodorotlenku, probówkę zaopatruje się w palec chłodzący i mieszaninęogrzewa przez 5 minut. Po ochłodzeniu zawartość probówki przenosi się do zlewki o
pojemności 100 ml, zawierającej roztwór składający się z 2,8 ml stęŜonego kwasusolnego i 18,5 ml wody.
Wydziela się jasnoŜółty osad, który sączy się pod zmniejszonym ciśnieniem iprzemywa wodą. Surowy produkt krystalizuje się z 2 ml alkoholu metylowego isuszy na powietrzu.
Pytanie takie samo jak w pierwszym doswiadecznu.
Jelsi ktos zna odpowiedz, badzo prosze o napisanie jest to dla mnie bardzo istotne.

28 lut 2008, o 20:06

Obrazek
potem to samo z drugiej strony
powstanie oksymu... mechanizmu tej reakcji nie przerabiałem, ale podejrzewam coś tego typu:
Obrazek

29 lut 2008, o 01:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]