Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Otrzymywanie siarczanu VI miedzi II (CuSO4) 
Autor Wiadomość

Post Otrzymywanie siarczanu VI miedzi II (CuSO4)
Ostatni na laborkach z nieorgana miałem otrzymywanie siarczanu VI miedzi II. Moim zdaniem jest to bardzo interesujące doświadczenie, a zarazem bardzo łatwe w wykonaniu. Oto przepis:
1. Do zlewki np. 400-500 ml wlewamy około 100 ml wody destylowanej, a następnie wsypujemy 15 g opiłków metalicznej miedzi
2. Bierzemy cylinder miarowy i odmierzamy 14 ml kwasu siarkowego VI (H2SO4), koniecznie stężonego!!!
3. Zawartość cylindra wlewamy do naszej zlewki z miedzią, a następnie wstawiamy ja na palnik i podgrzewamy prawie do wrzenia.
4. W miedzy czasie ponownie odmierzamy cylindrem miarowym, lecz tym razem 88 ml kwasu azotowego V (HNO3) też stężony.
5. Gdy nasz roztwór zaczyna pomału wrzeć, dolewamy po trochu kwasu UWAGA!!! Reakcje należy przeprowadzać pod wyciągiem i pod dygestorium gdyż w momencie dodania kwasu azotowego następuje wydzielanie sie szkodliwych gazów.
6. Gdy juz nasza miedz ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, to należy roztwór odsączyć przez sączek, a nastepnie skrystalizować.
Życze udanego doświadczenia;)

http://pl.youtube.com/watch?v=9VTji-ETvCM
Oto link do filmu z laborek (trochę kiepska jakość, ale reakcje widać);)

Ostatnio edytowano 15 gru 2007, o 21:39 przez Westbam, łącznie edytowano 3 razy

15 gru 2007, o 16:01
@MODERATOR

nie uzywamy wody podczasz roztwarzania Cu w H2SO4, HNO3 ma byc 25%
opilki mozemy oczyszcic za pomoca amoniaku i wody

reakcjia idze wg. tego rownania:
3Cu + 3H2SO4 + 2HNO3 -> 3CuSO4 + 4H2O + 2NO

wydajnosc nie jest rowana stechiometrycznej wydajnosci, a wynosi: 86,4 - 96,7 % dla 5 wodnego siarczanu miedzi

trzeba tez znaznaczyc ze w ten sposob otrzymamy 5 hydrat siarczanu miedzi, a nie siarczan miedzi bezwodny ;)

krysztaly po wykrystalizowaniu nalezy obmyc zimna woda aby usunac zanieczyszczenia, a nastepnie suszyc w 60 stopniach C

aby otrzymac bezwodny siarczan miedzi - anelzy 5 wodny utrzec na proszek i suszyc w 400 st. C, az do calkowitego zbielenia - nastepnie przechowywac w eksykatorze - jest silnie higroskopijny

15 gru 2007, o 17:34

Chciałbym zapytac czy zajdzie taka reakcja:

Cu + H2SO4 + H2O2 -> CuSO4*5H2O + H2O

Zeby bez uzycia kwasu azotowego otrzymać uwodniony siarczan miedzi II

8 sty 2009, o 20:37
@MODERATOR

w samym siarkowcu okolo 5% powinna sie miedz podtrawiac, dodatek H2O2 powinien proces ten przyspieszyc - podobnie jak wzrost temperatury

8 sty 2009, o 22:57
**

Spokojnie da radę, dodaj perhydrolu, a jak wokół miedzi przestanie "gierować", to podgrzej. Wnet otrzymasz piekne krysztaly. Moja ulubiona metoda otrzymywania tegoż związku.

Pozrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

8 sty 2009, o 22:59

dzieki wielkie :)) a moze jeszcze macie jakies ciekawe metody otrzymania tego lub podobnego kryształu? hmmm... np. FeSO4 * 7H2O? :)

8 sty 2009, o 23:25
@MODERATOR

w rozcienczonym H2SO4 roztworzyc gwozdzia.
Zajrzyj do mini SEKS'u: http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=11077 i poczytaj Supniewskiego, tam na pewno wszystko znajdziesz.

9 sty 2009, o 00:33

(sorry za odgrzebywanie;p ale po co nowy ...) nie wiem co się dzieje;/ otrzymałem siarczan miedzi (siarkowy i perhydrol) i podgrzałem to żeby rozpuścić kryształki (oczywiście zapomniałem o tym;p i z niebieskiego roztwór zrobił mi się zielony...i co tu się dzieje? (związki niklu? zielone i niebieskozielone kryształki) ale najfajniej dzisiaj jak chciałem wygotować wody to po kilku minutach gotowania znowu jest niebieski....
za odpowiedz z góry dzięki

20 lip 2010, o 11:50

Kolor zależy od tego jakie związki kompleksowe powstaną w roztworze. Generalnie w większym stężeniu prędzej powstaną związki zielonkawe, a po dużym rozwodnieniu niebieskie pochodzące od [Cu[H2O]4]2+. Zielone to raczej powstają w roztworach chlorku miedzi od kompleksu [CuCl4]2- jak dobrze pamiętam. Ale nie martw się o związki niklu czy coś tam bo ten kolor jest od jakiegoś kompleksu miedzi.
PS.Dopiero wróciłem do domu i zmęczony trochę jestem jak coś to jutro jeszcze poszukam dokładniejszego info. :D

20 lip 2010, o 22:23

Zgadzam się z przdmówcą. Zielony kolor dają jony [CuCl4]2- Jeśli powstał chlorek miedzi to musisz dodać kwas siarkowy i trochę podgrzać żeby zaszła reakcja: CuCl2 + H2SO4 -> CuSO4 + 2HCl. Życzę powodzenia. :D

21 lip 2010, o 14:59

A czy reakcja siarkowca z miedzią zajdzie na zimno ? mam na myśli temperaturę pokojową.
Niektóre związki np. u Sękowskiego otrzymywało się reakcją typu:
"kwas + cośtam, zostawić na 2-3 dni" to wydaje mi się raz że bezpieczniejsze, dwa że jestem leniwy :D

13 sie 2010, o 20:24
**

jeżeli będziesz miał stężony siarkowiec to miedź może zacząć roztwarzać się na zimno, ale w stopniu minimalnym i szybkości żałosnej.

13 sie 2010, o 20:36
*

Niektóre związki np. u Sękowskiego otrzymywało się reakcją typu:
"kwas + cośtam, zostawić na 2-3 dni" to wydaje mi się raz że bezpieczniejsze, dwa że jestem leniwy :D

Ja roztwarzam żelazo w kwasie siarkowym już 6 dzień i reakcja raczej już dobiega końca bo żelazo ledwo reaguje - skończył się siarkowiec.

ObrazekObrazek

13 sie 2010, o 20:46

Czyli bez problemu można sobie w ten sposób roztwarzać metale w kwasach na leniwca i reakcja wolno bo wolno ale zajdzie?

13 sie 2010, o 20:49
**

tylko pilnuj żeby kawalki metalu nie obrosly ci kryształkami soli ;)

13 sie 2010, o 21:49
*

Czyli bez problemu można sobie w ten sposób roztwarzać metale w kwasach na leniwca i reakcja wolno bo wolno ale zajdzie?

Tka tylko nie zdziw się, jak podczas roztworzenia żelaza na dnie pozostanie ci kupa czarnego osadu - to zanieczyszczenia, węgiel ze stali itp.

Pozdrawiam
Rajek

ObrazekObrazek

14 sie 2010, o 08:59

Jeżeli już się decydujesz w taki sposób to robić to pod koniec reakcji podgrzej to mocno, bo pamiętaj że im mniejsze stężenie kwasu, tym wolniejsza reakcja. Jak tego nie zrobisz to po pewnym czasie stężenie kwasu tak zmaleje, że reakcja będzie niezauważalna, ale i tak dalej będzie zachodzić. Dlatego radził bym na koniec jednak dłużej podgrzać, by pozbyć się ew. zanieczyszczeń kwasem.
Aczkolwiek nie wiem co Ci szkodzi delikatnie (chociaż) podgrzać.

Rajek - Pamiętaj, że jony żelaza są utleniane tlenem z powietrza.

14 sie 2010, o 19:56
*

Rajek - Pamiętaj, że jony żelaza są utleniane tlenem z powietrza.

Tak, ale same jony w roztworze - z marną szybkością... Mój siarczan (VI) żelaza (II) stoi już tydzień w zlewce i żelazo (II) ani nie myśli o zmianie w żelazo (III). Jak strącę wodorotlenek to faktycznie, po kilku minutach z biało-zielonego robi się czerwo-brunatny.

Pozdrawiam
Rajek

ObrazekObrazek

15 sie 2010, o 09:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]