piaski formierskie
witam .. chce robic formy do odlewania z piasku formierskiego ktory posiadam .. odlewac bede z aluminium chodzi mi o zrobienie rdzenia z tegoz piasku ale z zastosowaniem innych odczynnikow niz te .. http://www.youtube.com/watch?v=1O1M1kaZ ... re=related
6 lis 2010, o 22:21
Acid-drinker
Dołączył(a): 27 gru 2004, o 22:40 Posty: 138 Lokalizacja: nie pamiętam
swego czasu bawiłem się w jakieś małe odlewy, skład masy formierskiej drobny piasek plazowy, betonit, woda.
betonitu dodawałem jakieś 10% , wodę do konsystencji wilgotnej ziemi. po ściśnięciu w ręce ma zachować kształt, ale ręka nie może być mokra.
_________________ Wszystko co napisałem na tym forum jest całkowicie zmyślone a ja nie posiadam żadnej wiedzy pirotechnicznej a tym bardziej praktyki....
ja masy formierskie robiłem z grubego piasku,do tego sproszkowana glina z 10-20% max.po wymieszaniu trochę wody,ale nie za dużo,tyle by masa kleiła się dopiero po ubiciu i zachowywała kształt formy,ziarna piasku mają być widoczne,a cała masa nieco porowata.jak dodasz za dużo gliny lub wody może pękać już podczas suszenia.metal dobrze jest wlewać do mocno rozgrzanej formy,zapobiega to zbytniemu gazowaniu i jakby "wrzeniu" metalu.
nie wiem jak skomplikowany odlew chcesz wykonać,ale aluminium to raczej odlewa się odśrodkowo,gdyż wówczas ładnie wypełnia formę.
do małych odlewów uśmiechnij się do protetyka lub złotnika.mają super masy formierskie,gładziutkie i ze znikomą rozszerzalnością temperaturową ,a zalewa się je jak rzadki gips -tylko cena do bani.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości