Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Azotan ołowiu 
Autor Wiadomość

Post Azotan ołowiu
Witam
Chcę uzyskać azotan ołowiu poprzez reakcję kwasu azotowego V z metalicznym ołowiem. Czy ołów rozpuszcza się w kwasie azotowym. W jaki sposób można go oczyścić przed reakcją (lepiej kwasem solnym, siarkowym czy azotowcem)?

23 sie 2010, o 21:43

Czy ołów rozpuszcza się w kwasie azotowym
Tak, rozpuszcza się w nim całkowicie.
Cytuj:
W jaki sposób można go oczyścić przed reakcją (lepiej kwasem solnym, siarkowym czy azotowcem)?
Według mnie wypadało by go stopić i zebrać żużel unoszący się nad stopionym ołowiem, to powinny być jego zanieczyszczenia. Ołów jest bardzo ciężki więc wszystkie jego zanieczyszczenia powinny wypłynąć na wierzch :wink:
Pozdrawiam.

23 sie 2010, o 22:07

Ołów rozpuszcza się, a raczej roztwarza w kwasie azotowym(V). Zwykle preparatyki podają odtłuszczenie metalu np. acetonem i różne inne operacje, ale nie wiem czy do celów amatorskich jest to takie niezbędne. Ja bym umył to dokładnie wodą z mydłem i po prostu roztworzył w kwasie azotowym. Potem wszystko przesączył i uzyskane kryształy zawsze można przekrystalizować jeśli chcesz mieć czystszy preparat. Odsyłam do książek Sękowskiego, a głownie Pierwiastki w moim laboratorium.
Sam zastanawiam się nad celowością takiego oczyszczania, jeśli metal jest pokryty warstewką swoich tlenków to czy celowe jest oczyszczanie w innym kwasie? Przecież po roztworzeniu i tak uzyskamy to samo z tlenku co i z czystego metalu. Jak sadzicie? Pozdro

23 sie 2010, o 22:13

Post ołów
Już topiłem ołów i zebrałem żużel, myślę że oczyszczę jego powieżchnię azotowcem, a następnie powstały, bardzo zanieczyszczony azotan ołowiu zetrę i dopiero wtedy zacznę prawdziwe otrzmywanie azotanu.

23 sie 2010, o 22:14

Ołów chyba zawsze zawiera domieszkę antymonu - zwiększa jego twardość.

Wydaje mi się że starczyło by zeskrobać wierzchnią warstwę z zanieczyszczeniami a całą resztę roztworzyć. Po co się przemęczać. Plus ewentualnie możesz przekrystalizować, ale poco nadtrawianie i topienie? A zresztą wydaje mi się że poprzez topienie sam wytworzysz na powierzchni płynnego metalu tlenki, które potem zbierasz myśląc że to są same zanieczyszczenia. Jeżeli ołów który masz jest jakimś stopem to go nie czyścisz przez topienie.

23 sie 2010, o 22:31

Ja zrobiłem tak:stopiłem bryłkę ołowiu usunąłem to co pływało po nim a resztę roztworzyłem w azotowcu(nie radzę ogrzewać bo Pb(NO3)2 może przejść w Pb(NO3)4)i po wykrystalizowaniu wyszedł mi całkiem czysty azotan ołowiu. 8)

17 sty 2011, o 22:37

19 sty 2011, o 18:07

nie radzę ogrzewać bo Pb(NO3)2 może przejść w Pb(NO3)4

Przy stężonym to niemal pewne... Zaobserwowałeś jakieś oznaki utlenienia się ołowiu do 4ki? Z ciekawości pytam.

19 sty 2011, o 20:03
@MODERATOR

To jak w takim razie go otrzymać skoro nie można ani ogrzewać ani rozpuszczać w stężonym kwasie?

Supniewski pisze, żeby rozpuszczać go w stężonym, gorącym azotowcu, a potem otrzymaną sól gotować z tlenkiem ołowiu. Tylko skąd mam do cholery wziąć tlenek ołowiu!! :?

20 sty 2011, o 18:28

To jak w takim razie go otrzymać skoro nie można ani ogrzewać ani rozpuszczać w stężonym kwasie?

Synteza poprzez kupno :3
Cytuj:
Supniewski pisze, żeby rozpuszczać go w stężonym, gorącym azotowcu, a potem otrzymaną sól gotować z tlenkiem ołowiu. Tylko skąd mam do cholery wziąć tlenek ołowiu!! Confused

Ja bym zrobił to tak:
Przetopiony ołów oczyszczony od żużlu rozdrabniamy i roztwarzamy w małej ilości kwasu azotowego. Dajemy mu długo reagować. Potem sączymy i oczyszczamy przez krystalizację.
Chodzi mi o to, że jeśli będzie za dużo ołowiu w stosunku do azotowego, ominiemy ten motyw z tlenkiem. Przynajmniej tak mi się wydaje... -.-" Bo zredukować w jakiś znaczący dla nas sposób się nie może, prawda? (Pb(2+) do Pb(2+), zupełnie inny jon wychodzi!) Więc nie zaszkodziłoby spróbować.

20 sty 2011, o 20:37

Ja użyłem kwasu azotowego 30%,ołów2+ chyba nie utlenił się 4+(jak to sprawdzić?),czystość nie wiem -w reakcjach zachowóje się dobrze.

26 sty 2011, o 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]