Można go zatężyć przez odparowanie wody
ale tylko do około 60-65% max można uzyskać 68,2% co odpowiada temp. wrzenia 121,8 st. C i gęstości ok 1,41 g/cm3 wyższego stężenia (tą metodą) nie da się osiągnąć ponieważ kwas azotowy tworzy z wodą mieszanine azotropową (czyli podczas destylacjii skład par będzie taki sam jak mieszaniny). Jeśli nie posiadasz aerometru to stężenie można wyliczyć na podstawie miareczkowania oto przykład:
wodorotlenek sodu reaguje z kwasem azotowym wedle równania:
NaOH + HNO3 ---> NaNO3 + H2O
masa molowa soli powstałej w wynku tej reakcji równa się 23(Na)+14(N)+3*16(O)=85g/mol a kwasu azotowego 63g/mol czyli 74% masy kwasu azotowego
Dalej Cp=(ms/mr)*100%
masa roztworu będzie ilość kwasu jaką weźmiemy (odmieżyć można np.stawiając zlewke na wadze wynik oczywiście -waga naczynia)
mase substancji obliczymy stosując wcześniej podaną zależność masy soli do masy kwasu.
np:
1 domierzamy 50g roztworu HNO3
2 dodajemy do roztworu wskaźnika
3 wkraplamy roztwór NaOH aż do uzyskania obojętnego odczynu
4 odparowujemy wode z roztworu
5 ważymy powstałą sól (powiedzmy że to będzie 20g)
podstawiamy do wzoru
[20g*74%(wyliczone wcześniej)]/100% = 14,8g
a następnie do wzoru na Cp=(14,8g/50g)*100%
i wychodzi stęż 29,6%
OCZYWIŚCIE WYNIK NIE BĘDZIE DOKŁADNY w zależności od wagi ilości użytych odczynników dokładności suszenia będzie wachał się w przedziale ok +/- 5%