Słyszałem, że za można zrobić coś takiego:
Wrzycić do garnka, powiedzmy, monetę, zalać to gorącą wodą, dodać sody kaustycznej i wrzucić jakieś "specialne" gwoździe (cynkowane czy czoś takiego ) i jak się skończy reakcja to otrzymamy "srebrną" monetę, a po jej ogrzniu ta zamieni się na "złotą".
Czy może mi ktoś to dokłądniej opisać (jak to się robi). Dopisać do tego jakieś reakcje i ich przebieg? Jaksieś uwagi co do "produkcji" i "użytkowania", czy to się ściera, pozostawia ślady, np. na ubraniach i takie tam. I skąd wziąć tę sodę kaustyczną i co to dokładnie za gwoździe mają być?
22 lip 2006, o 17:14
koman
**
BRAINIAC od 18 lat. NIE 18 lat nie oznacza dorosłości.
w BRAINIACU jest wszystko naciągane, robione na pałę. to nie program naukowy tylko rozrywkowy. już lepiej wyjeżdżaj z pogromcami mitów
BRAINIAC od IQ>XXX. TAK XXX- propozycje, bo sam niewiem...
ps. powinienem mieć range POGROMCA BRAINIAC. ile razy można odpisywać na takie głupowy . ale fajna zabawa . to chyba 3 raz. może zaczniecie pisać pytania typu: -Czy jeśli dynamit wybuchnie mi w ręce to okopci mnie całego bo to trik kreskówek . przepraszam najmocniej. ale myślałem że to jest naciągane jak prawie wszystko w Brainiacu. nawet niemyślałem że to możliwe. chociaż te słowa niebyły skierowane do NIKOGO KONKRETNEGO!!!! bo to już nie pierwszy przypadek podawania mądrości z brajniaca.
Ostatnio edytowano 22 lip 2006, o 19:25 przez koman, łącznie edytowano 2 razy
Dzięki chemik89 o to mi chodzilo.
Ale dużo tam jest "objęte tajemnicą".
O co chodzi z tą reakcją "pozłacania"?
Czy istnieje jakiś sposób, aby zrobić takie coś z innymi rzeczami oprócz miedzianych?
1)To żadne pozłacanie, poprostu na powierzchni monety, podczas silnego ogrzewania tworzy się stop cynku i miedzi - mosiądz
2) tak, najpierw je pomiedziować, a potem odłożyć warstewkę cynku
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
22 lip 2006, o 19:38
Darox
A jest jakiś prosty sposób na pomiedziowanie jakiegoś przedmiotu?
23 lip 2006, o 11:12
Anonymous
przedmiot z metalu bardziej aktywnego od miedzi
do roztworu soli miedzi
albo anoda-miedź
katoda-przedmiot pomiedziowywany
i to wszystko podłączone do prądu stałego, w roztworze soli miedzi
23 lip 2006, o 11:57
Darox
Skąd wziąć jakąś sól miedzi? Kupić gdzieś czy może samemu zrobić? (Można z kwasu jakiegoś?). A ta elektroliza, to jakie musi być napięcię? I ten "przedmiot pomiedziowany" to ten który mam zamiar pokryć miedzią tak? Trochę to dla mnie skompikowane. W tym roku dopiero zaczynam swoją edukację w liceum:P i nie wszystko tak do końca rozumiem:)
23 lip 2006, o 13:05
Anonymous
Darox napisał(a):
I ten "przedmiot pomiedziowany" to ten który mam zamiar pokryć miedzią tak?
tak, może byc bateria 4,5 V
soli miedzi nie opłaca sie samemu robić,lepiej kupić, ale jak chcesz robic to odsyłam do "Preparatyki nieorganicznej " Supiewskiego
ps. ja od września idę do II gim
23 lip 2006, o 13:39
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
myśle że najlepsze by było CuSO4
A jako źródło prądu to polecam stary zasilacz np od telefonu, świetnie się sprawdza. Jak robiłem elektrolize czegos tam to miałem zasilacz od kolejki elektrycznej i mogłem sobie dowolnie zmieniać biegunowość
faktycznie, ale wtopa, dzięki Richy za skorygowanie Cu / Ca, często tak mam że mysle o wapniu a pisze o miedzi i odwrotnie...sorx
Ostatnio edytowano 23 lip 2006, o 14:55 przez blizzard, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 14 gości