Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Doświadczenia na pokazy... 
Autor Wiadomość
właśnie ta reakcja to jest samozapłon etanolu :lol: :lol: :lol:

13 wrz 2006, o 17:55

prosilbym szanownych "chemikow" o pomysl na doswiadczenie, gosciowka zadala mi doswiadczonko z tematu "budowa atomow", macie jakies pomysly?
aha i przepraszam ze przerwalem poprzednia tematyke
pozdro

21 wrz 2006, o 19:18

na 666 postach koncze pisanie siana :))

21 wrz 2006, o 23:30

heh a cos bardziej efektownego i "troche" lepiej widocznego? :D

22 wrz 2006, o 15:09

Doświadczenie to wychodzi bardzo ładnie pod warunkiem, że użyje się lampy katodowej.

Na ten temat można też przeprowadzić doświadczenie Thomsona.

22 wrz 2006, o 17:09

czy znacie moze to doswiadczenie?:

mieszacie roztwor glukozy,NaOH i błękitu metylenowego.. to jest reakcja redox..tak mi kolega powiedzial.. chcialbym je przeprowadzic na kolku chemicznym w szkole. Jeśli macie odpowiednie proporcje co do mieszania składników to proszę,aby mi ktoś napisał. Z góry dziękuję :)

26 wrz 2006, o 16:32

http://www.uwm.edu.pl/kchem/dosw/blekit/blekit.html

26 wrz 2006, o 17:26

no bez przesady te doswiadczenie jest o wiele bardziej efektowne niz jakie kolwiek wybuchowe jaja :) a jesli chcesz udowodnic budowę korpuskularną materi czyli istnienie atomów to odkręćsłój z kwasem nadtlenooctowym na jednym koncu sali i jak na drógim koncu ludzie poczoją jego "cudowną woń" to wytlumaczysz im ze nastapila dyfuzja i jest ona dowodem na korpuskularną budowę materi :)) Fajne doswiadczonka nie :) ?

na 666 postach koncze pisanie siana :))

26 wrz 2006, o 21:05

Pewnie każdy te doświadczenia zna ale para wodna, piana itd to są na pokaz rzeczy w sam raz. Ale to też zależy komu chce się to pokazać. Ciekawe też jest zapalenie dichromianu amonu, węże faraona (podpalenie rodanku rtęci), burza w probówce. Zam też ładne doświadczenie gdzie woda służy jako zapalnik. Nie znam tylko proporcji :evil: ale napisze co i jak:
Nadtlenek sodowy (Na2O2) trzeba wymieszać z fosforem czerwonym i na mieszaninę wprowadzić kilka kropel wody. Powstająca w reakcji nadtlenku sodu z wodą, woda utleniona, rozkłada się na tlen (i wodę), który gwałtownie utlenia fosfor.

Na2O2 + 2H2O › H2O2 + 2NaOH

2 H2O2 › 2H2O + O2

5O2 + 4P › P4O10

Jeśli ktoś by chciał to zrobić to mówie że w małych ilościach z tego co zapamientałem to w proporcjach 1:3 lub 4 (fosfor czerwony i nadtlenek sodowy). Robić w okularach i fartuchu (jeśli chcesz mieć ubranie). O ile się nie mylę to jest to w Multimedialnej Encyklopedii Powszechnej- edycja 2002.

16 paź 2006, o 14:12

Na dno próbówki dajemy nieco suchego pyłu drzewnego, a następnie zasypujemy sproszkowanym Na2O2. Umiesczamy próbówkę w stojaku i dodajemy z wkraplcza kilka kropel wody i odsuwamy się. Na2O2 z wodą daje tlen, a ten spala bardzo szybko i nagle trociny, tak że próbówki półmikro pękają. Naprawde efektowne :D

Oczywiście nie to że próbówki pękają :D

16 paź 2006, o 19:34

fajne i efektowne doświadczenie proste w wykonaniu:

zapalamy na łyżeczce do spalań sproszkowany magnez i palący sie wkładamy razem z łyżeczką do naczynia z wodą i powstaje głośne boooom a w powitrzu latają białe "piórka" wodorotlenku magnezu.

trzeba uważać żeby nie przypaliło włosków!!!!!!! no i oczywiście okularki ochronne.

pozdro

23 paź 2006, o 22:33

Chodzi ci o gotującą się wode?? Czyli powstanie wodoru.... u mnie w szkole jak to obiliśmy to jeden z uczniów jak by tał 5 cm w lewo to by dostał szkłem w głowe... więc trzeba uważać i w małych ilościach :D

24 paź 2006, o 08:21
**

Chciałbym się dowiedziec czy wulkan z dichromianu amonu mozna przeprowadzić w pomieszczeniu zamkniętym bo taki jest w Rabie Wyżnej , dodam że jest to duże pomieszczenie oraz jaką ilośc (NH4)2Cr2O7 dać ?? 50g ??

24 paź 2006, o 15:43

jeżeli nie ma wyciągu to nie radzę. najzdrowsze to nie jest, i trochę drażni.

24 paź 2006, o 17:12
**

ja robiłem takie wulkany po 20-30g w pracowni chemicznej (zamkniętej) co 10 minut tak z 8 razy, więc ok 160-240g tego spaliłem i jakoś nie jest tak bardzo szkodliwe :]
a jeśli nawet się boicie, to róbcie to pod dygestorium i już nie ma problemu a potem radze sobie zebrać Cr2O3 do termita :]

24 paź 2006, o 18:03

Jak to jest duże pomieszczenie to spokojnie. Otwórz okno i po problemie. Najlepiej wieczorem i zgasić światło.

24 paź 2006, o 18:26
**

W tym pomieszczeniu to Będą doświadczenia przeprowadzane , a jak myslicie ... mozna by zrobić rakietkę ( ok 70 cm wys) na konkurs ?? Bo mam takie zamysły , jutro zobaczę czy będzie dało się , a pomieszczenie ma ok 200 -250 m2 .
P.S Tylko rakietki oczywiscie bym nieodpalał w pomieszczeniu z wiadomych powodów :lol:

24 paź 2006, o 18:52

Chodzi ci o gotującą się wode?? Czyli powstanie wodoru.... u mnie w szkole jak to obiliśmy to jeden z uczniów jak by tał 5 cm w lewo to by dostał szkłem w głowe... więc trzeba uważać i w małych ilościach Very Happy

witam

ja robiłem to doś. z wodą zimną nieźle walneło a co by było z gotowaną to już sobie wyobrażam Gościo miał szczęście,ja kiedyś dostałem odłamniem szkła 2 cm od oka jak miałem 12 lat nie z mojej winy ale blizna trzymała sie dość długo.

pozdro

24 paź 2006, o 20:33
ja robiłem takie wulkany po 20-30g w pracowni chemicznej (zamkniętej) co 10 minut tak z 8 razy, więc ok 160-240g tego spaliłem i jakoś nie jest tak bardzo szkodliwe :]
a jeśli nawet się boicie, to róbcie to pod dygestorium i już nie ma problemu a potem radze sobie zebrać Cr2O3 do termita :]

Jeżeli to takie nieszkodliwe to się przekonamy jak sie na raka zachoruje...
chromiany są rakotwórcze a amoniak trujący...
więc nie wiem czy to takie nieszkodliwe :x

21 lis 2006, o 20:26
Czy mając na wyposażeniu większość 'normalnych' soli (czyli takich, jakie najczęściej zdarzaja się na zapleczu sali chemicznej), można przeprowadzić jakąś efektowną elektrolizę? Aha, uwzględniając, że elektrolizer to dwa druciki z bliżej-nieokreślonego-metalu wsadzone do zlewki... no niemalże polowe warunki :D

10 gru 2006, o 02:29

http://www.alchemik.waw.pl/portal/html/ ... startnum=6 tam masz 2 doświadczenia

10 gru 2006, o 13:13
Znam takie jedno doświadczenie, a właściwie to nie doświadczenie tylko mini pokaz ogni sztucznych.
Więc tak:
Wymieszaj dwie miary opiłków żelaza, miare węglanu sodu, wodorotlenku wapnia i dwie miary siarczanu miedzi. Szoatułką wsyp powoli tą mieszankę nad płomień palnika. Róznokolorowe iskry zachwycą twoich kolegów i koleżanki oraz twoją panią od chemii, która na pewno da ci 6.
Aha to wogóle nie jest niebezpieczne, iskry lecą na mała wysokość i nie są bardzo ciepłe. :wink:

21 gru 2006, o 17:44
**

Pare stron wczesniej byl dyskusja na temat tego doswiadczonka, ale w troche innej formie :)

tutaj w probówce znajduje sie mieszanina kclo3/c12h22o11(puder) z 2 probowki dolewany był stęzony H2SO4. Efekt ciekawy :)

FILM

http://depositfiles.com/files/722838

24 mar 2007, o 11:40
@MODERATOR

oraz twoją panią od chemii, która na pewno da ci 6.

chyba jednak nie ;) za samo odpalenie palnika by mu nogi z d.. powyrywała :)

24 mar 2007, o 18:31

Chemiczną zapałkę(HNO3,H2SO4,KMnO4,wata, C2H5OH) można by wykonać trochę innym sposobem - zamiast na bagietkę nabić watę na łuczywo, i nie zgniatać/owijać jej, ma zostać...puszysta i zamoczyć trochę ponad połowę waty, tą część która stykać się będzie z kwasem+KMnO4. zamiast zapalić się, buchnie ogniem(uwaga na twarz), a w powietrzu unosić się będą resztki niedopalonej waty - na kółku wyglądało to jak desant spadochronowy :)

31 mar 2007, o 16:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona