Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
Drozdze pracuja z pH 4.5 (najlepiej)
jakbym sprobowal dpprowadzic pH cieczy do 4.5?
Wtedy bym nie zabil drozdzy
Czy dobrze mysle.
Czy pH moge podwyzszyc np mlekiem?
|
24 sie 2006, o 17:51 |
|
|
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
|
Nom, jak najbardziej, choć doradzałbym robić tak:
Używasz jako kwasu np fosforowego to podwyższasz pH czymś co usunie ten kwas z roztworu w postaci osadu, w tym wypadku np Ba(OH)2. No, chyba, że nie przeszkadza Ci zanieczyszczenie tego etanolu, ale skoro mleka dodawać chcesz to znaczy że nie za bardzo, więc śmiało
_________________
|
24 sie 2006, o 17:58 |
|
|
elektryk
*****
Dołączył(a): 30 mar 2005, o 00:27 Posty: 279
|
Najpierw hydroliza (gotowanie z kwasem), potem zobojętnić i dopiero fermentować.
|
24 sie 2006, o 17:58 |
|
|
Anonymous
|
Czyli tak
Trawe (celuloze) zaleje wodnym roztworem kwasy solnego lub siarkowego + podgrzewanie
Celuloza powinna sie zamienic z glukoze
Wtedy podwyzszam ph np. do 4.5 dodaj mleka ( nie zalezy mi na zanieczysczeniu), chce aby mni tylko to przerobily drozdze
Pozniej dodalje drozdze
Czy drozdze beda wspolpracowac z glukoza?
|
24 sie 2006, o 18:06 |
|
|
ramzes1702
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 20:03 Posty: 66 Lokalizacja: Pośmiechówek
|
Nie dawaj siarkowca bo ci cukier zwęgli I jeśli będziesz miał glukoze i Ph 4,5 to powinny drożdże zadziałać
|
24 sie 2006, o 18:32 |
|
|
Anonymous
|
Mam pytanie takie
Czy trawe (celuloze) moge gotowac w wodnym odczynie kwasy solnego, ktory bedzie mial np pH 3.0 lub 4?
Rozumiem ze proces rozklady celulozy na glukoze sie wydluzy w czasie
Czy dobrze mysle?
|
24 sie 2006, o 18:54 |
|
|
kliksiu
****
Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 13:33 Posty: 434 Lokalizacja: z bacówki z winem :D
|
hehehe taaa i garnek przezre .... zwęgliło by w srodowisku bezwodnym a w roztworze twojemu cukrowi nic niegrozi
_________________
żaden dzień niejest dość wesoły aby niemożna się było uradować chemicznie
*** http://prace.sciaga.pl/28690.html ***
na 666 postach koncze pisanie siana )
|
24 sie 2006, o 19:21 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24 Posty: 868 Lokalizacja: Opole
|
w trawie jest naprawdę dużo różnych rzeczy oprócz celulozy, żeby się potem nie okazało że bedzie ci przeszkadzać nawet w tych zastosowaniach technicznych.. a do zobojętnienia bardziej niż mleko to już by się kret nadawał Naprawdę cukier jest taki drogi, żeby bawić się w zdobywanie kwasów?
//przeczyszczone o.r.s.
|
24 sie 2006, o 19:24 |
|
|
draq
***
Dołączył(a): 14 lip 2005, o 22:10 Posty: 177
|
Mam (dość dziwne, głupie) pytanie, czy spirytus salicylowy można pić? Np. rozcieńczając go sokiem?
|
7 paź 2006, o 01:53 |
|
|
kkrtm
*
Dołączył(a): 2 maja 2006, o 15:30 Posty: 131
|
Spirytus salicylowy jest to 2% roztwór kwasu salicylowego w alkoholu etylowym i wodzie (2% kwasu salicylowego, 30% wody, 68% etanolu 760g/l). Kwas salicylowy działa drażniąco na skórę i oczy. W dużych ilościach może być toksyczny (LD50 (szczur, doustnie) wynosi 891 mg/kg). Kwas ten był używany dawniej jako konserwant żywności, jednak ze względu na toksyczne działanie w większych stężeniach zastąpiony został obecnie przez benzoesan sodu. Jednym słowem nie pić! W dużych ilościach oczywiście. Widziałem pijaków co potrafił za jednym razem opróżnić butelkę, ale oni krótko żyją. A co sądzicie o tym:
_________________ Wszystko o co tu piszę znalazłem w internecie
|
7 paź 2006, o 08:08 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24 Posty: 868 Lokalizacja: Opole
|
Był kiedyś temat o syntetycznym etanolu.
Mam trochę spirytusu ze szpitala, co w nim może być? Na pewno nie ejst to salicylowy
|
8 paź 2006, o 20:51 |
|
|
Koluszek
Dołączył(a): 21 lut 2007, o 17:53 Posty: 11
|
Jeżeli już podajesz takie proporcje, to ja proponuję podać tak, żeby każdy zapamiętał
1410- data, którą zna każdy Polak ;P
1 kg cukru 4 litry wody 10 dag drożdzy
;]
Optymalna temperatura dla tego procesu to 34- 37*C. W efekcie fermentacji otrzyma się 15-18% roztwór wodny C2H5OH zanieczyszczony innymi alkoholami. Czysty wyodrębnisz poprzez destylację, zwanej również rektyfikacją.
|
10 mar 2007, o 09:42 |
|
|
herrkp
Dołączył(a): 9 sie 2007, o 20:15 Posty: 8 Lokalizacja: z lasu
|
Jak przeprowadzisz hydrolize celulozy za pomocą H2SO4 to myśle że strącić by to można za pomocą Ca(OH)2. Potem zanieczyszczenia stałe odzielić przez filtracje. I masz klarowny roztwór cukrów i paru innych rzeczy.
A czemu trawe hydrolizować? Nie lepiej trociny drzew liściastych najlepiej. Wydaje mi sie że z tego mniej zanieczyszczeń będzie. O tej metodzie w jakiejś książce czytałem. I było tam też napisane że metode tą w skandynawi stosowali ją przy produkcji bio paliw. (ale głowy nie daje, bo dawno czytałem)
|
15 sie 2007, o 20:44 |
|
|
gulasz
Dołączył(a): 28 cze 2007, o 07:55 Posty: 19 Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
|
No nie wiem czy te wszystkie rozważania mają sens przy obecnej cenie denaturatu. Nadaje sie do niemal wszystkich zastosowań w lab. a produkcja alkoholu do celów konsumpcyjnych w naszym kraju jest nielegalna, chyba że wszyscy mieszkamy w Czechach. Nawet jeśli nie lubimy zapachu denaturatu i sami postanowimy trochę wydestylować okaże się to czasochłonne i nieopłacalne ze względu na uzyskiwane stężenia alkoholu no chyba że pozwolimy sobie zmontować kolumnę retyfikacyjną wtedy możemy uzyskać ok. 96% ale to już inna bajka.
|
25 paź 2007, o 13:38 |
|
|
eyeti
**
Dołączył(a): 5 sty 2007, o 23:44 Posty: 179 Lokalizacja: z Probówki xD
|
Przy 3 destylacji można się do 95% dobić spox ale może się zapalić(pary) jeśli chociaż trochę ognia będzie.
|
25 paź 2007, o 14:43 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1504 Lokalizacja: SRC
|
Nielegalna jest produkcja w celu sprzedaży tegoz alkoholu.
_________________
|
25 paź 2007, o 18:46 |
|
|
Junior1010
SianoPIS!
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 21:56 Posty: 33 Lokalizacja: Warszawa Wawer
|
Re: Etanol ? Na potrzeby chemiczne to tez zbrodnia ? - przep
| | | | kliksiu napisał(a): A więc tak Proporcje Do otrzymania etanolu jakie znalazłem w internecie Wyglądały w ten sposob : 500g Wody 200g Cukru i 50 g drozdzy Sama reakcja polega na rozkłądzie cukru przy udziale enzymów zawartych w drozdzach Bodajze ( Zymazy ). C6H12 --- > C2H5OH Proces fermentacji takiego zacieru wg. autora tamtego tekstu miał trwać 3 dni. ( Co wy na to ? ... 3 dni wystarczą ?) Potem takowy zacier należy wydestylować. Ja Osobiście mam zamiar zastosować dość prymitywną aparature do destylacji. Ale na potrzeby chemiczne myśle ze wystarczy. A no i czy to jest przestępstwo jeśli otrzyuje sie etanol ? ... z tego co wiem to w świetle naszego prawa chyba tak ;/ | | | | |
Też bym sobie porobił etanol. Dobry alkohol a jakie są sytuacje po jego spożyciu.....
_________________ Roger
|
16 lut 2009, o 20:31 |
|
|
Japan
Dołączył(a): 14 lis 2008, o 00:21 Posty: 2
|
Próbowałem tego sposobu i smakowało jak etanol, pachniało ale stężenia nie stwierdzałem.
|
16 lut 2009, o 21:55 |
|
|
Gregorik
Dołączył(a): 11 sty 2009, o 16:31 Posty: 44
|
Słyszałem że nieraz etanol własnej produkcji jest zanieczyszczony
nie raz metanolem,który powoduje ślepote!
Może się myle.
|
16 lut 2009, o 23:49 |
|
|
Junior1010
SianoPIS!
Dołączył(a): 19 gru 2008, o 21:56 Posty: 33 Lokalizacja: Warszawa Wawer
|
A w denaturacie to jest metanol bo słyszałem, że jest???
_________________ Roger
|
17 lut 2009, o 13:14 |
|
|
mat136
Dołączył(a): 15 paź 2007, o 18:30 Posty: 23 Lokalizacja: Krotoszyn
|
nie ma, ojciec mi mówił że tylko straszą tym metanolem żeby ludzie nie pili, ale są inne syfy i barwniki, żule przepuszają przez chlebek i już nie ma fioletowego kolorku:D
|
17 lut 2009, o 14:40 |
|
|
Gregorik
Dołączył(a): 11 sty 2009, o 16:31 Posty: 44
|
Metanolu raczej nie ma ale są za to inne substancje,które owy denaturat skażają:
-Denatonium lub pochodne pirydyny!!
|
17 lut 2009, o 15:01 |
|
|
Achtung
@MODERATOR
Dołączył(a): 30 lis 2006, o 20:07 Posty: 251 Lokalizacja: Londyn
|
w denaturacie nie stosuje się "skażania" jak to napisał poprzednik, a jedynie substancji które powodują go niezdatnymi do spożycia, są trudne do usunięcia z alko. głównie dodaje się sprzętów które są cholernie gorzkie, śmierdzą ew. barwią ale to ostatnie to już raczej przeżytek.
_________________ koniec z piro :/
|
17 lut 2009, o 15:35 |
|
|
Dawifd
Dołączył(a): 5 lip 2008, o 19:16 Posty: 209
|
No tak nie ma kolorku, ale to tylko barwnik usuwa, cały pozostały syf zostaje.
_________________ Kupię techniczny kwas siarkowy i azotowy 1litr Fajnie jakby pochowskie
Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.
|
18 lut 2009, o 08:27 |
|
|
mat136
Dołączył(a): 15 paź 2007, o 18:30 Posty: 23 Lokalizacja: Krotoszyn
|
nic o tym syfie nie mówiłem ale swoją drogą już jakoś lepiej to wygląda, mam pytanie czy tak może być że barwnik zginie na słońcu tzn był denaturat fioletowy od światła się zrobił bezbarwny bo w sklepie były butelki o różnym zabarwieniu
|
18 lut 2009, o 21:57 |
|
|