Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Etanol ? Na potrzeby chemiczne to tez zbrodnia ? - przepis:) 
Autor Wiadomość
jakbym sprobowal dpprowadzic pH cieczy do 4.5?
Wtedy bym nie zabil drozdzy

Czy dobrze mysle.
Czy pH moge podwyzszyc np mlekiem?

24 sie 2006, o 17:51
Zasłużony dla forum

Nom, jak najbardziej, choć doradzałbym robić tak:
Używasz jako kwasu np fosforowego to podwyższasz pH czymś co usunie ten kwas z roztworu w postaci osadu, w tym wypadku np Ba(OH)2. No, chyba, że nie przeszkadza Ci zanieczyszczenie tego etanolu, ale skoro mleka dodawać chcesz to znaczy że nie za bardzo, więc śmiało ;)

24 sie 2006, o 17:58

Najpierw hydroliza (gotowanie z kwasem), potem zobojętnić i dopiero fermentować.

24 sie 2006, o 17:58
Trawe (celuloze) zaleje wodnym roztworem kwasy solnego lub siarkowego + podgrzewanie
Celuloza powinna sie zamienic z glukoze
Wtedy podwyzszam ph np. do 4.5 dodaj mleka ( nie zalezy mi na zanieczysczeniu), chce aby mni tylko to przerobily drozdze

Pozniej dodalje drozdze

Czy drozdze beda wspolpracowac z glukoza?

24 sie 2006, o 18:06

Nie dawaj siarkowca bo ci cukier zwęgli :wink: I jeśli będziesz miał glukoze i Ph 4,5 to powinny drożdże zadziałać

24 sie 2006, o 18:32
Czy trawe (celuloze) moge gotowac w wodnym odczynie kwasy solnego, ktory bedzie mial np pH 3.0 lub 4?
Rozumiem ze proces rozklady celulozy na glukoze sie wydluzy w czasie
Czy dobrze mysle?

24 sie 2006, o 18:54

Nie dawaj siarkowca bo ci cukier zwęgli :wink: I jeśli będziesz miał glukoze i Ph 4,5 to powinny drożdże zadziałać

hehehe taaa i garnek przezre .... zwęgliło by w srodowisku bezwodnym a w roztworze twojemu cukrowi nic niegrozi :)

na 666 postach koncze pisanie siana :))

24 sie 2006, o 19:21
@MODERATOR

w trawie jest naprawdę dużo różnych rzeczy oprócz celulozy, żeby się potem nie okazało że bedzie ci przeszkadzać nawet w tych zastosowaniach technicznych.. a do zobojętnienia bardziej niż mleko to już by się kret nadawał :P Naprawdę cukier jest taki drogi, żeby bawić się w zdobywanie kwasów? :)

//przeczyszczone o.r.s.

24 sie 2006, o 19:24

Mam (dość dziwne, głupie) pytanie, czy spirytus salicylowy można pić? Np. rozcieńczając go sokiem?

7 paź 2006, o 01:53
*

Mam (dość dziwne, głupie) pytanie, czy spirytus salicylowy można pić? Np. rozcieńczając go sokiem?

Spirytus salicylowy jest to 2% roztwór kwasu salicylowego w alkoholu etylowym i wodzie (2% kwasu salicylowego, 30% wody, 68% etanolu 760g/l).

Kwas salicylowy działa drażniąco na skórę i oczy. W dużych ilościach może być toksyczny (LD50 (szczur, doustnie) wynosi 891 mg/kg).
Kwas ten był używany dawniej jako konserwant żywności, jednak ze względu na toksyczne działanie w większych stężeniach zastąpiony został obecnie przez benzoesan sodu.

Jednym słowem nie pić! W dużych ilościach oczywiście. Widziałem pijaków co potrafił za jednym razem opróżnić butelkę, ale oni krótko żyją.

A co sądzicie o tym:

Wikipedia.pl napisał(a):
Etanol do celów przemysłowych jest też często produkowany poprzez bezpośrednią syntezę z tzw. gazu syntezowego (mieszanina CO, H2 i H2O), która jest tańsza od fermentacji i prowadzi do czystszego chemicznie etanolu

7 paź 2006, o 08:08
@MODERATOR

Mam trochę spirytusu ze szpitala, co w nim może być? Na pewno nie ejst to salicylowy

8 paź 2006, o 20:51

Jeżeli już podajesz takie proporcje, to ja proponuję podać tak, żeby każdy zapamiętał ;)

1410- data, którą zna każdy Polak ;P

1 kg cukru 4 litry wody 10 dag drożdzy

;]

Optymalna temperatura dla tego procesu to 34- 37*C. W efekcie fermentacji otrzyma się 15-18% roztwór wodny C2H5OH zanieczyszczony innymi alkoholami. Czysty wyodrębnisz poprzez destylację, zwanej również rektyfikacją.

10 mar 2007, o 09:42

Jak przeprowadzisz hydrolize celulozy za pomocą H2SO4 to myśle że strącić by to można za pomocą Ca(OH)2. Potem zanieczyszczenia stałe odzielić przez filtracje. I masz klarowny roztwór cukrów i paru innych rzeczy.
A czemu trawe hydrolizować? Nie lepiej trociny drzew liściastych najlepiej. Wydaje mi sie że z tego mniej zanieczyszczeń będzie. O tej metodzie w jakiejś książce czytałem. I było tam też napisane że metode tą w skandynawi stosowali ją przy produkcji bio paliw. (ale głowy nie daje, bo dawno czytałem)

15 sie 2007, o 20:44

No nie wiem czy te wszystkie rozważania mają sens przy obecnej cenie denaturatu. Nadaje sie do niemal wszystkich zastosowań w lab. a produkcja alkoholu do celów konsumpcyjnych w naszym kraju jest nielegalna, chyba że wszyscy mieszkamy w Czechach. Nawet jeśli nie lubimy zapachu denaturatu i sami postanowimy trochę wydestylować okaże się to czasochłonne i nieopłacalne ze względu na uzyskiwane stężenia alkoholu no chyba że pozwolimy sobie zmontować kolumnę retyfikacyjną wtedy możemy uzyskać ok. 96% ale to już inna bajka.

25 paź 2007, o 13:38
**

Przy 3 destylacji można się do 95% dobić spox ale może się zapalić(pary) jeśli chociaż trochę ognia będzie.

25 paź 2007, o 14:43
@MODERATOR

a produkcja alkoholu do celów konsumpcyjnych w naszym kraju jest nielegalna

Nielegalna jest produkcja w celu sprzedaży tegoz alkoholu.

25 paź 2007, o 18:46
SianoPIS!

Post Re: Etanol ? Na potrzeby chemiczne to tez zbrodnia ? - przep
kliksiu napisał(a):
A więc tak :)
Proporcje Do otrzymania etanolu jakie znalazłem w internecie Wyglądały w ten sposob :
500g Wody
200g Cukru
i 50 g drozdzy
Sama reakcja polega na rozkłądzie cukru przy udziale enzymów zawartych w drozdzach Bodajze ( Zymazy ).
C6H12 --- > C2H5OH
Proces fermentacji takiego zacieru wg. autora tamtego tekstu miał trwać 3 dni. ( Co wy na to ? ... 3 dni wystarczą ?)
Potem takowy zacier należy wydestylować.
Ja Osobiście mam zamiar zastosować dość prymitywną aparature do destylacji. Ale na potrzeby chemiczne myśle ze wystarczy.
A no i czy to jest przestępstwo jeśli otrzyuje sie etanol ? ... z tego co wiem to w świetle naszego prawa chyba tak ;/

Też bym sobie porobił etanol. Dobry alkohol a jakie są sytuacje po jego spożyciu..... :wink:

16 lut 2009, o 20:31

Próbowałem tego sposobu i smakowało jak etanol, pachniało ale stężenia nie stwierdzałem.

16 lut 2009, o 21:55

Słyszałem że nieraz etanol własnej produkcji jest zanieczyszczony
nie raz metanolem,który powoduje ślepote!
Może się myle.

16 lut 2009, o 23:49
SianoPIS!

A w denaturacie to jest metanol bo słyszałem, że jest???

17 lut 2009, o 13:14

nie ma, ojciec mi mówił że tylko straszą tym metanolem żeby ludzie nie pili, ale są inne syfy i barwniki, żule przepuszają przez chlebek i już nie ma fioletowego kolorku:D

17 lut 2009, o 14:40

Metanolu raczej nie ma ale są za to inne substancje,które owy denaturat skażają:
-Denatonium lub pochodne pirydyny!!

17 lut 2009, o 15:01
@MODERATOR

w denaturacie nie stosuje się "skażania" jak to napisał poprzednik, a jedynie substancji które powodują go niezdatnymi do spożycia, są trudne do usunięcia z alko. głównie dodaje się sprzętów które są cholernie gorzkie, śmierdzą ew. barwią ale to ostatnie to już raczej przeżytek.

17 lut 2009, o 15:35

nie ma, ojciec mi mówił że tylko straszą tym metanolem żeby ludzie nie pili, ale są inne syfy i barwniki, żule przepuszają przez chlebek i już nie ma fioletowego kolorku:D

No tak nie ma kolorku, ale to tylko barwnik usuwa, cały pozostały syf zostaje.

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

18 lut 2009, o 08:27

nic o tym syfie nie mówiłem :lol: ale swoją drogą już jakoś lepiej to wygląda, mam pytanie czy tak może być że barwnik zginie na słońcu tzn był denaturat fioletowy od światła się zrobił bezbarwny bo w sklepie były butelki o różnym zabarwieniu

18 lut 2009, o 21:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona