Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Etanol ? Na potrzeby chemiczne to tez zbrodnia ? - przepis:) 
Autor Wiadomość

Co do odbarwiania widziałem że ludzie wrzucali wstązki magnezowe...( ?? )

18 lut 2009, o 22:31

Sorki za te wykopki ale wymyśliłem coś ciekawego :D Myślicie że jest możliwość oddzielenia etanolu o temp. parowania 78,3°C i metanolu o temp. parowania wynoszącej 64,5 °C poprzez powolne i ostrożne podgrzanie bimbru do temp. rzędu 70-75°C w naczyniu z termometrem? Może by taka metoda czyszczenia pomogła :wink: w sumie to się dziwię że nikt tego nie próbował z tego co mi wiadomo a to coś jakby zagęszczanie H2SO4 :roll: .

14 sty 2010, o 23:47

Jeśli rzeczywiście nikt tego nie stosuje, to zapewne dlatego, że tworzą azeotrop.

15 sty 2010, o 00:09

Nie mówię że nie stosuje tylko że nie słyszałem... a z tym azeotropem to pewnik? :? huh a było by tak pięknie... To jak w takim razie w "fabrykach" alkoholi się oddziela metanol?

15 sty 2010, o 00:15
@MODERATOR

Nie mówię że nie stosuje tylko że nie słyszałem... a z tym azeotropem to pewnik? :? huh a było by tak pięknie... To jak w takim razie w "fabrykach" alkoholi się oddziela metanol?

po prostu prowadzi się proces tak, aby metanolu było jak najmniej, co niestety nie znaczy, że nie ma go wcale, bo w każdej wódce jest

15 sty 2010, o 08:05
Nauczyciel

Wg szanowanego prof. Tokarzewskiego, mitem jest, że przy fermentacji alkoholowej powstaje metanol. Nie jest natomiast mitem, że powstają fuzle - wyższe alkohole, które (razem z estrami i acetalami/ketalami i innymi) nadają aromat w trunkach szlachetnych i powodują nieprzyjemny posmak w bimbrze z bylejakiego wina.
Czystszy bimber uzyskasz po 3-krotnej destylacji, odrzucając tylko pogon. W przedgonie są związki odpowiedzialne głównie za zapach produktu, gdyż te wykazują się największą lotnością.

Poza tym, próba oddzielania metanolu od etanolu za pomocą pojedynczej destylacji kończy się tylko zagęszczeniem substancji lotniejszej - tak, jak to wygląda w przypadku destylacji wina: najpierw uzyskujemy 30-40%, potem np. 70-80%, potem już koło 90%.

A i co do absurdów. Produkcja alkoholu na własny użytek jest wg prawa polskiego nielegalna. Ale produkty przeznaczone stricte (nie tak, jak odczynniki, które mają wiele zastosowań) dla winiarstwa są ogólnie dostępne.

16 sty 2010, o 10:03
**

To jeżeli nie metanol przy fermentacji alkoholowej, to skąd on się tam bierze?

16 sty 2010, o 12:35
Nauczyciel

Nie wiem i nie wiem, czy w ogóle tam jest ;)
Spotkałem się z przeświadczeniem, że w bimbrze znajduje się metanol - zatem czy oddzielać bogaty w ewentualny metanol przedgon, czy nie?
Jedyny wiarygodny odnośnik znalazłem w bardzo wyczerpującym skrypcie Ludomira Tokarzewskiego nt otrzymywania organicznych związków tlenu, w tym etanolu ze skrobii (ziemniaki, zboża). Tenże autor absolutnie zaprzeczył powstawaniu metanolu. Dodatkowo, podzielił się obserwacją, że produktami przejściowymi w fermentacji są acetaldehyd i gliceryna.

Widać produkt niskiej jakości produkowany chałupniczo pod różnymi nazwami typu Paliwo rakietowe, Romanówka, Hasówka itp. zawiera dodatki ;) W końcu metanol jest tańszy.

Dalej nie wierzę w zaw. metanolu w winie w ilościach większych, niż pomijalne. Ale zastanówmy się nad konsekwencjami ew. zawartości.
Pierwszą kwestią jest to, że pijemy truciznę rozpuszczoną w nadmiarze odtrutki. Po drugie - dawka czyni truciznę. Picie bimbru w znacznych ilościach może się źle skończyć ze względu na zawartość tzw. fuzli, więc metanol tutaj niewiele zmienia. Pić wina, czy piwa się jakoś nie boimy - zachowując umiar w piciu bimbru nie odczujemy żadnych konsekwencji.

Zatem niezależnie od tego, czy metanol znajduje się w produktach fermentacji, czy nie, nie wpływa to znacząco na walory spożywcze trunków.

16 sty 2010, o 16:56

Skoro nie powstają alkohol lżejszy od etanolu to ciekawe skąd się bierze metanol w polmosowskim spirolu i wielu innych trunkach...?

16 sty 2010, o 19:11

Z tego co wiem - co do mitów, metanol nie powstaje z mieszanki z samego cukru
Z ziemniaków - to już bardzo prawdopodobne

16 sty 2010, o 21:06
@MODERATOR

Drożdże winiarskie mają czas na powolne przefermentowanie cukru do etanolu, gorzelnicze używane do produkcji spirytusu muszą być dużo szybsze (np. do przefermentowania takiej samej ilości cukru drożdże winiarskie potrzebują tygodnia a gorzelnicze 1-2 dni) no i jak to z pośpiechem bywa, powstaje duża ilość produktów ubocznych- cięższych (fuzle) i lżejszych, które potem muszą być rozdzielone rektyfikacją.
Drugą rzeczą jest to, że drożdże najlepiej radzą sobie z monosacharydami (glukoza, fruktoza) i z nimi powstaje względnie mało produktów ubocznych, z dwucukrów (sacharoza, maltoza) powstaje już trochę więcej p. ubocznych a z polisacharydów jak nie trudno się domyślić cała gama różnych innych substancji. (No i tu znowu, w przemyśle stosuje się surowce tańsze, (czyli w przemyśle gorzelniczym nie będzie stosowało się czystej glukozy jak można wziąć tańsze zboże)).

Co do acetaldehydu i gliceryny, to która z tych dwóch substancji powstanie zależy od pH środowiska w jakim pracują drożdże- w kwasowym będzie powstawało więcej aldehydu, w zasadowym więcej gliceryny.
No i jeszcze jedna techniczna sprawa- wylewanie przedgonów, jak już ma potrzebę jego wylania, to dopiero przy 2 destylacji (czyli przy destylacji spirytusu otrzymanego z destylacji).

1000 post! Po kielichu? :)

16 sty 2010, o 21:34
@MODERATOR

na szczęście co do metanolu zawartego w produktach wymienionego wcześniej polmosu jest ich go dość mało, a efekt nie jest odczuwalny z prostego powodu: etanol jest naturalną odtrutką na metanol :D

jedyny efekt uboczny większej zawartości metanolu czy też innych "oli" to prawdopodobnie różne nasilenie kaca na dzień drugi :D

16 sty 2010, o 23:31

Czytaliście? :P http://wiadomosci.onet.pl/2119259,11,ko ... ,item.html
Czekam na rozwój wydarzeń

28 sty 2010, o 08:07
@MODERATOR

Nie podoba mi się to !

28 sty 2010, o 09:57
@MODERATOR

Palikot ogłosił to na konferencji prasowej po spotkaniu z przedsiębiorcami w Raciborzu :) http://www.naszraciborz.pl/aktualnosci/art/2/7611.html.
Mówił, że komisja przyjazne panstwo jest otwarta na propozycje polaków i każdy wniosek który otrzymują jest rozpatrywany więc możesz do pana Janusza napisać żeby nie-rolnicy też mogli bimber sprzedawać :lol:
o, tu można wysłać swoje propozycje
http://orka.sejm.gov.pl/ListydoS6.nsf/NPP?OpenForm

28 sty 2010, o 16:46
@MODERATOR

Ray - napisałem do nich za pomocą tego formularza z pytaniem o to czemu ustawa ta ma dotyczyć tylko rolników i mieszkańców wsi, a nie dotyczy mieszkańców miast :)

zobaczymy czy dostanę jakąś odpowiedź :D

28 sty 2010, o 17:42

No i powiedzenie, że komuś potrzeba chłopa nabiera zupełnie innego znaczenia. Ja tam kuzyna na wsi mam :lol:

28 sty 2010, o 18:15
*

Ja bym się tak nie ekscytował z powodu tych rewelacji. Według prawa mieszkaniec wsi=/=rolnik i rolnik=/=mieszkaniec wsi. Żeby zostać rolnikiem trzeba mieć, i ile się nie mylę około 1,5 ha ziemi i płacić składki na KRUS :D
No i jeszcze ta wzmianka o akcyzie... a słowo akcyza oznacza, że tanio nie będzie... Według mnie to taka krótkotrwała sensacja... już Czuma miał znosić pozwolenia na broń i jakoś cisza w tym temacie...

28 sty 2010, o 18:39
@MODERATOR

no zobaczymy, bo chętnie sam bym się pobawił w bimbrownictwo - a póki co się powstrzymuje z powodów prawnych :D

28 sty 2010, o 18:50
@MODERATOR

A to dlaczego? Przecież produkować można ale nie można sprzedawać.

28 sty 2010, o 20:33
@MODERATOR

ale na co mi produkcja jak nie można sprzedawać - trzeba być przedsiębiorczym :D

28 sty 2010, o 23:09

Niestety, prawo zabrania produkcji etanolu. Ale przeznaczonego do wychlania. Dokładnie mówi o tym ustawa o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych z dnia 18 października 2006r. (Dz.U. z 2006r. Nr 208, poz. 1539)

Art. 1
1. Ustawa określa:

1) zasady wykonywania działalności gospodarczej w za kresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych oraz obrotu tymi napojami;
2) (...)

2. Przepisów ustawy nie stosuje się do napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu.

3. Napoje spirytusowe, o których mowa w ust. 2, nie mogą być wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej.

Zatem mamy tu pewien ciekawy zapis, który zabrania przekraplania nastawów, pod warunkiem że jest efektem końcowym będzie NAPÓJ.
Cdn. :mrgreen:

14 mar 2010, o 23:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6