Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Sztuczna krew 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

byle nie nikiel i chrom :) zwiazki tych metali sa toksyczne :)

29 mar 2009, o 19:34
**

Krew z SCN i Fe mozna otrzymać szybko łatwo i tanio.. jeśli do tej pory nie ma zielonej krwi obcego to znaczy że to nie jest takie proste tanie i szybkie..

I nie rozumiem kwestii o emo. Jak to wykorzystać?

Pozdrawiam

Lekko od końca - emo są znani jako seryjni samobójcy. Tną się dla pokazu i dla szpanu. Szerzej to zjawisko jest opisane na nonsensopedii.
Co do kolorków, to sądziłem, że inne kolory poprostu nie są używane - no bo raczej niezbyt normalnym było by "przeciąć się" czymś w celu uzyskania zielonej krwi ludzkiej. Jaki byłby cel stosowania chemicznej krwi zielonej zamiast farby? Taki sam cel jak zastosowanie SCN zamiast czerwonej farby ;)

29 mar 2009, o 22:16

chyab sie nie zrozumieliśmy.. chodzi mi o stosowanie zielonej farby jako krwi obcego.. ale juz widze ze sie bajzel robi i proponuje wywalic ten wątek..

29 mar 2009, o 22:55

Sory że odkopuje dinusia, ale mam pewien problem odnośnie krwi.
Mianowicie już w piątek mam wyjazd, a na nim symulacje i chciałem zrobić, że niby "podcinam" sobie żyły. Próbowałem robić to wcześniej w domu, ale ta krew mi nie wychodzi jest żółto-pomarańczowa, ale nie czerwona. Gdy robiłem w próbówce to oczywiście piękny krwisty kolor, ale na ręce to nie wychodzi. Może złe proporcje albo coś... Proszę pomóżcie to już w ten piątek…

6 paź 2009, o 19:04
*

Próbowałeś z bardziej stężonym r-rem dla Fe^3+, bo SCN^- na skórę, to nie stosuj :/
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?p=162311#162311
4-rty post od góry. Dalej możesz zamoczyć nóż w r-rze jakiegoś rodanku i nim podcinać ;)

6 paź 2009, o 19:37
*

Nie bijcie za odkopanie - do tytułowego doświadczenia mam pytanie - co byście polecali do szybkiego wywabienia plam z kompleksu rodanku z żelazem? Chodzi mi o związek w miarę nietoksyczny (nie bardziej niż słaby roztwór rodanku) i nie niszczący tkaniny za bardzo, coś, co mógłbym dać ludziom z teatrzyku studendckiego żeby sobie ubrania odczyścili w razie czego.

Myślę, że powinno dać się te kompleksy stosunkowo prosto wypłukać w praniu, a gdyby to nie zadziałało, to potraktować plamę 3% H2O2 zakwaszonym kwasem cytrynowym i wypłukać w dużej ilości wody? Zakładam, że powinno to utlenić resztki rodanku, ostatecznie do SO4^2- i CO2 (i rozlicznych stopni pośrednich), jednocześnie dbając o dobrą rozpuszczalność Fe3+

12 sty 2010, o 15:49

Próbowałem zrobić sztuczną krew. Kupiłem chlorek żelaza (III) i tiosiarczan sodu bo gdzieś obiło mi się o uszy, że nadaje się zamiast tiosiarczanu potasu który jest dużo droższy. Spodziewałem się, że wyjdzie krwista czerwień a zamiast tego r-r wychodzi od brunatnożółtego przez żółty do zielonego. To wynika ze złych proporcji czy z użycia nieodpowiedniego odczynnika ?

Pozdrawiam

13 maja 2011, o 14:45

Zastanów się, czy tiosiarczan i tiocyjanian to to samo. Następnie sam udziel sobie odpowiedzi :wink:

13 maja 2011, o 17:35
@MODERATOR

ma być tiocyjanian (rodanek) a nie tiosiarczan.

13 maja 2011, o 17:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2