Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Ciekły Azot 
Autor Wiadomość

Powyżej temp. krytycznej azot będzie zawsze gazem i nie można mówić o wrzeniu.
Zjawiska po zamknięciu zbiornika z ciekłym azotem (wrzącym): wskutek dopływu ciepła gęstość pary i ciśnienie (i temp.) będą rosły. W pewnym momencie osiągnięte zostaną parametry krytyczne i zniknie granica między cieczą i gazem. W pojemniku bedzie tylko gaz którego ciśnienie będzie dalej rosło z temperaturą. Jeżeli w zbiorniku było mało cieczy, parametry krytyczne nie zostaną osiągnięte i azot "zwyczajnie" wywrze do końca.
Warto zauważyć, że w każdym przypadku końcowe ciśnienie (w temp. otoczenia) będzie zależało od ilości ciekłego azotu przed zamknięciem pojemnika.

5 lip 2005, o 23:16
PROFESJONAŁ

Powyżej temp. krytycznej azot będzie zawsze gazem i nie można mówić o wrzeniu.
Zjawiska po zamknięciu zbiornika z ciekłym azotem (wrzącym): wskutek dopływu ciepła gęstość pary i ciśnienie (i temp.) będą rosły.

Oj elektryk, elektryk przecież napisałem że jeśli zbiornik z ciekłym azotem będzie znajdował się w stałej temperaturze, to w końcu w jego wnętrzu ustali się równowaga i azot przestanie wrzeć. Rozważamy tu układ ciecz - para znajdujący się, mniej więcej, w stałej temperaturze - tak jak ma to miejsce w praktyce. Przecież zbiornik ciśnieniowy z ciekłym azotem nie jest podgrzewany przez cały czas (tym bardziej że jest izolowany próżniowo).
Co, czytać ze zrozumieniem nie potraficie ?? ??

6 lip 2005, o 08:03

Pierwsze zdanie mojego postu odnosiło się do wypowiedzi maćkab9:
Cytuj:
Azot ma temperaturę krytyczną -147*C.
Powyżej tej temperatury nie przestanie wrzeć.

Następne zdania były opisem sytuacji zamknięcia ciekłego azotu w szczelnym naczyniu pozostawionym w temp. pokojowej i nie odnosiły się do żadnego Twojego posta. Jak wiadomo doskonałej izolacji termicznej niema - to tylko kwestia czasu, gdy wewnątrz zapanuje temperatura otoczenia.

6 lip 2005, o 17:10
Zasłużony dla forum

NVX, mówiłem o sytuacji, gdzie nie mamy zawora ciśnieniowego - izolacja nie jest idealna [i po to w dewarach zawór ciśn.], więc temp wewnątrz powoli będzie rosnąć i ciśnienie zacznie wzrastać, a że w temp pokojowej jest ono wystarczające do rozsadzenia zbiornika, to....

Ostatnio edytowano 4 sie 2005, o 18:30 przez o.r.s., łącznie edytowano 2 razy

24 lip 2005, o 11:39

Czy ktoś mógłby podać adres jakiejś stacji w Warszawie
gdzie można zatankować 50 litrowy zbiornik na ciekły azot ??

16 paź 2005, o 13:08
@MODERATOR

29 lis 2005, o 13:02
Można użyć metody kaskadowej która opiera się na kolejnym skraplaniu gazów o coraz niższych temperaturach krytycznych. Gaz np dający sie łatwo skroplić w temp pokojowej przy zastosowaniu odpowiednio wielkiego ciśnienia wrząc nastepnie pod zmniejszonym cisnieniem powoduje silne obnizenie temperatury. Uzyskana a ten sposób temp pozwala skroplenie gazu o niższej temperaturze krytycznej.

A azot można otrzymać poprzez rozkład azotynu amonu[co prawda jest nietrwały] w podwyższonej temp Nh4N02 =N2 + 2H20 lub z rozkładu azydków 2 NaN3 = 2Na + 3N2.

Azotyn amonu uzyskuje sie go w toku reakcji podwójenj wymiany miedzy siarczanem amonowym i azotynem sodowym
2 NaNO2 + [NH4]2SO4 = 2 NH4NO2 + Na2S04

I 3 sposób

2nh3 + Ca rodnik OCL rodnik CL = N2 + 3H2O + 3 CaCL3

Ostatnio edytowano 29 lis 2005, o 18:29 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

29 lis 2005, o 16:36
@MODERATOR

Mi chodzilo o to jakie zastosowanie ma ciekly azot oprocz tego ze sluzy do ochladzania. Moim zdaniem mozna wiele syntez bezposrednich przeprowadzac z cieklym azotem

29 lis 2005, o 20:30

Trzymałeś zamarznięty azot w ręce kiedyś :D :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:
do moj kumpel koniecznie chcialby sie dowiedzieć jakie to uczucie

a tak wogule to fajnie wygląda taki "lód" azotowy ?? ?? ??

mam pomysł :idea: spróbój włożyć kartke papieru do ciekłego azotu i puścić ją na ziemię :D :D :D

9 sty 2006, o 17:06
Niektóre egzotermiczne procesy można by naprawde schłodzić i nie martwić się o przegrzanie. Albo procesy wymagające niskiej temperatury[poniżej -100*C]

9 sty 2006, o 17:24
@GŁÓWNY MODERATOR

Wywaliłem siano w wykonaniu P2O5 + Piter. :evil:
NaN3 może wybuchnąć, tak samo azotan amonu. Żadna z podanych przez Pitera metod nie nadaje się do użycia w domu, a w tamtej reakcji nie ma żadnych rodników tylko podchlorynochlorek wapnia (wapnia chloran(I) chlorek) CaClOCl albo CaOCl2.

Jeśli chodzi o zamarznięty azot, to nie mam pojęcia jak go otrzymać, ale to są tak ekstremalnie niskie temperatury, że na pewno nie mógłbyś go trzymać w ręce. Chyba że chciałbyś pozbyć się ręki.

Ciekły azot nie nadaje się do innych celów poza ochładzaniem. Wszystkie reakcje z udziałem pierwiastkowego azotu zachodzą w bardzo wysokich temperaturach, więc na pewno nie będzie on wtedy ciekły.

9 sty 2006, o 17:28
**

Niedawno w programie "Chemia kuchenna" czy jakoś tak :P , był facet który w prawie :/ 20 sec zrobił lody z ciekłym azotem. I robił lody też z płatków róż i alkoholu. ciekły azot powoduje że alkohol zamarza (w lodówce wam się to nigdy nie uda). Lody takie wyglądały jakby były z kryształków dużych a tak naprawde są fajne delikatne w ustach :D . ciekawy pomysł robić lody :P w taki sposób :lol: :lol: :lol: :twisted:

9 sty 2006, o 17:45

to nie JA chciałem potrzymać zamarznięty azot tylko mój kumpel

10 sty 2006, o 17:05
**

idzcie do centrali nasienia tam ciekly N2 wykozystuja do zamrarzania spermy knurów . A ze te stacje sa najczesciej na pgr-ach to za browara to z litr moze odleja. Mój tata tak skabinowal a po co to nie wiem :twisted: :twisted:

GG:8454977
:D

10 sty 2006, o 18:09

właśnie miałem zapytać czy da sie zamrozić azot i znalazłem odpowiedz na forum tutaj :) a troche z innej beczki spytam czy da sie otrzymać ciekły CO2? stały to wiem że mozę być ale o ciekłym nie słyszałem. w odpowiednej temp. pewnie jest ciekły ale czy można mieć banieczke CO2 skroplonego na przykład?

10 sty 2006, o 22:44

Ciekły CO2 znajduje się w gaśnicy śniegowej. Pod ciśnieniem atmosferycznym występuje tylko jako gaz lub ciało stałe (ciśnienie punktu potrójnego CO2 jest większe niż atmosferyczne).

11 sty 2006, o 00:08

bardzo fajne doświadczenie z azotem ciekłym robiłem z moim nauczycielem fizyki
zamrażałem biały ser azotem i równocześnie oświetlałem go kwarcówką
przez pare minut
w ciemności ser zaczyna świecić(czarna magia) 8)
można też zamiast sera dać swojską :D kiełbase
pestki z dyni też świecą.

A co do właściwości azotu:jak mi sie wylał na ręke to zaje....... piekło.
POZDRAWIAM[/url]

27 wrz 2006, o 20:34

Ty sie ciesz że jeszcze masz tą rękę :twisted: bo jakby sie więcej wylało to mogłoby być nieciekawie :?

27 wrz 2006, o 20:49
Zasłużony dla forum

Kolega #snajper# za przeproszeniem pieprzy głupoty.
Ciekły azot można lać po ręce (wiadomo nie hektolitry :) )
i nic się nie stanie. Tworzy się poduszeczka z gazowego azotu..
wiec nie wiem co cie tam mogło piec
i :roll: :?

27 wrz 2006, o 21:05

ciekłego azotu używają dermatolodzy do usówania min. kurzajek, miałem taką wielką kurzajke to jak mi ją wymroziła to przez ok 2minuty palca nie mogłem zgiąć. podobnie jest z gazem do zapalniczek tylko że łatwopalny

27 wrz 2006, o 22:12
Zasłużony dla forum

Z mieszaniną propanu i butanu jest całkiem inaczej.
Ona podczas rozprężania zmniejsza swoją temperature.

27 wrz 2006, o 22:32

Co do ciekłego azotu produkowany jest do specjalnych aparatów do kriochirurgii. Można go kupić w butli (chyba) od firm robiących takie coś.

28 wrz 2006, o 13:43

z propan butanem jest chyba tak samo jak w przypadku ciekłego N2, z tej maszyny wylatywał azot w stanie gazowym porywając ze sobą małe ilości ciekłego N2 który pobierając ciepło z otoczenia (i palca) przechodził w faze gazową, jak ustawi sie pojemnik z propan butanem zaworem do dołu żeby mieszanka wylatywała w stanie ciekłym to sytuacja będzie taka sama

28 wrz 2006, o 14:29

z propan butanem jest chyba tak samo jak w przypadku ciekłego N2, z tej maszyny wylatywał azot w stanie gazowym porywając ze sobą małe ilości ciekłego N2 który pobierając ciepło z otoczenia (i palca) przechodził w faze gazową, jak ustawi sie pojemnik z propan butanem zaworem do dołu żeby mieszanka wylatywała w stanie ciekłym to sytuacja będzie taka sama

28 wrz 2006, o 14:29
bo ja wiem czy mozna sobie tak wsadzić łape do dewara z azotem nie wim czy wylać bo na uniwerku robiłem takie coś ze brałem rórke i sie ją wkładało do dewara a z drógiego konca wylatywał azot tak sam od siebie to moze uzywaja dermatolodzy bo wątpie ze polewaja azotem

28 wrz 2006, o 15:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona