wszystkie monosacharydy mają właściwości redukujące - w związku z pewnym zonkiem.
Jak uczyłem się na lekcjach chemi, cukry proste mają wzór C6H12O6 i są izomerami. Tyle.
Kiedyś jednak zainteresował mnie mechanizm próby Tollensa i Trommera.
Szukam, szukam, patrze, a tu co podali!!
Ag2O + CH2(OH)(CHOH)4CHO -> 2 Ag + CH2(OH)(CHOH)4COOH
jest to próba tollensa, dla ułatwienia podam, że CH2(OH)(CHOH)4CHO to cukier prosty, a CH2(OH)(CHOH)4COOH to kwas (w moim przypadku glukozy) glukonowy.
W zdolnościach redukujących cukrów prostych chodzi o to, że posiadają grupę CHO (a propos - jak sie ta grupa nazywa?), która "chętnie" zmienia się w grupę karboksylową (COOH dla sklerotyków).
Disacharydy i polisacharydy nie posiadają grupy CHO, więc nie mają zdolności redukujących.
EDIT: A z ciekawych rzeczy z laktozą to możesz ją zjeść.