Autor |
Wiadomość |
chmiel2001
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 15:20 Posty: 3
|
Jestem nowy na forum i z chemią nie miałem dużo do czynienia więc chciałbym się zapytać o jedną rzecz.
Jak zrobie sobie "ciepły lód" z ocetanu sodu to czy on sie rozpuści po pewnym czasie czy tez pozostanie ciałem stałym.Jeśli pozostanie jaką berdzie mieć barwę,wiem że biała tylko chodzi o to czy przezroczystą czy też nie
|
10 kwi 2008, o 17:02 |
|
|
splawik00
Dołączył(a): 29 lut 2008, o 12:39 Posty: 12 Lokalizacja: Zielona Góra
|
Witam!
Jeśli twój lód "zamarznie" i zostawisz go na jakiś czas, to przez 2 czy 3 dni bedziesz miał "lepką masę", a po dłuższym czasie stwardnieje i przybierze postać biało-przeźroczystego lodu.>>>SPRAWDZONE<<<
|
10 kwi 2008, o 18:15 |
|
|
chmiel2001
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 15:20 Posty: 3
|
A czy ten proces da się jakoś przyspieszyć np.ogrzać palnikiem,suszarką,wiatakiem elektrycznym ?
|
12 kwi 2008, o 08:07 |
|
|
splawik00
Dołączył(a): 29 lut 2008, o 12:39 Posty: 12 Lokalizacja: Zielona Góra
|
A o jaki proces ci chodzi?
|
14 kwi 2008, o 16:32 |
|
|
chmiel2001
Dołączył(a): 7 kwi 2008, o 15:20 Posty: 3
|
Chodzi mi o proces "schnięci" tego "ciepłego lodu".
|
14 kwi 2008, o 19:09 |
|
|
splawik00
Dołączył(a): 29 lut 2008, o 12:39 Posty: 12 Lokalizacja: Zielona Góra
|
Nadal nie rozumiem,chodzi o "zamarzanie" octanu przy dotknieciu, krystalizacje(z cieczy w stały, sproszkowany octan), czy co?
|
15 kwi 2008, o 20:22 |
|
|
SecretKiller
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 13:18 Posty: 88 Lokalizacja: co skad...niby ja?
|
jak juz zamarznie ( zestali sie) to jak go osuszyc lub przyspieszyc syszenie..kapujecie???
_________________
|
15 kwi 2008, o 20:37 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1504 Lokalizacja: SRC
|
A mi wydaje sie, że chodzi mu o to czy poprzez ogrzanie roztworu octanu sodu suszarka da się przyspieszyć jego krystalizację.
To ja odpowiem:
NIE
jak nie wiesz jak to zrobić, poczytaj trochę w tym temacie.
jutro tu trochę pozamiatam (no chyba, że ktoś będzie szybszy )
|
15 kwi 2008, o 20:52 |
|
|
peters19
Dołączył(a): 13 kwi 2008, o 18:44 Posty: 4
|
Ja mam ten sam problem co kolega wyżej. Zmieszałem 500ml octu i jakieś 70g sody i po kilku minutach gotowaniu wyparowała część wody, ale reszta zrobiła się brązowa!! Czy to w czymś przeszkadza?
Z przepisu na pewnej stronce wyczytałem, że trzeba najpierw skrystalizować octan a potem go rozpuścić w prawie gotującej sie wodzie i do lodówy. Czy jest możliwość aby nie krystalizować octanu tylko po zagęszczeniu go od razu do lodówki, aby był ciepły lód??
|
16 kwi 2008, o 15:57 |
|
|
splawik00
Dołączył(a): 29 lut 2008, o 12:39 Posty: 12 Lokalizacja: Zielona Góra
|
Moim zdaniem za wysoka temperatura krystalizacji.Mieszaj roztwór częsciej(podczas krystalizacji) i na mniejszym ogniu.
|
16 kwi 2008, o 16:20 |
|
|
doznanie
@MODERATOR
Dołączył(a): 3 kwi 2007, o 15:26 Posty: 639
|
a po co wy to gotujecie najpierw zrobcie octan a potem dopiero do wody o temp 70*C wprowadzcie
_________________ <center>
"...ale to już tak jest, że chemia jest the best i tyle..."</center>
|
16 kwi 2008, o 17:18 |
|
|
peters19
Dołączył(a): 13 kwi 2008, o 18:44 Posty: 4
|
gotuje po to zeby szybciej odparowało. Co najwyżej będę gotował na małym ogniu lub w gotującej się wodzie, chce aby roztwór był przezroczysty.
|
16 kwi 2008, o 19:30 |
|
|
matti512
SianoPIS!
Dołączył(a): 12 mar 2008, o 21:52 Posty: 65 Lokalizacja: wziąść na wino?
|
a powiedzcie dlaczego mój "ciepły lód" "zamarza" zaraz po ogrzaniu
i nie ma tego efektu z palcem
|
20 kwi 2008, o 10:57 |
|
|
gambit
**
Dołączył(a): 14 sty 2007, o 13:09 Posty: 270
|
Albo ogrzałeś do zbyt niskiej temperatury, albo daleś za mało wody..
|
23 kwi 2008, o 15:28 |
|
|
matti512
SianoPIS!
Dołączył(a): 12 mar 2008, o 21:52 Posty: 65 Lokalizacja: wziąść na wino?
|
a jeszcze takie pytanie mam
czy ciepły lód trzeba wkładać do lodówki
bo jak sie go zostawia to zamarza sam
i jaka musi być czystość czda czy wystarczy techniczna
|
23 kwi 2008, o 19:20 |
|
|
gambit
**
Dołączył(a): 14 sty 2007, o 13:09 Posty: 270
|
Troche szkoda czda.. Spokojnie techniczna wystarczy. Wpakuj to do lodówki, warunkiem otrzymania cieczy przechłodzonej jest bardzo szybkie schłodzenie.
|
23 kwi 2008, o 20:10 |
|
|
matti512
SianoPIS!
Dołączył(a): 12 mar 2008, o 21:52 Posty: 65 Lokalizacja: wziąść na wino?
|
ok dzięki za info
ale czy octan sodu to nie czasem roztwór przesycony
ale procedura i tak sie nie zmienia (chyba)
|
23 kwi 2008, o 20:21 |
|
|
MłodyChemik
Dołączył(a): 26 cze 2006, o 11:22 Posty: 84 Lokalizacja: Za tobą
|
dodam tylko ze temperatura nie moze przekroczyc 400 stopni. Bo sie nam octan rozlozy (robi sie brazowy)
_________________ "Kto walczy z potworami, powinien się strzec, by walka nie uczyniła go jednym z nich. Bo kiedy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć w ciebie."
I tak oto stałem się potworem...
|
4 maja 2008, o 10:46 |
|
|
matti512
SianoPIS!
Dołączył(a): 12 mar 2008, o 21:52 Posty: 65 Lokalizacja: wziąść na wino?
|
ja ja widziałem gdzieś na YT jak właśnie kolo robił to doświadczenie z tym juz zbrązowiałym i mu wychodziło
|
4 maja 2008, o 10:54 |
|
|
MłodyChemik
Dołączył(a): 26 cze 2006, o 11:22 Posty: 84 Lokalizacja: Za tobą
|
a jestes pewny ze to byl octan sodu?
_________________ "Kto walczy z potworami, powinien się strzec, by walka nie uczyniła go jednym z nich. Bo kiedy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć w ciebie."
I tak oto stałem się potworem...
|
4 maja 2008, o 11:52 |
|
|
matti512
SianoPIS!
Dołączył(a): 12 mar 2008, o 21:52 Posty: 65 Lokalizacja: wziąść na wino?
|
wyglądał jak octan sodu
kolo pisał że to octan sodu
i wszystko było jak z octanem sodu
tzn według mnie z racji ze przez YT to był octan sodu
|
4 maja 2008, o 13:02 |
|
|
Przemek133
Dołączył(a): 3 maja 2008, o 15:48 Posty: 77
|
|
4 maja 2008, o 14:32 |
|
|
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
|
Mmmm może ktoś już tu o tym pisał ale tyle postów że nie chciało mi się wszystkiego dokładnie czytać... Ja postanowiłem octan otrzymać na drodze odparowania wody po przereagowaniu octu z sodą, owszem na ściankach naczynka otrzymałem sporo czystego octanu jednak na dnie powstało coś w rodzaju żółtych glutów xd nie jestem pewien czy mam to odparowywać aż wyschnie na wiór i to będzie sam octan czy moje składniki były czymś zanieczyszczone i "coś" mi powstało na dnie...
Jakieś sugestie? xD
|
4 sie 2008, o 19:04 |
|
|
Pakuliusz111111
Dołączył(a): 14 lut 2008, o 22:39 Posty: 129 Lokalizacja: kraków olkusz
|
....
Wszyscy piszą ile dać sody oczyszczonej, ale na Wikipedii wyczytałem że można też z NaOH
A więc ile dać wodorotlenku np. na pół litra octu??
Proszę o odpowiedź!
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=cb6qb0PyD6Y
<b>ALWAYS REMEMBER</b>
-------------------------
ZAPRASZAM DO DZIAŁU: SKLEP
|
12 wrz 2008, o 19:30 |
|
|
szalony
***
Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29 Posty: 1087
|
Stechiometrycznie.
|
12 wrz 2008, o 19:31 |
|
|