Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Gwaltowne zamrazanie. 
Autor Wiadomość
Post Gwaltowne zamrazanie.
Dzis kiedy przyszlismy do kolegi z browarami stala si enastepujaca dziwna zecz. Najpierw wstawilismy browary (niestety cieple) do zamrazalnika zeby sie szybko schlodzily, po jakims czasnie wypilismy kilka i zostal jeden ktory tkwil tam jeszce troche czasu, wtedy przypomnialem sobie zeby go wyjac i tak tez zrobilem. Otworzylem go i zaczelem pic stwierdzlem ze jest cholernie zimny i dalem sprobowac koledze jak barzdo sie schlodzil i zaczela sie dziac dziwna zecz a mianiowicie browar ktory nie byl zamrozony zaczol sie zamrazac, nie zamrozil sie calkiem, ale wylodalo to tak jak by nasaczony snieg ktorym zapelnila sie prawie cala butelka (zostalo tylko 1,5 centymetra browarka nie zamrozonoego). kiedys mialem podobna sytuacje na dzialce kiedy stala tam woda mineralna w bytelce, wzielem ja i stwierdziem ze w mieszkaniu nie ma temperatury ponizej 0 odlozylem butelke, a pojakis kilkudziesieciu sekudach patrze, a tam woda calkiem zamrozona. Moze ktos wyjasnic jak to sie stalo i jak mozna to powtorzyc? Bo to barzo ciekawie wygladalo jak w temperaturze ponad 20 stopni zamarza piwo w krotkim czasie.


30 cze 2007, o 21:40
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1504
Lokalizacja: SRC
Post 
otrzymałeś ciecz przechłodzoną... poszukaj sobie w wiki więcej informacji

_________________
Obrazek


30 cze 2007, o 21:52
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2574
Lokalizacja: Krakow
Post 
ciecz zamarza zwiekszajac zwoja obietosc, wiec zwieksza ciesnienie wewnatrz naczynia zamknietego - co powoduje nie mozliwosc zamrozenia dalej (temp. krzepniecia jest zalezna od cisnienia)
otwierajac taki "zbiornik" zmiejszasz w nim cisnienie, a temperatura wewnatrz zostaje taka sama - wiec reszta zaczyna zamarzac

a to ze temperatura na zewnatrz jest wieksza od tej wewnatrz butelki nic nie zmienia - bo najpierw musiala by sie nagrzac "obudowa"
a wewntarz temperatura jest temperatura krzepniecia (w cisnieiu atmosferycznym) wiec zaczyna zamarzac

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


Ostatnio edytowano 30 cze 2007, o 21:55 przez Sulik, łącznie edytowano 1 raz



30 cze 2007, o 21:53
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53
Posty: 497
Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
Post 
ciśnienie... 8)

jeżeli piwko było mocno wstrząśnięte to było tam dość "wysokie" ciśnienie i piwo mogło się schłodzić do np. temp -4*C przy otworzeniu ciśnienie gwałtownie się zmniejsza a temp pozostaje ta sama i ciecz zamarza. tak ja bym to wyjaśnij...


EDIT widzę że nie tylko ja :P

_________________
Obrazek
Noł fjuczer!


Ostatnio edytowano 30 cze 2007, o 21:56 przez $13rg1ej, łącznie edytowano 1 raz



30 cze 2007, o 21:55
Zobacz profil
Post 
Sulik to sie moze sprawdza przy browaze ale nie przy wodzie mineralnej ktora nie byla otwierana...
poczytalem wikipedie i wszyko jasne az sproboje to powtorzyc kiedys, wam tez polecam bo to barzo kiekawe kiedy cos sie zamraza przy 20 stopniach celciusza


30 cze 2007, o 21:56
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..