Autor |
Wiadomość |
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
|
Magnez z tabletek?
Przeglądałem forum i takiego topica chyba jeszcze nie było, jeżeli był podobny to przepraszam.
Otóż zastanawiam się czy nie można by jakoś otrzymać magnezu lub jego tlenku czy cóś z tabletek na banie skład Cytrynian Magnezu...?
Wiem, że to na bank będzie mało opłacalne i dużo tego nie będzie ale chodzi mi o sam sposób. Ostatnio zacząłem tworzyć laboratorium u siebie w domu i robię wszystkie ( możliwie bezpieczne ) doświadczenia jakie mi tylko bania podsunie
Z góry dzięki za propozycje =)
|
4 sie 2008, o 22:01 |
|
|
Kolotko_Tanker
|
jeśli chodzi o octan to trzeba grupę CH3COO czymś mocnym utlenić, choć nei wiem czy prażenie w powietrzu by nie wystarczyło. takze mamy w ten sposób MgO które można zredukować C (temp praktycznie nieosiągalna w domowych warunkach) albo przeprowadzić w sól, którą się elektrolizuje w postaci stopionej (też duże temp- zob tablice)
|
5 sie 2008, o 00:28 |
|
|
Front
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
2MgO + C -> 2Mg + CO2 podobno nie zachodzi a własciwie zachodzi tylko w 2ga strone. (delta)G>0 co potwierdza w pewnym stopniu to co napisałem wyżej Mg otrzymuje sie poprzez elektrolize soli stopionych
|
5 sie 2008, o 11:06 |
|
|
Garet
|
Khem khem... ale mi chodziło o CYTRYNIAN a nie OCTAN xD!
Nawet jeżeli otrzymam z tego tylko MgO to i tak coś z niego potem wykombinuję Może spróbuję wykonać z niego jakąś sól albo wodorotlenek poprostu. Był bym tylko rad jak by mi ktoś podał "wykonalną w domowych warunkach" metodę rozkładu (Mg3(C6H5O7)2*4H2O).
|
8 sie 2008, o 17:46 |
|
|
sativ
Zasłużony dla forum
|
Na palnik i grzać..... Powstanie masa świnstwa i MgO.
|
9 sie 2008, o 00:44 |
|
|
velSiergiej
|
Garret,
Zobacz lepiej co pan profesor Supniewski myśli na ten temat... poczytaj jakie metody sugeruje abyś ten swój magnez uzyskał... taniej chyba będzie jak se nazbierasz kamyczków, zmielisz, i otrzymasz jakąś mieszankę związków magnezu... co najmniej 10x w większym stężeniu niż z tych tabletek...
Karnalit KMgCl3 x 3H2O - Kujawy
Bischofit MgCl2 x 6H2O - w Polsce nie występuje
Magnezyt MgCO3 - Dolny Śląsk z Sudetami (pewnie wszędzie)
Epsomit MgSO4 x 7H2O - Kujawy
Dolomit CaMg(CO3)2 - wszędzie
Talk,Antygoryt,Chryzotyl,Enstatyt,Sepiolit - krzemiany magnezu (głównie Dolny Śląsk)
Dane pochodzą z tablic chemicznych
Zawsze możesz poszukać tych kamyczków/kupić takie kamyczki na jakiejś giełdzie minerałów itp... dalej to sobie poczytaj w Supniewskim, googlach
itp co z tego chcesz zrobić... Chyba taniej będzie wziąć wiadro skały, niż wiadro tabletek... zwłaszcza że tabletki nie zawierają tylko i wyłącznie magnezu - skały mogą występować w postaci nawet 95% i więcej głównego składnika... W tabletkach ile będzie 0.1-5%
|
9 sie 2008, o 09:47 |
|
|
Garet
|
Gdyby ludzie czytali dokładniej, świat był by piękniejszy ...
Przecież wiem, że taniej mnie wyniesie po prostu kupić magnez w sklepie, za kogo wy mnie macie
_________________ http://myanimelist.net/profile/Garet_L
http://asiansounds.pl/
|
9 sie 2008, o 10:15 |
|
|
velSiergiej
|
Rozumiem, aczkolwiek moja wypowiedź nie była do końca nie na temat...
Dla samej teorii powinieneś zajrzeć do dzieła prof Supniewskiego... Tam znajdują się metody otrzymywania wielu pierwiastków/soli/gazów/kwasów/zasad i innych związków metodami które są wykonalne i nie jest napisane "CS2 zakupić w poch.sa" tylko preparatyka, a potem info że lepiej kupić ... Te metody są sprawdzone i pewne, na forum nie zawsze otrzymasz w pełni satysfakcjonującą odpowiedź - ktoś odpisze, ale skrótowo i coś przeoczy...
Założyłem ze chcesz otrzymać ten magnez "dla zasady-w warunkach kryzysu nuklearnego", więc podsunąłem prostsze rozwiązanie z wykorzystaniem tańszego i PROSTSZEGO w obróbce surowca... Wystarczyło by potraktować kamyczek HCl'em, wyprażyć stopić i wykonać elektrolizę...
A pluszzza wypić, i wciągnąć witaminki (zamiast je męczyć i dręczyć jakimś ohydnym palnikiem - bo wątpię żeby nawet jakiś "fachowy" chemik to przeprowadził wg wymagań które podałeś - bo trzeba by wziąć poprawkę na wyizolowanie tego cytrynianu z masy tabletkowej... a to nie jest łatwe, tanie i przyjemne)...
Pozdro
|
9 sie 2008, o 17:05 |
|
|
Garet
|
Właśnie muszę se nakupić trochę literatury bo moja obecna składa się z 3 książek(w tym słownik chem.) + podręczniki szkolne i jakieś tam tablice ^^' Mam zamiar zacząć od wykupienia wszystkich książek (albo tych mi potrzebniejszych) z serii "Chemia dla ciebie" Stefana Sękowskiego. Dobra lepiej nie będę zbaczać zbytnio od tematu własnego posta bo jeszcze upomnienie dostane
_________________ http://myanimelist.net/profile/Garet_L
http://asiansounds.pl/
|
9 sie 2008, o 19:32 |
|
|
chemik11
|
Jeśli mogłoby to pomóc: w aptece można kupić 25g gram MgSO4 za jakieś 2 złote. Z tego można już coś zrobić, ja zrobiłem Mg(OH)2.
|
10 sie 2008, o 09:56 |
|
|
alkem
|
MgSO4 to tzw sól gorzka - srodek przeczyszający i faktycznie można go kupic w wiekszosci aptek za kilka zlotych w ilości 50 g. Siarczan magnezu mozna kupic w sklepach ogrodniczych jako nawóz w 5 kg woreczkach i tak bedzie najtaniej , jest to tzw nawóz przeciwko brazowieniu iglaków. Zwiazki magnezu zawarte w tabletkach zawieraja wiele wypełniaczy stosowanych podczas tabletkowania i tak naprawde substancja czynna to tylko jakies 30 moze 40%
|
5 gru 2008, o 23:24 |
|
|
Imaginus
SianoPIS!
|
Taa.. Mg z soli Emskiej, jak Pluton z Marsjanek ^^
Nie zajdzie, ta reakcja jak Front powiedział zachodzi tylko w drugą stronę, do Mg już nie wróci.
Pozdrawiam,
Imaginus.
|
7 gru 2008, o 02:18 |
|
|
paul0
|
Magnez
Magnez mozna pozyskac z anody magnezowej stosowanej jako ochrona antykorozyjna w podrzewaczach wody.
Zuzytaanode oczyscic z produktow korozji az do metalu. Wykonac to w rekawicach spawalniczych i okularach, na stanowisku niepalnym gdyz moze nastapic zapalenie sie anody (w tym przypadku zasypac sychym piaskiem).
Nie uzywac do tego szlifierek - zbyt duze ryzyko zapalenia.
|
14 gru 2008, o 20:57 |
|
|
Garet
|
Panie, zmiłuj się nad nami
Nie pytałem jak w jakikolwiek sposób otrzymać magnez tylko czy można otrzymać magnez z tabletek...
|
14 gru 2008, o 21:17 |
|
|
jurczyk7
|
Re: Magnez
Po zasypaniu piaskiem spalanie tylko by się wzmogło, ponieważ magnez zareagował by z tlenkiem krzemu z zredukowaniem go do pierwiastkowego krzemu ...
|
14 gru 2008, o 22:30 |
|
|
Qba870
Dołączył(a): 6 mar 2009, o 10:10 Posty: 69 Lokalizacja: Częstochowa
|
Da się , tylko że nie wiem jak trzeba go jakoś utlenić albo coś ...
_________________ - Co to jest związek chemiczny ?
- Związek chemiczny , to małżeństwo obojga chemików
|
7 mar 2009, o 22:45 |
|
|
Imaginus
SianoPIS!
|
Omg Archeolog
|
8 mar 2009, o 12:37 |
|
|
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
|
OMG, że chce utleniać Mg2+
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
|
8 mar 2009, o 12:41 |
|
|
analityk
@MODERATOR
|
Garet, no można teoretycznie. Powinieneś przestudiować skład owej tabletki, wyodrębnić jakiś związek Mg który Cię interesuje. To nie jest w domowych warunkach w jakikolwiek sposób uzasadnione. A procedura sprowadzałaby się do:
przeprowadzić wszystko w zw. rozpuszczalne, strącić węglany-jeśli jest tylko Mg to nie ma problemu, jeśli są inne kationy to zabawy będzie dużo. Wyodrębniony zw. przeprowadzić w bezwodny chlorek i elektrolizować. Do wolnego Mg taka jest droga. Węgiel nie zredukuje magnezu, nawet w reakcji:
MgO + C -> Mg + CO. A jeśli się uda to otrzymasz węglik magnezu. Podobnie jest z glinem. Jedynymi reduktorami są aktywniejsze od Mg metale takie jak sód czy potas.
I nie piszcie OMG tylko powiedzcie koledze że Mg2+ należy zredukować a nie utlenić.
Analityk
_________________ "Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
|
8 mar 2009, o 13:50 |
|
|
8euilt
|
_________________ Pozdrawiam, 8euilt
|
8 mar 2009, o 18:58 |
|
|
analityk
@MODERATOR
|
Posprzątane. Darujcie sobie siano i kłótnie bo nic po tym nie zostanie:)
Czyli jak? Masz napisane post wyżej. Aktywniejszym metalem lub przez elektrolizę. Gdyby autor zechciał się wypowiedzieć czym dysponuje - skład tabletki - można by pomyśleć dokładniej jak wyodrębnić związki Mg.
Analityk
_________________ "Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ
|
8 mar 2009, o 19:17 |
|
|
Garet
|
Um.. no do tej pory to owe tabletki już dawno zjadłem i z pomysłu zrezygnowałem, ale kto wie co będzie potem
Z tego co pamiętam to: Cytrynian Magnezu, Witamina B 6 i pewnie jakaś glukoza. Jonów magnezu zazwyczaj w takiej tabletce jest ok. 60mg a B 6 z 2mg... nie znam jednak wagi pojedynczej tabletki, musiał bym mieć ulotkę.
|
8 mar 2009, o 19:36 |
|
|
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
|
Może masa netto / ilość tabletek?
|
18 mar 2009, o 14:44 |
|
|
Garet
|
Po co Ci ilość tabletek, pytałem jak otrzymać a nie ile tabletek potrzeba mi na kg Mg
Czytać potrafi?
|
18 mar 2009, o 18:15 |
|
|
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
|
|
18 mar 2009, o 20:03 |
|