Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 
Magnez z tabletek? 
Autor Wiadomość

Post Magnez z tabletek?
Przeglądałem forum i takiego topica chyba jeszcze nie było, jeżeli był podobny to przepraszam.

Otóż zastanawiam się czy nie można by jakoś otrzymać magnezu lub jego tlenku czy cóś z tabletek na banie skład Cytrynian Magnezu...?

Wiem, że to na bank będzie mało opłacalne i dużo tego nie będzie ale chodzi mi o sam sposób. Ostatnio zacząłem tworzyć laboratorium u siebie w domu i robię wszystkie ( możliwie bezpieczne ) doświadczenia jakie mi tylko bania podsunie :szok:

Z góry dzięki za propozycje =)

4 sie 2008, o 22:01

jeśli chodzi o octan to trzeba grupę CH3COO czymś mocnym utlenić, choć nei wiem czy prażenie w powietrzu by nie wystarczyło. takze mamy w ten sposób MgO które można zredukować C (temp praktycznie nieosiągalna w domowych warunkach) albo przeprowadzić w sól, którą się elektrolizuje w postaci stopionej (też duże temp- zob tablice)

5 sie 2008, o 00:28

2MgO + C -> 2Mg + CO2 podobno nie zachodzi :) a własciwie zachodzi tylko w 2ga strone. (delta)G>0 co potwierdza w pewnym stopniu to co napisałem wyżej :) Mg otrzymuje sie poprzez elektrolize soli stopionych :)

5 sie 2008, o 11:06

Khem khem... ale mi chodziło o CYTRYNIAN a nie OCTAN xD!
Nawet jeżeli otrzymam z tego tylko MgO to i tak coś z niego potem wykombinuję :D Może spróbuję wykonać z niego jakąś sól albo wodorotlenek poprostu. Był bym tylko rad jak by mi ktoś podał "wykonalną w domowych warunkach" metodę rozkładu (Mg3(C6H5O7)2*4H2O).

8 sie 2008, o 17:46
Zasłużony dla forum

Na palnik i grzać..... Powstanie masa świnstwa i MgO.

9 sie 2008, o 00:44

...(też duże temp- zob tablice)

Garret,
Zobacz lepiej co pan profesor Supniewski myśli na ten temat... poczytaj jakie metody sugeruje abyś ten swój magnez uzyskał... taniej chyba będzie jak se nazbierasz kamyczków, zmielisz, i otrzymasz jakąś mieszankę związków magnezu... co najmniej 10x w większym stężeniu niż z tych tabletek...

Karnalit KMgCl3 x 3H2O - Kujawy
Bischofit MgCl2 x 6H2O - w Polsce nie występuje
Magnezyt MgCO3 - Dolny Śląsk z Sudetami (pewnie wszędzie)
Epsomit MgSO4 x 7H2O - Kujawy
Dolomit CaMg(CO3)2 - wszędzie
Talk,Antygoryt,Chryzotyl,Enstatyt,Sepiolit - krzemiany magnezu (głównie Dolny Śląsk)

Dane pochodzą z tablic chemicznych

Zawsze możesz poszukać tych kamyczków/kupić takie kamyczki na jakiejś giełdzie minerałów itp... dalej to sobie poczytaj w Supniewskim, googlach
itp co z tego chcesz zrobić... Chyba taniej będzie wziąć wiadro skały, niż wiadro tabletek... zwłaszcza że tabletki nie zawierają tylko i wyłącznie magnezu - skały mogą występować w postaci nawet 95% i więcej głównego składnika... W tabletkach ile będzie 0.1-5% ??

9 sie 2008, o 09:47

Gdyby ludzie czytali dokładniej, świat był by piękniejszy ...

Cytuj:
Wiem, że to na bank będzie mało opłacalne i dużo tego nie będzie ale chodzi mi o sam sposób.

Przecież wiem, że taniej mnie wyniesie po prostu kupić magnez w sklepie, za kogo wy mnie macie :?

9 sie 2008, o 10:15

Gdyby ludzie czytali dokładniej, świat był by piękniejszy ...

Rozumiem, aczkolwiek moja wypowiedź nie była do końca nie na temat...
Dla samej teorii powinieneś zajrzeć do dzieła prof Supniewskiego... Tam znajdują się metody otrzymywania wielu pierwiastków/soli/gazów/kwasów/zasad i innych związków metodami które są wykonalne i nie jest napisane "CS2 zakupić w poch.sa" tylko preparatyka, a potem info że lepiej kupić ... Te metody są sprawdzone i pewne, na forum nie zawsze otrzymasz w pełni satysfakcjonującą odpowiedź - ktoś odpisze, ale skrótowo i coś przeoczy...

Założyłem ze chcesz otrzymać ten magnez "dla zasady-w warunkach kryzysu nuklearnego", więc podsunąłem prostsze rozwiązanie z wykorzystaniem tańszego i PROSTSZEGO w obróbce surowca... Wystarczyło by potraktować kamyczek HCl'em, wyprażyć stopić i wykonać elektrolizę...
A pluszzza wypić, i wciągnąć witaminki (zamiast je męczyć i dręczyć jakimś ohydnym palnikiem - bo wątpię żeby nawet jakiś "fachowy" chemik to przeprowadził wg wymagań które podałeś - bo trzeba by wziąć poprawkę na wyizolowanie tego cytrynianu z masy tabletkowej... a to nie jest łatwe, tanie i przyjemne)...
Pozdro

9 sie 2008, o 17:05

Właśnie muszę se nakupić trochę literatury bo moja obecna składa się z 3 książek(w tym słownik chem.) + podręczniki szkolne i jakieś tam tablice ^^' Mam zamiar zacząć od wykupienia wszystkich książek (albo tych mi potrzebniejszych) z serii "Chemia dla ciebie" Stefana Sękowskiego. Dobra lepiej nie będę zbaczać zbytnio od tematu własnego posta bo jeszcze upomnienie dostane :szok:

9 sie 2008, o 19:32

Jeśli mogłoby to pomóc: w aptece można kupić 25g gram MgSO4 za jakieś 2 złote. Z tego można już coś zrobić, ja zrobiłem Mg(OH)2.

10 sie 2008, o 09:56

MgSO4 to tzw sól gorzka - srodek przeczyszający i faktycznie można go kupic w wiekszosci aptek za kilka zlotych w ilości 50 g. Siarczan magnezu mozna kupic w sklepach ogrodniczych jako nawóz w 5 kg woreczkach i tak bedzie najtaniej , jest to tzw nawóz przeciwko brazowieniu iglaków. Zwiazki magnezu zawarte w tabletkach zawieraja wiele wypełniaczy stosowanych podczas tabletkowania i tak naprawde substancja czynna to tylko jakies 30 moze 40%

5 gru 2008, o 23:24
SianoPIS!

Taa.. Mg z soli Emskiej, jak Pluton z Marsjanek ^^
Nie zajdzie, ta reakcja jak Front powiedział zachodzi tylko w drugą stronę, do Mg już nie wróci.
Pozdrawiam,
Imaginus.

7 gru 2008, o 02:18

Post Magnez
Magnez mozna pozyskac z anody magnezowej stosowanej jako ochrona antykorozyjna w podrzewaczach wody.
Zuzytaanode oczyscic z produktow korozji az do metalu. Wykonac to w rekawicach spawalniczych i okularach, na stanowisku niepalnym gdyz moze nastapic zapalenie sie anody (w tym przypadku zasypac sychym piaskiem).
Nie uzywac do tego szlifierek - zbyt duze ryzyko zapalenia.

14 gru 2008, o 20:57

Nie pytałem jak w jakikolwiek sposób otrzymać magnez tylko czy można otrzymać magnez z tabletek...

14 gru 2008, o 21:17

Post Re: Magnez
paul0 napisał(a):
Magnez mozna pozyskac z anody magnezowej stosowanej jako ochrona antykorozyjna w podrzewaczach wody.
Zuzytaanode oczyscic z produktow korozji az do metalu. Wykonac to w rekawicach spawalniczych i okularach, na stanowisku niepalnym gdyz moze nastapic zapalenie sie anody (w tym przypadku zasypac sychym piaskiem).
Nie uzywac do tego szlifierek - zbyt duze ryzyko zapalenia.

Po zasypaniu piaskiem spalanie tylko by się wzmogło, ponieważ magnez zareagował by z tlenkiem krzemu z zredukowaniem go do pierwiastkowego krzemu ...

14 gru 2008, o 22:30

Da się , tylko że nie wiem jak :P trzeba go jakoś utlenić albo coś ...

- Związek chemiczny , to małżeństwo obojga chemików :)

7 mar 2009, o 22:45
SianoPIS!

8 mar 2009, o 12:37
Nauczyciel

Omg Archeolog

OMG, że chce utleniać Mg2+ ;)

8 mar 2009, o 12:41
@MODERATOR

Garet, no można teoretycznie. Powinieneś przestudiować skład owej tabletki, wyodrębnić jakiś związek Mg który Cię interesuje. To nie jest w domowych warunkach w jakikolwiek sposób uzasadnione. A procedura sprowadzałaby się do:
przeprowadzić wszystko w zw. rozpuszczalne, strącić węglany-jeśli jest tylko Mg to nie ma problemu, jeśli są inne kationy to zabawy będzie dużo. Wyodrębniony zw. przeprowadzić w bezwodny chlorek i elektrolizować. Do wolnego Mg taka jest droga. Węgiel nie zredukuje magnezu, nawet w reakcji:
MgO + C -> Mg + CO. A jeśli się uda to otrzymasz węglik magnezu. Podobnie jest z glinem. Jedynymi reduktorami są aktywniejsze od Mg metale takie jak sód czy potas.
I nie piszcie OMG tylko powiedzcie koledze że Mg2+ należy zredukować a nie utlenić.
Analityk

8 mar 2009, o 13:50

Heh , jakbym nie wiedział to bym nie pisał :P

Qba870 napisał(a):
Da się , tylko że nie wiem jak :P trzeba go jakoś utlenić albo coś ...

Czyli jak ?

8 mar 2009, o 18:58
@MODERATOR

Posprzątane. Darujcie sobie siano i kłótnie bo nic po tym nie zostanie:)
Czyli jak? Masz napisane post wyżej. Aktywniejszym metalem lub przez elektrolizę. Gdyby autor zechciał się wypowiedzieć czym dysponuje - skład tabletki - można by pomyśleć dokładniej jak wyodrębnić związki Mg.
Analityk

8 mar 2009, o 19:17

Um.. no do tej pory to owe tabletki już dawno zjadłem i z pomysłu zrezygnowałem, ale kto wie co będzie potem :wink:
Z tego co pamiętam to: Cytrynian Magnezu, Witamina B6 i pewnie jakaś glukoza. Jonów magnezu zazwyczaj w takiej tabletce jest ok. 60mg a B6 z 2mg... nie znam jednak wagi pojedynczej tabletki, musiał bym mieć ulotkę.

8 mar 2009, o 19:36
**

18 mar 2009, o 14:44

Po co Ci ilość tabletek, pytałem jak otrzymać a nie ile tabletek potrzeba mi na kg Mg :roll:

Garet napisał(a):
Z tego co pamiętam to: Cytrynian Magnezu, Witamina B6 i pewnie jakaś glukoza. Jonów magnezu zazwyczaj w takiej tabletce jest ok. 60mg a B6 z 2mg... nie znam jednak wagi pojedynczej tabletki, musiał bym mieć ulotkę.

Czytać potrafi? :)

18 mar 2009, o 18:15
**

nie znam jednak wagi pojedynczej tabletki, musiał bym mieć ulotkę.

18 mar 2009, o 20:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]