Autor |
Wiadomość |
macS
|
Sztuczna krew
Macie tutaj doświadczenie "sztuczna krew" http://www.spryciarze.pl/index.php?opti ... ink&id=307 co i jak opisane w filmiku...efekt fajny ale czy to aby bezpieczne to co robi ten gośc tzn. wylanie rodanku potasu na rękę ?
|
17 kwi 2008, o 19:12 |
|
|
Sharker
|
http://www.fchemia.yoyo.pl/viewtopic.php?t=185
Tu masz doświadczenie o które kiedys prosiłeś
i w dodatku z pokazem na ręce
|
17 kwi 2008, o 21:17 |
|
|
macS
|
Tak ale ty użyłeś innego ronadku bodaj amonu...wiesz wole się upewnić niż potem cierpieć
|
17 kwi 2008, o 21:34 |
|
|
Sharker
|
Jak chcesz to spróbuje jutro na sobie i ci powiem jak było
Ale i tak powstaje zresztą jon FeSCN2+
|
17 kwi 2008, o 21:46 |
|
|
uszaty43
Dołączył(a): 23 maja 2007, o 19:33 Posty: 163 Lokalizacja: Lublin
|
i jeszcze jedna wazna rzecz nalezy pamitac ze lepiej "posmarowac " reke r-rem chlorku zelaza ,niz roztworem rodanku.
Chlorek zelaza nie jest szkodliwy dla skory a rodanek a i owszem.
|
18 kwi 2008, o 16:15 |
|
|
Majkel
|
co do trujących właściwości sztucznej krwi, czy jak nazywają ją inaczej "byczą krwią (lub "smoczą"), można by polemizować. bawiłem się nią wielokrotnie na pracowni chemicznej i żyję pamiętajmy, że rodanek to nie cyjanek! Bez obaw, jeśli nie będziecie przetaczać, będziecie żyć!
|
20 maja 2008, o 23:15 |
|
|
chemik-praktyk
|
No właśnie - ja też wielokrotnie to robiłem i nic mi nie jest wiec (ostrożnie) bawcie się krwią Ale była jazda jak pokazałem ,,pocięte" ręce w domu
|
21 maja 2008, o 01:00 |
|
|
JoHn
**
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
|
Rodanki też nie są już trujące, no chyba, że Pan Szmal nie ma racji
_________________ Farmacja, UM Lublin
|
21 maja 2008, o 12:46 |
|
|
szalony
|
Rodanki są szkodliwe przez skóre. Na pewno bezpieczniejsze jest wylanie na skórę roztworu FeCl3 który w tak małym stężeniu nie powinien silnie drażnić. Wiele osób opiera swoją terminologię szkodliwy/toksyczny na tym, czy na opakowaniu jest Xn czy T. Akurat dawniej na wszystkich związkach z wykazu A i B wolno było umieszczać oznaczenie trucizny. Pamiętam, że w pracowni liceum do którego chodziłem było pełno starych odczynników z POCH, i np. CuSO4, ZnSO4, albo ksylen czy toluen - miały na opakowaniu wiekopomny pasek "TRUCIZNA - POISON" (kto widział stary słoik z pochu to wie).
|
21 maja 2008, o 13:04 |
|
|
Seth
**
|
Zamiast wypisywać dziwne nie sprawdzone informacje radzę najpierw zapoznać się z kartą charakterystyki danej substancji. Wbrew pozorom większość jest toksyczna o wiele bardziej po spożyciu niż w kontakcie ze skórą. A do paranoi w chemii raczej należy się wystrzegać równie bardzo jak od nadmiernej pewności.
|
21 maja 2008, o 22:11 |
|
|
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
|
Z wikipedii:
Rodanek potasu (tiocyjanian potasu, KSCN) - nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu rodanowodorowego i potasu. W temperaturze pokojowej białe, krystaliczne ciało stałe. Wykorzystywany w technice filmowej do otrzymywania sztucznej krwi oraz w analizie chemicznej do wykrywania kationów żelaza z powodu powstawania krwistoczerwonego zabarwienia w reakcji z jonami Fe3+.
Jeżeli w filmach tego używają to nie może być jakoś specjalnie niebezpieczne
Opis z http://www.doswiadczenia.freehost.pl/inne.html:
Krew chemiczna
Składniki: Rodanek potasu, siarczan(VI) żelaza(III)
Wykonanie: Do roztworu rodanku potasu, wlewamy roztwór siarczanu(VI) żelaza(III). Nowy roztwór natychmiast przybiera krwistoczerwoną barwę.
Niebezpieczne odczynniki: Brak.
A propos tego mam zapytanie... Czy myślicie, że zamiast siarczanu VI żelaza III można by użyć siarczanu VI żelaza II( mi sie wydaje ze to bez roznicy)? A może macie jeszcze lepszy pomysł czym go zastąpić - jaką łatwiej dostępną substancją i równie bezpieczną (lub bezpieczniejszą)?:P
|
4 sie 2008, o 12:57 |
|
|
szalony
|
Rodanki nie dają barwy z jonami Fe 2+, wyłącznie z Fe 3+.
|
4 sie 2008, o 14:33 |
|
|
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
|
A więc jaki najtańszy i najlepiej najbezpieczniejszy związek zawierający trójwartościowe żelazo użyć?
I tak przy okazji, czy można to potem zmyć np. z ręki zwykłą wodą? Czy np. jakimś rozpuszczalnikiem albo czymś
|
4 sie 2008, o 17:01 |
|
|
House M.D.
Dołączył(a): 5 kwi 2008, o 16:51 Posty: 17 Lokalizacja: nie powiem
|
FeCl3 można go chyba jeszcze w elektronicznym kupić a zmyć go łatwo wodą
|
4 sie 2008, o 19:18 |
|
|
szalony
|
Nie jest to "najbezpieczniejszy związek", bo jest całkiem parzący, ale w mocno rozcieńczonym roztworze nie jest groźny, trzeba tylko uważać, żeby sobie nie chlapnąć do oka.
|
4 sie 2008, o 21:23 |
|
|
Imaginus
SianoPIS!
|
To nie baza danych
I ja mam pytanko, da się zastąpić chlorek żelaza jakimś innym związkiem? (nie żelaza)
|
10 mar 2009, o 18:00 |
|
|
Latoszek
|
nie da się ponieważ tą barwe zawdzięczamy właśnie temu pierwiastkowi;p
_________________ Polska na węglu leży i przez węgiel leży
|
10 mar 2009, o 18:42 |
|
|
matti512
SianoPIS!
Dołączył(a): 12 mar 2008, o 21:52 Posty: 65 Lokalizacja: wziąść na wino?
|
Imaginus
najpierw poczytaj a potem pisz .....
reakcja wykrywania żelaza(III) i z miedziom to zrobisz na pewno ...
_________________ Najlepiej wrzucić na forum i niech murzyn zrobi... Evil or Very Mad
|
10 mar 2009, o 19:30 |
|
|
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
|
SCN- dają zabarwienie też z innymi pierwiastkami. Tu przychodzą mi na myśl np. wolfram i molibden, chociaż zabarwienie pojawia się dopiero w obecności SnCl2 oraz Co2+, które dają, zwłaszcza przy dużym stężeniu rodanków, w obecności acetonu, błękitny kompleks.
matti512 z 'miedziom' rodanki dają czarny osad Cu(SCN)2 , który w obecności reduktora przechodzi szybko (bez niego powoli) w biały CuSCN. Chociaż rzeczywiście rodanki służą do oznaczania ilościowego żelaza
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
|
10 mar 2009, o 20:11 |
|
|
matti512
SianoPIS!
Dołączył(a): 12 mar 2008, o 21:52 Posty: 65 Lokalizacja: wziąść na wino?
|
ehh... ta "miedzia"
ale żaden kation nie zrobi nam zabarwienia na czerwono z SCN- oprócz żelaza (III)
nie róbcie z igło widło bo jak chcecie to ketchup z lodówki i krew gotowa
dla masochistów i ludzi o twardych nerwach wersja z nożem (się pociąć) ....
a szukanie po całej tablicy periodycznej co by nam żelazo zastąpiło zajmie więcej niż fuzja jądrowa tego żelaza z deuteru
_________________ Najlepiej wrzucić na forum i niech murzyn zrobi... Evil or Very Mad
|
10 mar 2009, o 20:29 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
Kwestia językowa... Nawet gdyby to była miedzia a nie miedź to odmiana wygląda tak samo.. nie z miedziom tylko z MIEDZIĄ!!! naprawde ludzie to bardzo dobitnie świadczy nie tylko o waszej inteligencji ale i szacunku dla innych userów.. rozumiem że firefox mimo poprawiania nie podkreśli właściwej formy "miedziom" która jest właściwa w innym wypadku.. ale to nie zwalnia z myślenia.. nie wiem czemu panuje przekonanie że jak ktoś ma papier to wszystko mu już wolno.. i żeby nie było że czepiam sie jednego użytkownika.. spora część z was tak robi! i pomijając nawet ortografię niektóre posty są tak dziwnie zbudowane pod względem składni że nie sposób dojść o co autorowi chodzi..
A jeśli chodzi o doświadczenie z krwią to jaki sens ma używanie innych związków jeśli potrzebujemy czerwonej barwy? co z tego że SCN- kompleksuje także inne metale jeśli szukamy zamiennika krwi?
I jeszcze jedno.. tacy z was pro chemicy że operujecie rodankami a brak u was jonów żelaza III w jakiejkolwiek postaci? ciężko mi w to uwierzyć..
Pozdrawiam
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
10 mar 2009, o 22:41 |
|
|
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
|
Jakie jeszcze kolory można uzyskać? Ciekawie by musiałą wyglądać taka zielona krew obcego
|
29 mar 2009, o 03:38 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
możesz uzyskać praktycznie dowolny kolor sztucznej krwi.. tylko to już nie będzie klasyczne doświadczenie..
Proponuję zieloną krew zrobić z zielonej farby i będzie po problemie, a czerwoną z czerwonej.
A jeśli chodzi o to konkretne doświadczenie to po prostu nie ma co kombinować.. Albo masz SCN- i Fe3+ albo nie masz "smoczej krwi".
Więc wracając do pytania: Czerwony
Pozdrawiam
|
29 mar 2009, o 09:46 |
|
|
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
|
Farby są pretensjonalne. Jeśli można by było uzyskać kolor zielony, to można by poudawać pociętego ufoludka A na najbliższe Halloween można by wykorzystać jakiegoś emo
|
29 mar 2009, o 13:22 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
aha czyli chcesz zielon kolor dla szpanu że sam go stworzyłeś? Nie widzę przeszkód w używaniu farb jako krwi ufoludków.. chyba że kolega jest niegodzien takich procederów..
uwodnione jony niklu są zielone, nie wiem czy dają intensywnie zielone kompleksy, chrom może się zachowywać podobnie i do tego niektóre wskaźniki są zielone.. Tylko czy to się aby z celem nie mija.. Proponuję kocjana albo inną knigę do analityki i tam znaleźć intensywnie zielone kompleksy.
Krew z SCN i Fe mozna otrzymać szybko łatwo i tanio.. jeśli do tej pory nie ma zielonej krwi obcego to znaczy że to nie jest takie proste tanie i szybkie..
I nie rozumiem kwestii o emo. Jak to wykorzystać?
Pozdrawiam
|
29 mar 2009, o 18:25 |
|
|