Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Sztuczna krew 
Autor Wiadomość

Post Sztuczna krew
Macie tutaj doświadczenie "sztuczna krew" http://www.spryciarze.pl/index.php?opti ... ink&id=307 co i jak opisane w filmiku...efekt fajny ale czy to aby bezpieczne to co robi ten gośc tzn. wylanie rodanku potasu na rękę ?

17 kwi 2008, o 19:12

http://www.fchemia.yoyo.pl/viewtopic.php?t=185

Tu masz doświadczenie o które kiedys prosiłeś :P
i w dodatku z pokazem na ręce 8)

17 kwi 2008, o 21:17

Tak ale ty użyłeś innego ronadku bodaj amonu...wiesz wole się upewnić niż potem cierpieć :)

17 kwi 2008, o 21:34

Jak chcesz to spróbuje jutro na sobie i ci powiem jak było :lol:
Ale i tak powstaje zresztą jon FeSCN2+

17 kwi 2008, o 21:46

i jeszcze jedna wazna rzecz nalezy pamitac ze lepiej "posmarowac " reke r-rem chlorku zelaza ,niz roztworem rodanku.

Chlorek zelaza nie jest szkodliwy dla skory a rodanek a i owszem.

18 kwi 2008, o 16:15

co do trujących właściwości sztucznej krwi, czy jak nazywają ją inaczej "byczą krwią (lub "smoczą"), można by polemizować. bawiłem się nią wielokrotnie na pracowni chemicznej i żyję :) pamiętajmy, że rodanek to nie cyjanek! Bez obaw, jeśli nie będziecie przetaczać, będziecie żyć! :D

20 maja 2008, o 23:15

No właśnie - ja też wielokrotnie to robiłem i nic mi nie jest wiec (ostrożnie) bawcie się krwią :P Ale była jazda jak pokazałem ,,pocięte" ręce w domu :D

21 maja 2008, o 01:00
**

i jeszcze jedna wazna rzecz nalezy pamitac ze lepiej "posmarowac " reke r-rem chlorku zelaza ,niz roztworem rodanku.

Chlorek zelaza nie jest szkodliwy dla skory a rodanek a i owszem.

Rodanki też nie są już trujące, no chyba, że Pan Szmal nie ma racji :)

21 maja 2008, o 12:46

Rodanki są szkodliwe przez skóre. Na pewno bezpieczniejsze jest wylanie na skórę roztworu FeCl3 który w tak małym stężeniu nie powinien silnie drażnić. Wiele osób opiera swoją terminologię szkodliwy/toksyczny na tym, czy na opakowaniu jest Xn czy T. Akurat dawniej na wszystkich związkach z wykazu A i B wolno było umieszczać oznaczenie trucizny. Pamiętam, że w pracowni liceum do którego chodziłem było pełno starych odczynników z POCH, i np. CuSO4, ZnSO4, albo ksylen czy toluen - miały na opakowaniu wiekopomny pasek "TRUCIZNA - POISON" (kto widział stary słoik z pochu to wie).

21 maja 2008, o 13:04
**

Zamiast wypisywać dziwne nie sprawdzone informacje radzę najpierw zapoznać się z kartą charakterystyki danej substancji. Wbrew pozorom większość jest toksyczna o wiele bardziej po spożyciu niż w kontakcie ze skórą. A do paranoi w chemii raczej należy się wystrzegać równie bardzo jak od nadmiernej pewności.

21 maja 2008, o 22:11

Rodanek potasu (tiocyjanian potasu, KSCN) - nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu rodanowodorowego i potasu. W temperaturze pokojowej białe, krystaliczne ciało stałe. Wykorzystywany w technice filmowej do otrzymywania sztucznej krwi oraz w analizie chemicznej do wykrywania kationów żelaza z powodu powstawania krwistoczerwonego zabarwienia w reakcji z jonami Fe3+.

Jeżeli w filmach tego używają to nie może być jakoś specjalnie niebezpieczne :P

Opis z http://www.doswiadczenia.freehost.pl/inne.html:

Krew chemiczna
Składniki: Rodanek potasu, siarczan(VI) żelaza(III)
Wykonanie: Do roztworu rodanku potasu, wlewamy roztwór siarczanu(VI) żelaza(III). Nowy roztwór natychmiast przybiera krwistoczerwoną barwę.
Niebezpieczne odczynniki: Brak.

A propos tego mam zapytanie... Czy myślicie, że zamiast siarczanu VI żelaza III można by użyć siarczanu VI żelaza II( mi sie wydaje ze to bez roznicy)? A może macie jeszcze lepszy pomysł czym go zastąpić - jaką łatwiej dostępną substancją i równie bezpieczną (lub bezpieczniejszą)?:P

4 sie 2008, o 12:57

Rodanki nie dają barwy z jonami Fe 2+, wyłącznie z Fe 3+.

4 sie 2008, o 14:33

A więc jaki najtańszy i najlepiej najbezpieczniejszy związek zawierający trójwartościowe żelazo użyć?

I tak przy okazji, czy można to potem zmyć np. z ręki zwykłą wodą? Czy np. jakimś rozpuszczalnikiem albo czymś :P

4 sie 2008, o 17:01

FeCl3 można go chyba jeszcze w elektronicznym kupić a zmyć go łatwo wodą

4 sie 2008, o 19:18

Nie jest to "najbezpieczniejszy związek", bo jest całkiem parzący, ale w mocno rozcieńczonym roztworze nie jest groźny, trzeba tylko uważać, żeby sobie nie chlapnąć do oka.

4 sie 2008, o 21:23
SianoPIS!

A propos tego mam zapytanie

To nie baza danych :D
I ja mam pytanko, da się zastąpić chlorek żelaza jakimś innym związkiem? (nie żelaza)

10 mar 2009, o 18:00

nie da się ponieważ tą barwe zawdzięczamy właśnie temu pierwiastkowi;p

10 mar 2009, o 18:42
SianoPIS!

najpierw poczytaj a potem pisz .....
reakcja wykrywania żelaza(III) i z miedziom to zrobisz na pewno ...

10 mar 2009, o 19:30
Nauczyciel

SCN- dają zabarwienie też z innymi pierwiastkami. Tu przychodzą mi na myśl np. wolfram i molibden, chociaż zabarwienie pojawia się dopiero w obecności SnCl2 oraz Co2+, które dają, zwłaszcza przy dużym stężeniu rodanków, w obecności acetonu, błękitny kompleks.

matti512 z 'miedziom' rodanki dają czarny osad Cu(SCN)2 , który w obecności reduktora przechodzi szybko (bez niego powoli) w biały CuSCN. Chociaż rzeczywiście rodanki służą do oznaczania ilościowego żelaza ;)

10 mar 2009, o 20:11
SianoPIS!

ale żaden kation nie zrobi nam zabarwienia na czerwono z SCN- oprócz żelaza (III)
nie róbcie z igło widło bo jak chcecie to ketchup z lodówki i krew gotowa
dla masochistów i ludzi o twardych nerwach wersja z nożem (się pociąć) ....

a szukanie po całej tablicy periodycznej co by nam żelazo zastąpiło zajmie więcej niż fuzja jądrowa tego żelaza z deuteru

10 mar 2009, o 20:29

ehh... ta "miedzia"

Kwestia językowa... Nawet gdyby to była miedzia a nie miedź to odmiana wygląda tak samo.. nie z miedziom tylko z MIEDZIĄ!!! naprawde ludzie to bardzo dobitnie świadczy nie tylko o waszej inteligencji ale i szacunku dla innych userów.. rozumiem że firefox mimo poprawiania nie podkreśli właściwej formy "miedziom" która jest właściwa w innym wypadku.. ale to nie zwalnia z myślenia.. nie wiem czemu panuje przekonanie że jak ktoś ma papier to wszystko mu już wolno.. i żeby nie było że czepiam sie jednego użytkownika.. spora część z was tak robi! i pomijając nawet ortografię niektóre posty są tak dziwnie zbudowane pod względem składni że nie sposób dojść o co autorowi chodzi..

A jeśli chodzi o doświadczenie z krwią to jaki sens ma używanie innych związków jeśli potrzebujemy czerwonej barwy? co z tego że SCN- kompleksuje także inne metale jeśli szukamy zamiennika krwi?

I jeszcze jedno.. tacy z was pro chemicy że operujecie rodankami a brak u was jonów żelaza III w jakiejkolwiek postaci? ciężko mi w to uwierzyć..

Pozdrawiam

10 mar 2009, o 22:41
**

Jakie jeszcze kolory można uzyskać? Ciekawie by musiałą wyglądać taka zielona krew obcego :)

29 mar 2009, o 03:38

możesz uzyskać praktycznie dowolny kolor sztucznej krwi.. tylko to już nie będzie klasyczne doświadczenie..

Proponuję zieloną krew zrobić z zielonej farby i będzie po problemie, a czerwoną z czerwonej.

A jeśli chodzi o to konkretne doświadczenie to po prostu nie ma co kombinować.. Albo masz SCN- i Fe3+ albo nie masz "smoczej krwi".

Więc wracając do pytania: Czerwony

Pozdrawiam

29 mar 2009, o 09:46
**

Farby są pretensjonalne. Jeśli można by było uzyskać kolor zielony, to można by poudawać pociętego ufoludka ;) A na najbliższe Halloween można by wykorzystać jakiegoś emo ;)

29 mar 2009, o 13:22

aha czyli chcesz zielon kolor dla szpanu że sam go stworzyłeś? Nie widzę przeszkód w używaniu farb jako krwi ufoludków.. chyba że kolega jest niegodzien takich procederów..

uwodnione jony niklu są zielone, nie wiem czy dają intensywnie zielone kompleksy, chrom może się zachowywać podobnie i do tego niektóre wskaźniki są zielone.. Tylko czy to się aby z celem nie mija.. Proponuję kocjana albo inną knigę do analityki i tam znaleźć intensywnie zielone kompleksy.

Krew z SCN i Fe mozna otrzymać szybko łatwo i tanio.. jeśli do tej pory nie ma zielonej krwi obcego to znaczy że to nie jest takie proste tanie i szybkie..

I nie rozumiem kwestii o emo. Jak to wykorzystać?

Pozdrawiam

29 mar 2009, o 18:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona