Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
zielony płomień 
Autor Wiadomość
SianoPIS!

Post zielony płomień
No to w piatek zrobilem takie dosiadczenie...

25 ml metanolu
25 ml etanolu
4-5 kropli stężonego kwasu siarkowego
5 g ku borowego
+ porcelana

wlewamy metanol i etanol dosypujemy kwas borowy wkładamy kawałeczki porcelany (nie dużo) i dolewamy kwas siarkowy, szybko korkujemy korkiem z rurka :) i podgrzewamy...jak zacznie wrzec i zacznie sie wydobywac gaz prawie bezbarwny podpalamy go i mamy zielony płomień :) nie zapomnijcie o porcelanie bo wam szkielko pęknie...takie ilosci odczynów starczaja na długie palenie, płomień jest dobrze widoczny i ma wysokość okolo 30-40 cm, co jakis czas nawet okolo 70 :D

16 lis 2008, o 18:10

A nie lepiej do ognia dołożyć miedzi? taki sam efekt...

16 lis 2008, o 19:06

A nie lepiej do ognia dołożyć miedzi? taki sam efekt...
Ale tu chodzi o doświadczenie.

16 lis 2008, o 19:15

Widziałem to doświadczenie. Jest baardzo fajne, polecam je zrobić ;) najlepiej zaciemnić okna i patrzeć się na to... bajera 8)

16 lis 2008, o 20:23

Pamiętajcie, że w większych ilościach związki boru a szczególnie te lotne są trujące.

16 lis 2008, o 21:51

A ja mam takie pytanie po co ta porcelana?

16 lis 2008, o 22:14
Nauczyciel

A ja mam takie pytanie po co ta porcelana?

Ogólnie do odparowywania cieczy i destylacji dodaje się kawałków porcelany, dla równomiernego wrzenia. Bez porcelany, nie byłoby zarodków dla pęcherzyków i wrzenie byłoby nierównomierne(przez chwilę nic, a zaraz potem pół roztworu wypryskuje z naczynia), r-r mógłby się rozchlapywać, pryskać i wpływać do chłodnicy.
W przypadku tego doświadczenia możemy po prostu uświadczyć gigantycznej kuli ognia itp. , zatem dodatek porcelany jest ogólnie dla bezpieczeństwa ;)

16 lis 2008, o 22:48
SianoPIS!

myslalem jeszcze nad rozprowadzeniem gazu w wielu rurkach zeby plomien może jakoś ułożyć :) chemik ładnie wytłumaczył po co jest porcelana :D spróbujcie to samo zrobic a zobaczycei ze efekt jest prosty i ładny, plomien jest wyraźnie zielony

17 lis 2008, o 22:18
*

Porcelana... Taaak... Eeee... No bardzo fajnie że atomek pomyślał o BHP i ristekpa, tylko że Sękowski wyraźnie pisał że to ma być nie porcelana która jest w przełomie gładka, a fajans, czyli to z czego się odlewa muszle klozetowe i można też spotkać bardzo często te takie grubsze talerze. Wyglądają jak porcelana, ale tak naprawdę to to jest tylko taki jakiś biały lak na powierzchni, po przełamaniu ukazuje się cegłówa. :) Doskonale zapobiega przegrzewaniu cieczy. Aha, jeszcze nie wiem czy nie byłoby dobrze grzać na łaźni wodnej w chociażby małej parowniczce, przecież podgrzewamy łatwopalne substancje (które i tak chcemy podpalić :twisted: ). Na tak małą skalę organizowanie łaźni jest chyba nieekonomiczne, ale nie wiem jak z bezpieczeństwem. No cóż nie fajnie by było jakby to pękło.

Co do samego efektu, z tego co tu mówicie to fajne. A czy można zamiast metanolu i etanolu użyć samego tego drugiego? Metanol musiałbym po prostu kupić, a raczej nie mam go potem do czego zużyć, przeciwnie do etanolu, który ma duużo fajnych zastosowań, np. konsumpcja w czystej postaci :D

Może ktoś by zrobił zdjęcie/film :)

MAM CIĘ!

18 lis 2008, o 19:25
Nauczyciel

Etanol lepszy, bo o wiele mniej toksyczny.
Robiłem to doświadczenie z etanolem, na kółku chemicznym, rzecz jasna w małej skali - w probówce i było całkiem fajne:D

Metanol stosuje się dlatego, że boran trimetylu jest bardziej lotny, niż boran trietylu, ale skoro mamy tego stosunkowo dużo i gotujemy nasze reagenty, może lepiej użyć etanolu?
Metanol jest używany właśnie do wykrywania śladów boru, gdyż naprawdę niewielkie ilości estru barwią (bezbarwny!) płomień na zielono.

18 lis 2008, o 19:48

Tak większość rzeczy dostępna jest prosto
Tetraboran sodu , zamiast H2SO4 - HCl i EtOH :) Powinno przejść :wink:
Jako że HCl jest mocnym kwasem powinien wyprzeć kwas bromowy i wspomóc Estryfikację :wink:

Pozdrawiam TB303

18 lis 2008, o 20:13
Nauczyciel

Tak większość rzeczy dostępna jest prosto
Tetraboran sodu , zamiast H2SO4 - HCl i EtOH :) Powinno przejść :wink:
Jako że HCl jest mocnym kwasem powinien wyprzeć kwas bromowy i wspomóc Estryfikację :wink:

Pozdrawiam TB303

H2SO4 raczej obejść się nie da. Po pierwsze, jest praktycznie nielotny w tych temperaturach i nie musimy się obawiać, że nam wyparuje i zatruje powietrze (jeśli nie pracujemy pod wyciągiem) , tak jak r-r HCl. Po drugie, jest on pomocny przy otrzymywaniu estrów, bo protonuje nam ładnie kwas, z którego chcemy otrzymać ester.

Zamiast boranu można zastosować sam kwas borowy.

18 lis 2008, o 20:25
@MODERATOR

rownie dobrze zamiast porcelany moga byc szklane perelki

18 lis 2008, o 21:19
*

No to już wiem wszystko. Tylko proszę nie przytaczajcie mi toksyczności metanolu. Widziałem jeden poradnik jak przeprowadzić ekstrakcję z szałwii wieszczej (Salvia Divinorum, hehe, di-wino+1 rum :D), w którym było napisane żeby użyć acetonu, a jeszcze lepiej wyjdzie z metanolem tylko on jest niestety toksyczny i taka preparatyka nie miałaby zastosowania...
No to teraz analizujemy. Metanolu jakieś 0,5g można spożyć bez znacznej szkody, a stosując odtrutkę - etanol chyba nawet więcej ale nie jestem pewien. Mój kolega wypił kiedyś z 0,5ml izopropanolu bo mi nie wierzył że jest niesmaczny... Tymczasem acetonu w żadnych ilościach nie polecałbym pić. Jeszcze lepiej jest z często spotykanym ksylenem, w czystej postaci jako rozpuszczalnik do lakierów poliuretanowych. Nie dość że toksyczny to jeszcze rakotwórczy a jakoś nikt się nim nie zainteresuje. Wśród ciemnoty zapanowała jakaś "metanolofobia".

Wracając jednak do tematu, może by tak użyć samego metanolu?

MAM CIĘ!

19 lis 2008, o 18:01
Nauczyciel

Napisałem, że można użyć i tego, i tego, a odradzam metanol, bo "zdrowszy" jest etanol. Jeśli koniecznie chcesz metanol, to nie ma szczególnych przeciwwskazań.

Benzen jest rakotwórczy, a toluen i tym bardziej ksylen tylko w małym stopiu. Benzen ulega w organiźnie metabolizmowi do rakotwórczych związków, tymczasem, obecność grup metylowych w toluenie i ksylenie ogranicza tę drogę metabolizmu.
Bodaj to grupa metylowa w toluenie utlenia się do karboksylowej (na drodze metabolizmu) i powstaje praktycznie nieszkodliwy w tych dawkach kwas benzoesowy.
Ale, rzecz jasna, to nie świadczy o tym, że te substancje są wyjątkowo zdrowe.

Podsumowując, według mnie, jeśli można osiągnąć ten sam efekt, używając substancji mniej toksycznych (i w dodatku lepiej dostępnych), należy ich użyć.
A właśnie, metanolu można spożyć 0.5g, jak twierdzisz, a etanolu spokojnie 100 (50g) razy więcej (i więcej, bo jest szybko metabolizowany) i nic, ponad to, czego oczekujemy (wiadomo :mrgreen:), nie stanie się...

19 lis 2008, o 18:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]