Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Jak "przerobić" związek rozpuszczalny na nierozpus 
Autor Wiadomość

Post Jak "przerobić" związek rozpuszczalny na nierozpus
Witam, ciekawi mnie czy można przerobić związek który jest rozpuszczony w wodzie, w taki sposób aby w niej wykrystalizował ? hm...... np. kofeine (bo kawkę teraz piję ), wiadomo kofeina sie rozpuszcza w wodzie i co dodać zeby wytrąciły się kryształy kofeiny bez naruszenia jej struktury ? i jak potem odwrócić ten proces ?

8 paź 2008, o 18:19

:arrow: http://vmc.org.pl/articles.php?id=110&page=1

8 paź 2008, o 19:00
@MODERATOR

Kofeina rozpuszcza się w gorącej wodzie, w zimnej już nie aż tak, czyli wystarczy ochłodzić roztwór.
Można też np. przy roztworze CuSO4 dodać do roztworu alkoholu etylowego (w którym się CuSO4 nie rozpuszcza) i w pewnym momencie, kiedy stężenie alkoholu osiągnie określoną wartość, CuSO4 się wytrąci.

8 paź 2008, o 19:37

Wielkie dzięki wszytko elegancko wytłumaczone :) , mam jednak parę pytań :
1. czy zamiast eteru lub chloroformu nada się benzyna ekstrakcyjna ?
2. czy macie artykuł dotyczący dodawania kwasu solnego do substancji (oczywiście powstanie wtedy chlorowodorek który jest trwały ale ), ile dodać o żeby nie przesadzić ? po za tym NaOH neutralizuje go i czy sam może pełnić role taką jak HCL ?
3. czy jest możliwe że substancja rozpuszczalna w wodzie a nierozpuszczalna w acetonie, wykrystalizuje po dodaniu acetonu ?
4. Czy jest artykuł dotyczący rozpuszczalności i nierozpuszczalności substancji, patrząc na budowę cząsteczki związku ?
5 Czy znacie jakiś obszerny artykuł dotyczący krystalizacji związków z wodnego roztworu ?

9 paź 2008, o 11:06

ad 2. Dodajesz HCl żeby utworzyć chlorowodorek kofeiny i nie zastąpisz kwasu chlorowodorowego NaOH
ad 3 tak
ad 4 tabela rozpuszczalności soli (związki nieorganiczne) karty charakterystyk też mogą być pomocne

9 paź 2008, o 12:19

hm.... co do tego przepisu o kofeinie to mam pytanie , czy tak można wyizolować inne alkaloidy ? jak np. nikotynę czy efedrynę ? (w postaci soli) ?

9 paź 2008, o 15:59
@MODERATOR

No to już chyba nie ekstrakcja na otwarte działy forum?

9 paź 2008, o 16:12
Nauczyciel

Wielkie dzięki wszytko elegancko wytłumaczone :) , mam jednak parę pytań :
1. czy zamiast eteru lub chloroformu nada się benzyna ekstrakcyjna ?
2. czy macie artykuł dotyczący dodawania kwasu solnego do substancji (oczywiście powstanie wtedy chlorowodorek który jest trwały ale ), ile dodać o żeby nie przesadzić ? po za tym NaOH neutralizuje go i czy sam może pełnić role taką jak HCL ?
3. czy jest możliwe że substancja rozpuszczalna w wodzie a nierozpuszczalna w acetonie, wykrystalizuje po dodaniu acetonu ?
4. Czy jest artykuł dotyczący rozpuszczalności i nierozpuszczalności substancji, patrząc na budowę cząsteczki związku ?
5 Czy znacie jakiś obszerny artykuł dotyczący krystalizacji związków z wodnego roztworu ?

1. do wykrystalizowania soli z w miarę zatężonych roztworów służą substancje mieszalne z wodą, jak metanol, etanol.
2. Możesz dodawać do momentu osiągnięcia pożądanego pH, wyliczając je w oparciu o moc kwasu sprzężonego z aminą.
3. Powinna, przynajmniej częściowo.
4. ogólnie przyjmuje się, że cząstki polarne rozpuszczają się w polarnych rozpuszczalnikach (wodzie, acetonie, DMSO), a niepolarne w niepolarnych (benzyna, tetrachlorometan).
5. zazwyczaj krystalizację przeprowadza się po prostu odparowując rozpuszczalnik albo ochładzając roztwór.

9 paź 2008, o 17:51

Czy ktoś wie czy chlorowodór (gaz) jest rozpuszczalny w rozpuszczalnikach niepolarnych (jak chloroform, ale przede wszystkim w benzynie ekstrakcyjnej) ?, czy chlorowodór uda sie otrzymać przez dodanie soli kuchennej do elektrolitu (płyn do akumulatora, jest w min kwas H2SO4 w stężeniu 30 %) ?

14 paź 2008, o 15:42
Nauczyciel

Czy ktoś wie czy chlorowodór (gaz) jest rozpuszczalny w rozpuszczalnikach niepolarnych (jak chloroform, ale przede wszystkim w benzynie ekstrakcyjnej) ?, czy chlorowodór uda sie otrzymać przez dodanie soli kuchennej do elektrolitu (płyn do akumulatora, jest w min kwas H2SO4 w stężeniu 30 %) ?

Jeśli tak, to bardzo słabo - reguła swój do swego - polarny do polarnego.
Oczywiście! Otrzymasz roztwór chlorowodoru w wodzie o stężeniu w granicach 0.01% jeśli nie mniejszym (równowaga), z którym nic za bardzo nie będzie się dało zrobić. :D

14 paź 2008, o 16:14

A cytryniany ? czy ktoś wie coś o tych związkach ? czy są trwałe i czy spokojnie można je utworzyć dodając kwasek cytrynowy do wolnej aminy ?

19 paź 2008, o 10:22
Nauczyciel

A cytryniany ? czy ktoś wie coś o tych związkach ? czy są trwałe i czy spokojnie można je utworzyć dodając kwasek cytrynowy do wolnej aminy ?

Zależy od zasadowości aminy, z tymi o niższym pKa mogą być problemy natury zbyt słabego kwasu ;)

A na co tak dopytujesz? Chcesz zwiększyć rozpuszczalność aminy w wodzie, wiążąc ją w sól? Toż to jest opisane przy kofeinie czy tam metyloaminie w artykule na VMC, a z innymi aminami lepiej nie próbować ;)

19 paź 2008, o 10:32

Wiesz niezupełnie zastanawiam się na takim zagadnieniem mamy amine jakiegoś związku w wolnej zasadzie wiec zastanawiam się nad opcją taką :
wyciągamy ja rozpuszczalnikiem nierozpuszczalnym w wodzie (np beznzyna ekstrakcyjna), następnie rozpuszczamy kwas cytrynowy w acetonie (rozpuszczalniku który dobrze miesza się z benzyną ekstrakcyjną). Aceton z kwasem dodajemy do benzyny z aminą i automatycznie cytrynian tej aminy powinien utworzyć kryształy co o tym myślisz ?

19 paź 2008, o 22:03

hehehehe tylko jak potem oddzielić wyschnięty proszek (cytrynian tej aminy) od kwasu cytrynowego po odparowaniu rozpuszczalnika ?

20 paź 2008, o 18:00

a może inaczej jakie kwasy dawały by sole związków ? (chodzi mi o duże cząsteczki)

20 paź 2008, o 21:08
Nauczyciel

a może inaczej jakie kwasy dawały by sole związków ? (chodzi mi o duże cząsteczki)

Sole amin daje każdy mocny kwas, ale nie wszystkie są bezpieczne (azotany, chlorany), kwas chlorowodorowy będzie najlepszym takim kwasem. To nie ma znaczenia, jak duża jest cząsteczka.
Nie podoba mi się to. Ty pewno chcesz jakiś związek zasadowy ekstrahować tą metodą, daj sobie lepiej spokój ;)

20 paź 2008, o 21:21

Na niektóre sole metalów (np CuSO4) działa szkło wodne.(Jak w doświadczeniu z chemiczną roślinką)

13 lip 2009, o 19:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]