Czy utleniając siarkę kwasem azotowym (V) 65% otrzymam kwas siarkowy, wystarczający do produkcji eteru dietylowego, wystarczającego do łaźni i ew. obserwacji "pełzających" oparów???
Z tego co mi wiadomo, siarkę da się utlenic kwasem azotowym, lecz takie otrzymywanie kwasu siarkowego jest skrajnie bezcelowe z kilku powodów:
1. Wyjdzie ci kwas bardzo wątpliwej jakości, zanieczyszczony m.in. nieprzereagowanym HNO<sub>3</sub>. Sądzę, że na pewno nie będzie na tyle stężony, aby zrobic eter z etanolu.
2. Podczas reakcji wydzieli sie dużo toksycznego ditlenku azotu
3. Zmarnujesz kwas azotowy, który jest droższy od siarkowego.
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 8:06 pm Przepraszam za mój HTML... Embarassed Od razu da się poznac laika.
/ nic się nie stało. brakowało tylko krechy do na zamknięciu (/ przed sub) - Ray
6 lip 2009, o 20:02
TeoTN
Hmmm... A jeżeli by dodawać siarki tak długo, aż przereaguje cały HNO3?
Bo moim problemem jest to, że nie mogę nigdzie znaleźć gdzie kupić kwas siarkowy ;/
9 lip 2009, o 12:15
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
Bo leser jesteś i tyle Na forum szukałeś
Podpowiem tylko, że za 15zł/l kupisz od sprawdzonej osoby Wejdź do działu Sklep i się rozejrzyj.
pozdro i powodzenia
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
Teo, kwas siarkowy możesz kupic na stacji benzynowej jako elektrolit do akumulatorów. Tylko taki jest rozcieńczony, a jak chcesz od razu stężony, to możesz na forum, chociażby u eko osiem, w dziale sklep jest jego temat.
9 lip 2009, o 12:55
TeoTN
No właśnie na stacjach u mnie nie ma!
A w dziale sklep jeszcze nie byłem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości