Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Słodziki i cukier 
Autor Wiadomość

Post Słodziki i cukier
hej.
zamierzam napisać pracę porównującą właściwości chemiczne cukru i na przykład aspartamu,sacharozy czy sukralozy.
Chemikiem jedank jestem początkującym i gubię się w tym jak się za to zabrać. Czy ktoś ma może jakieś pomysły na doświadczenia lub też może powiedzieć, którym ze słodzików najlepiej byłoby się zająć?

dzięki z góry

3 maja 2009, o 14:29

Porównujące właściwości jakiego cukru ? Glukozy ? Bo jeżeli według Ciebie słodzik to sacharoza to cukier z buraków cukrowych odpada.

3 maja 2009, o 15:41
@MODERATOR

ale jaki jest konkretnie cel tej pracy? Różnice we właściwościach chemicznych możesz przeanalizować już na sucho, wiedząc np. że zwykły cukier jest disacharydem nieredukującym, a np. aspartam dipeptydem..

3 maja 2009, o 16:37

Muszę napisać pracę badawczą. Temat wybieram sama (ale najlepiej, żeby miala jakas hipotezę przed rozpoczęciem doświadczeń) i mam dostępne szkolne laboratorium. Czyli uważacie, że to zły pomysł? A może glukozę i fruktozę?

3 maja 2009, o 18:29

Możesz napisac trochę o budowie,np. glukoza i fruktoza są izomerami, glukoza aldehydem, a fruktoza ketonem.
Później trochę o próbie trommera, tollensa - pozytywny dają tylko aldehydy i cukry redukujące.
Później o policukrach, że ulegają np. hydrolizie i tutaj doświadczenia - hydroliza, np sacharozy i skrobi i później trommer.

A co to aspartamu - nic szczególnego - napisz, ze aminokwas i coś tam jeszcze o wiązaniach peptydowych itd.

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

3 maja 2009, o 20:15
Zasłużony dla forum

Praca badawcza, jak sama nazwa wskazuje, ma coś badać.

Porównanie słodzików- ich względnej "słodkości", budowy chemicznej etc. już jest bardzo dawno zrobione... Nie ma wiekszego sensu wałkowanie 382 raz tego samego.

Jeśli chcesz zrobić coś co może sie przydać- zbadaj zawartość aspartamu w produktach spożywczych. Z tego co wiem są normy na zawartośc tego słodzika, a także dobowa dawka maksymalna-chyba 4g. Możesz zobaczyc czy przzecietny człowiek realizujac założony wcześniej plan odżywiania nie przekracza tej dawki.

Pozdrawiam

3 maja 2009, o 22:18

dziękuję za odpowiedzi! szukam teraz sposobów wykrywania aspartamu, czy to czasem nie bedzie trudne z powodu jego tak niskich zawartości?

3 maja 2009, o 22:53

aspartam to aminokwas, a takowe tworzą wiązania peptydowe. Zatem może tak. Jak się wiązania się wykrywa??

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

4 maja 2009, o 14:15
Zasłużony dla forum

Aspartam jest estrem metylowym Asp-Phe, a nie aminokwasem.

W produktach żywnosciowych jest tyle aminokwasów, że metoda kolorymetryczna z ninhydryną odpada. Chyba ze produkt na pewno nie zawiera innych peptydów/białek, myśle że niektóre słodycze spełniają ten warunek.

Najlepszą i najpewniejszą metodą ilościowego oznaczania będzie HPLC, jako że aspartam moze "czepiać" sie mocno zwykłej kolumny, prawdopodobnie będzie trzeba to pojechać w odwróconym układzie faz.

Pozdrawiam

4 maja 2009, o 15:06
@MODERATOR

Chyba ze produkt na pewno nie zawiera innych peptydów/białek, myśle że niektóre słodycze spełniają ten warunek.

true słodycze są z cukru :D

sativ napisał(a):
Najlepszą i najpewniejszą metodą ilościowego oznaczania będzie HPLC, jako że aspartam moze "czepiać" sie mocno zwykłej kolumny, prawdopodobnie będzie trzeba to pojechać w odwróconym układzie faz.
Pozdrawiam

Cytuj:
mam dostępne szkolne laboratorium.

mhm.. Też mi początkowy temat pracy średnio brzmi, ale są rzeczy trudne i trudniejsze.. Najlepiej jakbyś podała na co ci ta praca, to można jakiś wykonalny temat wymyślić, no chyba że masz ww. środki do dyspozycji (uniwerek) :wink:

4 maja 2009, o 15:27
Zasłużony dla forum

W szkolnym labie ze spokojem możesz dokonać analizy kolorymetrycznej z ninhydryną, potrzebujesz tylko troche aspartamu na wzorzec.

"słodycze"- miałem na myśli cole light, tiktaki[chyba uzywa sie w nich aspartam] etc. :P

4 maja 2009, o 17:13

praca ma byc moim wlasnym projektem badawczym. to czesc programu miedzynarodowej matury.

mam cukier, jeden słodzik oparty na aspartamie i jeden z sukralozą. zabieram się za badanie rozpuszczalnosci. najpierw w wodzie, potem w heksanie.

czy ktos ma jakies pomysly?

26 maja 2009, o 23:13

Badanie szkodliwości tych dwóch słodzików w stosunku do organizmów żywych. Wybierasz jakieś proste organizmy i dodajesz im do pożywienia słodziki. jednej grupie jeden drugiej drugi. doswiadczenie trzeba by powtarzać w celu uwiarygodnienia wyniku. W wersji lżejszej możesz badać samopoczucie, w wersji trochę brutalniejszej możesz zbadać LD50. Czy coś takiego się nadaje?

27 maja 2009, o 19:38

28 maja 2009, o 20:05

rozpuszczałam cukier i słodziki w wodzie.
cukier-temperatura spada
słodziki- temperatura rosnie

dodam, ze słodziki ktore uzywałam to
1) 99% maltodekstryna + 1% aspartam
2)99% maltodekstryna + 1% sukaraloza

czy ktos moze polecic jakas literaturę na ten temat? wiazania idt. Z sacharozą jest łatwiej, natomiast o maltodekstrynie nie mogę nic znalesc

dzieki z gory

24 cze 2009, o 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]