Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Słodziki i cukier 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 3 maja 2009, o 14:21
Posty: 6
Post Słodziki i cukier
hej.
zamierzam napisać pracę porównującą właściwości chemiczne cukru i na przykład aspartamu,sacharozy czy sukralozy.
Chemikiem jedank jestem początkującym i gubię się w tym jak się za to zabrać. Czy ktoś ma może jakieś pomysły na doświadczenia lub też może powiedzieć, którym ze słodzików najlepiej byłoby się zająć?

dzięki z góry


3 maja 2009, o 14:29
Zobacz profil

Dołączył(a): 22 kwi 2008, o 17:23
Posty: 235
Post 
Porównujące właściwości jakiego cukru ? Glukozy ? Bo jeżeli według Ciebie słodzik to sacharoza to cukier z buraków cukrowych odpada.


3 maja 2009, o 15:41
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
ale jaki jest konkretnie cel tej pracy? Różnice we właściwościach chemicznych możesz przeanalizować już na sucho, wiedząc np. że zwykły cukier jest disacharydem nieredukującym, a np. aspartam dipeptydem..


3 maja 2009, o 16:37
Zobacz profil

Dołączył(a): 3 maja 2009, o 14:21
Posty: 6
Post 
Muszę napisać pracę badawczą. Temat wybieram sama (ale najlepiej, żeby miala jakas hipotezę przed rozpoczęciem doświadczeń) i mam dostępne szkolne laboratorium. Czyli uważacie, że to zły pomysł? A może glukozę i fruktozę?


3 maja 2009, o 18:29
Zobacz profil

Dołączył(a): 5 lip 2008, o 19:16
Posty: 209
Post 
Możesz napisac trochę o budowie,np. glukoza i fruktoza są izomerami, glukoza aldehydem, a fruktoza ketonem.
Później trochę o próbie trommera, tollensa - pozytywny dają tylko aldehydy i cukry redukujące.
Później o policukrach, że ulegają np. hydrolizie i tutaj doświadczenia - hydroliza, np sacharozy i skrobi i później trommer.

A co to aspartamu - nic szczególnego - napisz, ze aminokwas i coś tam jeszcze o wiązaniach peptydowych itd.

_________________
Kupię techniczny kwas siarkowy i azotowy 1litr :P Fajnie jakby pochowskie :D

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.


3 maja 2009, o 20:15
Zobacz profil
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lut 2005, o 21:11
Posty: 931
Lokalizacja: Poznań
Post 
Praca badawcza, jak sama nazwa wskazuje, ma coś badać.

Porównanie słodzików- ich względnej "słodkości", budowy chemicznej etc. już jest bardzo dawno zrobione... Nie ma wiekszego sensu wałkowanie 382 raz tego samego.

Jeśli chcesz zrobić coś co może sie przydać- zbadaj zawartość aspartamu w produktach spożywczych. Z tego co wiem są normy na zawartośc tego słodzika, a także dobowa dawka maksymalna-chyba 4g. Możesz zobaczyc czy przzecietny człowiek realizujac założony wcześniej plan odżywiania nie przekracza tej dawki.

Pozdrawiam


3 maja 2009, o 22:18
Zobacz profil

Dołączył(a): 3 maja 2009, o 14:21
Posty: 6
Post 
dziękuję za odpowiedzi! szukam teraz sposobów wykrywania aspartamu, czy to czasem nie bedzie trudne z powodu jego tak niskich zawartości?


3 maja 2009, o 22:53
Zobacz profil

Dołączył(a): 5 lip 2008, o 19:16
Posty: 209
Post 
aspartam to aminokwas, a takowe tworzą wiązania peptydowe. Zatem może tak. Jak się wiązania się wykrywa??

_________________
Kupię techniczny kwas siarkowy i azotowy 1litr :P Fajnie jakby pochowskie :D

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.


4 maja 2009, o 14:15
Zobacz profil
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lut 2005, o 21:11
Posty: 931
Lokalizacja: Poznań
Post 
Aspartam jest estrem metylowym Asp-Phe, a nie aminokwasem.

W produktach żywnosciowych jest tyle aminokwasów, że metoda kolorymetryczna z ninhydryną odpada. Chyba ze produkt na pewno nie zawiera innych peptydów/białek, myśle że niektóre słodycze spełniają ten warunek.


Najlepszą i najpewniejszą metodą ilościowego oznaczania będzie HPLC, jako że aspartam moze "czepiać" sie mocno zwykłej kolumny, prawdopodobnie będzie trzeba to pojechać w odwróconym układzie faz.

Pozdrawiam


4 maja 2009, o 15:06
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
sativ napisał(a):
Chyba ze produkt na pewno nie zawiera innych peptydów/białek, myśle że niektóre słodycze spełniają ten warunek.


true słodycze są z cukru :D


sativ napisał(a):
Najlepszą i najpewniejszą metodą ilościowego oznaczania będzie HPLC, jako że aspartam moze "czepiać" sie mocno zwykłej kolumny, prawdopodobnie będzie trzeba to pojechać w odwróconym układzie faz.
Pozdrawiam


Cytuj:
mam dostępne szkolne laboratorium.


mhm.. Też mi początkowy temat pracy średnio brzmi, ale są rzeczy trudne i trudniejsze.. Najlepiej jakbyś podała na co ci ta praca, to można jakiś wykonalny temat wymyślić, no chyba że masz ww. środki do dyspozycji (uniwerek) :wink:


4 maja 2009, o 15:27
Zobacz profil
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lut 2005, o 21:11
Posty: 931
Lokalizacja: Poznań
Post 
A fakcik :P

W szkolnym labie ze spokojem możesz dokonać analizy kolorymetrycznej z ninhydryną, potrzebujesz tylko troche aspartamu na wzorzec.

"słodycze"- miałem na myśli cole light, tiktaki[chyba uzywa sie w nich aspartam] etc. :P


4 maja 2009, o 17:13
Zobacz profil

Dołączył(a): 3 maja 2009, o 14:21
Posty: 6
Post 
praca ma byc moim wlasnym projektem badawczym. to czesc programu miedzynarodowej matury.

mam cukier, jeden słodzik oparty na aspartamie i jeden z sukralozą. zabieram się za badanie rozpuszczalnosci. najpierw w wodzie, potem w heksanie.

czy ktos ma jakies pomysly?


26 maja 2009, o 23:13
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 gru 2008, o 00:04
Posty: 488
Lokalizacja: xXx
Post 
A może coś takiego?
Badanie szkodliwości tych dwóch słodzików w stosunku do organizmów żywych. Wybierasz jakieś proste organizmy i dodajesz im do pożywienia słodziki. jednej grupie jeden drugiej drugi. doswiadczenie trzeba by powtarzać w celu uwiarygodnienia wyniku. W wersji lżejszej możesz badać samopoczucie, w wersji trochę brutalniejszej możesz zbadać LD50. Czy coś takiego się nadaje?


27 maja 2009, o 19:38
Zobacz profil

Dołączył(a): 3 maja 2009, o 14:21
Posty: 6
Post 
to by było bardziej z biologii niestety


28 maja 2009, o 20:05
Zobacz profil

Dołączył(a): 3 maja 2009, o 14:21
Posty: 6
Post 
rozpuszczałam cukier i słodziki w wodzie.
cukier-temperatura spada
słodziki- temperatura rosnie

dodam, ze słodziki ktore uzywałam to
1) 99% maltodekstryna + 1% aspartam
2)99% maltodekstryna + 1% sukaraloza

czy ktos moze polecic jakas literaturę na ten temat? wiazania idt. Z sacharozą jest łatwiej, natomiast o maltodekstrynie nie mogę nic znalesc

dzieki z gory


24 cze 2009, o 21:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..