mialem opis w jakiejs ksiazce niestety pozyczylem komus i przepadla na okladce bylo zdjecie kolby z jodkiem olowiu (zloty snieg, czy cos w tym stylu) chodzi o przepisik na chemiczną redukcję soli miedzi do miedzi metalicznej która tworzyc ma podobnie jak w próbie tollensa srebro - lustro srebrowe
11 lis 2009, o 20:16
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
Takie lustro miedziowe świetnie by wyglądało...Kiedyś też chciałem je otrzymać ale nigdzie nie mogłem znaleźć przepisu, więc postanowiłem improwizować. Do roztworu CuSO4 dodałem NH3(aq) aż powstał szafirowy siarczan tetraaminamiedzi. Dodałem glukozy i ogrzewałem. Po chwili wylałem mieszaninę. Na ściankach osadził się delikatny nalot miedzi (taka półprzeźroczysta czerwonawa warstewka. Próbowałem później różnych modyfikacji ale nic ciekawego z tego nie wyszło
_________________ "Solve et coagula"
11 lis 2009, o 22:48
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
11 lis 2009, o 23:00
raymundo
@MODERATOR
adi9304, otrzymałeś tlenek miedzi I a nie miedź
Wodzian hydrazyny jest potrzebny do tego doświadczenia, przepis można znaleźć chyba nawet gdzieś na forum, wystarczy poszukać pod nazwą "lustro miedziowe".
12 lis 2009, o 07:59
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
na moje oko to jednak była pewna ilość miedzi-miało to połysk i nie roztwarzało się w kwasach, dopiero w HNO3
_________________ "Solve et coagula"
13 lis 2009, o 09:36
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
piękne lustro miedziowe w probówce otrzymasz, przeprowadzając reakcję Fehliga dla metanalu. Podac szczegóły?
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
jasne, bo zawsze wydawalo mi sie ze potrzeba silniejszego reduktora niz curkow
13 lis 2009, o 20:21
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
nie wiem, czy Twoje "jasne" było odpowiedzią na moje "podać szczegóły", ale napiszę, jak reakcję wykonać.
próba Fehlinga:
Odczynnik Fehlinga to mieszanina dwóch roztworów: wodnego roztworu siarczanu miedzi (II) oraz wodnego roztworu wodorotlenku sodu i winianu sodowo-potasowego (sól Seignette'a). Powoduje on utlenienie aldehydów alifatycznych do kwasów karboksylowych, zaś jony Cu<sup>2+</sup> zostają zredukowane do jonów Cu<sup>+</sup>.
Rola winianu sodowo-potasowego polega na krótkotrwałym, odwracalnym wiązaniu jonów Cu<sup>2+</sup> w związek kompleksowy, co zapobiega powstawaniu osadu Cu(OH)<sub>2</sub>.
Odczynnik Fehlinga składa się z dwóch roztworów:
Roztwór Fehlinga I: Rozpuszcza się 17,3 g CuSO<sub>4</sub> x 5 H<sub>2</sub>O w 250 ml wody i dodaje 3 krople stężonego H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>.
Roztwór Fehlinga II: Rozpuszcza się 86,5 g winianu sodowo-potasowego i 30 g NaOH w 250 ml wody.
Wykonanie: Do mieszaniny 1 ml roztworu Fehlinga I oraz 1 ml roztworu Fehlinga II dodaje się kilka kropli aldehydu i ostrożnie ogrzewa. W przypadku metanalu otrzymuje sie lustro miedziowe, w przypadku wyższych aldehydów obserwuje się ceglastoczerwony osad tlenku miedzi (I).
Lustro miedziowe otrzyma się tez w reakcji Benedicta, stosując metanal.
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości