Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
NH3 ? 
Autor Wiadomość

Post NH3 ?
witam! mam pytanie czy kiedy ogrzejemy kwasny weglan amonu poprowadzimy wezykiem przez miske z woda i lodem go to otrzymamy nh3 w postaci plynnej ?

6 lis 2010, o 17:19

powyżej 60*C rozkłada się na amoniak wodę i dwutlenek węgla więc jak rozpuścisz to co Ci powstanie w wodzie to wyjdzie Ci woda amoniakalna ale zanieczyszczona rozpuszczonym w niej CO2...

6 lis 2010, o 17:24
*

Chcesz otrzymać wodę amoniakalną - NH<sub>3</sub>*H<sub>2</sub>O czy LNH<sub>3</sub> - ciekły amoniak? Jak pierwsze to post wyżej (+ płuczka na związanie CO<sub>2</sub>, wtedy wyjdzie w miarę czysta woda amoniakalna nie licząc zanieczyszczeń z H<sub>2</sub>O użytej jako rozpuszczlnika) a jak ciekły amoniak to musiałbyś go schłodzić co najmniej poniżej -34 <sup>o</sup>C przy 1013hPa. Ażeby uzyskać taką temperaturę trzeba zrobić specjalną mieszaninę oziębiającą... Jak chcesz wodę amoniakalną to lepiej wyjdzie jak ją kupisz - i bezpieczniej.
P.S. Rozpuszczalność amoniaku to 0,899 g/cm<sup>3</sup> (0 °C), więc wychodzi prawie 1:1 masowo.
P.S2. Amoniak to nie perfumy - powąchaj ostrożnie! małą ilość NH<sub>4</sub>NCO<sub>3</sub> to sam się przekonasz.
P.S3. Dane są z Wiki, bo nie chciało mi się szukać w bardziej wiarygodnych źródłach ;)

6 lis 2010, o 17:39

chodzi mi o skroplenie nh3 .. bo jak wiemy nh3 to gaz

6 lis 2010, o 18:00
@MODERATOR

witam! mam pytanie czy kiedy ogrzejemy kwasny weglan amonu poprowadzimy wezykiem przez miske z woda i lodem go to otrzymamy nh3 w postaci plynnej ?

razzah napisał(a):
chodzi mi o skroplenie nh3 .. bo jak wiemy nh3 to gaz

a czy woda z lodem ma temperaturę niższą niż minus 33 stopnie ?

6 lis 2010, o 18:06

woda lód i chlorek wapnia ma około -50*C ;] więc to może rozwiązać sprawę...

6 lis 2010, o 18:45

No i dość dużo mieszaniny, bo ciepło parowania jest wysokie dla amoniaku.

forum biologiczno-chemiczne

6 lis 2010, o 19:48

No weź... I co sobie zrobisz z tym skroplonym amoniakiem? Będziesz chłodził żywność, czy zakręcisz w butelce po 'Kubusiu' i zostawisz na potem? :roll:

6 lis 2010, o 20:34

Dzieki za odpowiedz .. Mki chodzilo o zaspokojenie ciekawosci wynikajacej z checi pochlaniania wiedzy.. pozdrawiam ;)

6 lis 2010, o 21:38

Post woda amoniakalna
By nie zakładać nowego tematu zapytam tu. W jakiej temperaturze zamarza woda amoniakalna 25%.

27 lis 2010, o 20:20
@MODERATOR

Post Re: woda amoniakalna
supchem napisał(a):
By nie zakładać nowego tematu zapytam tu. W jakiej temperaturze zamarza woda amoniakalna 25%.

-57,5 deg. C

wystarczy zerknąć do katy charakterystyk, np. ze strony pochu

27 lis 2010, o 23:51

Post woda amoniakalna Odpowiedz z cytatem
Witam
Piszę tutaj bo nie chcę zakładać nowego tematu bo moje pytanie tez w jego obrębie:
ostatnio chciałem zrobić wodę amoniakalną. Reakcja powstawania amoniaku to Ca(OH)2 + NH4NO3. Gdy to podgrzałem wydzielał się amoniak więc przepuściłem go przez wodę. Ale wyszło mi coś dziwnego bo jak zmieszałem tą wodę amoniakalną z CuSO4 to mi się roztwór zrobił niebiesko fioletowy ( podobny jak ma denaturat) a powinien sie chyba wytrącić osad Cu(OH)2.
Nie wiem czy to na pewno powstało NH4OH

30 sie 2011, o 21:07
*

Mogło Ci się wytrącić tak mało Cu(OH)2, że powstał koloid lub powstał kompleks aminomiedziowy. Zależy w jakich ilościach to mieszałeś.

30 sie 2011, o 21:29

Post woda amoniakalna
ale raczej to był NH4OH ?

30 sie 2011, o 21:33

jesli już to NH3aq, nie stwierdzono obecności niezdysocjowanych cząstek NH4OH w roztworze

Powstał [Cu(NH3)4]SO4, przejściowo powstała hydroksy sól miedzi(II) jednak ze względu na małe stężenie siarczanu miedzi bądź spore stężenie amoniaku, osad uległ roztworzeniu z utworzeniem wyżej wymienionego kompleksu.
Możesz go wydzielić z roztworu dodając denaturatu bądź acetonu i wstrząsając energicznie.

30 sie 2011, o 23:35
@MODERATOR

Post Re: woda amoniakalna Odpowiedz z cytatem
tomasz2491 napisał(a):
Witam
Piszę tutaj bo nie chcę zakładać nowego tematu bo moje pytanie tez w jego obrębie:
ostatnio chciałem zrobić wodę amoniakalną. Reakcja powstawania amoniaku to Ca(OH)2 + NH4NO3. Gdy to podgrzałem wydzielał się amoniak więc przepuściłem go przez wodę. Ale wyszło mi coś dziwnego bo jak zmieszałem tą wodę amoniakalną z CuSO4 to mi się roztwór zrobił niebiesko fioletowy ( podobny jak ma denaturat) a powinien sie chyba wytrącić osad Cu(OH)2.
Nie wiem czy to na pewno powstało NH4OH

gdyby zamiast wody amoniakalnej w roztworze z CuSO4 miał wodorotlenek sodu - to wytrącił by Ci się czarno-brunatny osad wodorotlenku miedzi, a jako, że amoniak kompleksuje jony miedzi to stąd dostajesz bardzo ładny i intensywny kolor jonów amido miedziowych :). Poczytaj trochę o kompleksach :) A na zilustrowanie siły kompleksów, proponuję Ci zrobić sobie roztwór wodny siarczany miedzi, rozdzielić do 2 zlewek do jednej dodać EDTA, do drugiej bez EDTA powoli wkraplać roztwór wodorotlenku sodu do momentu wytrącenia się osadu, następnie taką samą ilość NaOH wlać do roztworu z EDTA + CuSO4 i zaobserwować co się dzieje :)

A co do zasadniczego Twojego pytania - tak powstała Ci woda amoniakalna - teraz pytanie o jakim stężeniu :P możesz ją zmiareczkować za pomocą mianowanego roztworu kwasu solnego w obecności czerwieni metylowej :)

31 sie 2011, o 07:58

czarno brunatny jest tlenek :wink: jeżeli działamy na CuSO4 zimnym roztworem wodorotlenku sodu to strąca się galaretowaty, niebieski Cu(OH)2, jeżeli rr jest gorący to zazwyczaj strąca się tlenek miedzi(II)

31 sie 2011, o 15:50
@MODERATOR

czarno brunatny jest tlenek :wink: jeżeli działamy na CuSO4 zimnym roztworem wodorotlenku sodu to strąca się galaretowaty, niebieski Cu(OH)2, jeżeli rr jest gorący to zazwyczaj strąca się tlenek miedzi(II)

święta racja, nie wiem co mnie naszło aby napisać takie bzdury, dzięki za poprawienie.

jedynie co można dodać do tego, że z wodorotlenkiem sodu roztwór zrobi się mętny i jak mówisz pojawi się osad, natomiast w wypadku wody amoniakalnej roztwór będzie klarowny.

A przynajmniej tak mi przed sekundą na szybko wyszło :P

31 sie 2011, o 15:59

Resset95 napisał(a):

święta racja, nie wiem co mnie naszło aby napisać takie bzdury, dzięki za poprawienie.

jedynie co można dodać do tego, że z wodorotlenkiem sodu roztwór zrobi się mętny i jak mówisz pojawi się osad, natomiast w wypadku wody amoniakalnej roztwór będzie klarowny.

A przynajmniej tak mi przed sekundą na szybko wyszło :P

Jeśli do roztworu CuSO4 dodamy amoniaku lub wodorotlenku sodu to strąci się Cu(OH)2, jednak jeżeli dodamy nadmiar wody amoniakalnej to osad się rozpuści i roztwór będzie ciemnoniebieski od jonów tetraaminamiedzi.

31 sie 2011, o 18:57

Jeżeli roztwór CuSO4 będzie rozcieńczony i przesadzimy ze stężeniem i ilością NaOH to i galaretka Cu(OH)2 roztworzy się bez amoniaku, powstaje wtedy fioletowoniebieski jon [Cu(OH)4]2-

1 wrz 2011, o 17:55

Jeżeli roztwór CuSO4 będzie rozcieńczony i przesadzimy ze stężeniem i ilością NaOH to i galaretka Cu(OH)2 roztworzy się bez amoniaku, powstaje wtedy fioletowoniebieski jon [Cu(OH)4]2-

Rzeczywiście tak się dzieje, ale nadmiar NaOH musi być bardzo duży.

2 wrz 2011, o 20:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]