Re: ekstrakcja jodu z NaCl kuchennej jodowanej
Na to to nawet ja nie wpadłem - szalony pomysł
ilość jodu w 1kg soli jodowanej to ok. 25mg
problem w tym że jod jest tam w postaci jodku potasu który nie sublimuje i jest rozpuszczalny w wodzie.
gdzieś znalazłem taką reakcję: K2Cr2O7 + 6KI + 7H2SO4 = 4K2SO4 + Cr2(SO4)3 + 3I2 + 7H2O
K2Cr2O7= rr 0.8% , H2SO4 40%
innym sposobem jest zakwaszenie rr h2so4 roztworu soli kuchennej i dodanie do roztworu perhydrolu (wytrącają się kryształki jodu)
cena jodku potasu(50g) - 22zł
cena soli potrzebna o otrzymania 50g jodku potasu:
50g/0,025g= 2000kg
2000kg x 1zł= 2000zł