Witam serdecznie!Chodzi mi o zamoczenie papryczki chili w mleku,by powstał roztwór kapsaicyny,potem przesączenie przez bibułę filtracyjną i wysuszenie.Czy to możliwe, żeby w taki sposób otrzymać ekstrakt kapsaicyny?W końcu ta substancja jest rozpuszczalna w mleku.
8 gru 2018, o 15:21
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1504 Lokalizacja: SRC
Re: Czy to możliwe, by tak ekstrahować kapsaicynę?
W tłuszczu a nie w mleku. To już nie lepiej wymoczyć paprykę w spirytusie a potem go odparować?
_________________
8 gru 2018, o 19:18
Komar Jazdek
Dołączył(a): 7 gru 2018, o 16:28 Posty: 5
Re: Czy to możliwe, by tak ekstrahować kapsaicynę?
raymundo napisał(a):
W tłuszczu a nie w mleku.
W mleku też
8 gru 2018, o 21:20
mrtimelord007
Dołączył(a): 2 kwi 2015, o 21:52 Posty: 60
Re: Czy to możliwe, by tak ekstrahować kapsaicynę?
Mleko to mieszanina wielu substancji, jedną z nich jest tłuszcz w której rozpuszcza się kapsaicyna.
_________________ Wiem, że nic nie wiem.
8 gru 2018, o 22:56
Komar Jazdek
Dołączył(a): 7 gru 2018, o 16:28 Posty: 5
Re: Czy to możliwe, by tak ekstrahować kapsaicynę?
mrtimelord007 napisał(a):
Mleko to mieszanina wielu substancji, jedną z nich jest tłuszcz w której rozpuszcza się kapsaicyna.
Dziękuję za przydatną informację i podzielenie się wiedzą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników