Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
Jak z kwasu siarkowego25% mozna otrzymac k. siarkowy 98% ! 
Autor Wiadomość

Post Jak z kwasu siarkowego25% mozna otrzymac k. siarkowy 98% !
Obiło mi sie o uszy że aby zatężyć kwas siarkowy wystarczy do łaźni wodnej włozyc zlewke z kwasem siarkowym i czekac az wyparuje woda. Wten sposób otrzyma sie k. siarkowy 98%.
I teraz pytanie: Jak długo mam to ogrzewać, ską bede wiedział ze juz sie zatężył? Prosze o odpowiedź!

30 sty 2006, o 17:32
Na łaźni wodnej to mozna do około 70% dojechać!!! Maksymalnie mozna dojść do 95% (ale w piaskowej), bo w tej temp siarkowy tworzy z wodą azeotrop... tra lala...
Nie chce mi sie pisać teorii, bo temat oklepany jak dupa kurtyzany!!! Jak chcesz 95% miec to najlepiej na łaźnie piaskową!!! Kiedy koniec widać bardzo dobrze, bo zaczyna dymić jak cholera takim drażniącym białym dymem!!! Powiem tylko tyle, ze żeby przerobić 300ml elektrolitu na 95% siarkowiec na piasku na średnim palniku ustawionym na maksa (gazowy) trzeba prawie 2 godziny grzania... wiec gra raczej nie warta świeczki!!! Ale da sie!!!

Pozdro

30 sty 2006, o 17:58
@GŁÓWNY MODERATOR

Zamiast bawić się w łaźnie można ogrzewać na siatce azbestowej zelwkę z kwasem, lub nawet bezpośrednio palnikiem (o ile zlewka jest dobra jakościowo). Z tym piaskiem do łaźni to zawsze są problemy.

30 sty 2006, o 18:57
polecam książki stefan sękowski moje laboratorium cz 2 dam znajdziesz wiele opisów i nie tylko o kwasach jak zatęrzyć

31 sty 2006, o 19:03

kwas siarkowy 25% można zatęzyć do pewnego momentu bodajże do 35% poprzez elektrolizę :P

GG:3716505

31 sty 2006, o 23:09

w książce "drugi bazar chemiczny" pisze że kwas siarkowy na łaźni wodnej można zatężyć do 70%.Na łaźni olejowej i na parownicu ołowianej można podnieść stężenie do 95%.
(jest też tam jak zatężać:HCl,HNO3 i H3PO4 więc zachęcam do pobrania książki z forum)

16 kwi 2006, o 13:42
Ja zatężałem kiedys elektrolit na łaźni piaskowej. Ale nie polecam. Trwało to straszliwie długo, z 5 godzin zanim poszły tlenki siarki, szkoda czasu.

19 kwi 2006, o 09:20
Po drugie potem te porysane kolby, chyba że ma się kolbe kwarcową i to do tego celu w tedy nie przeszkadza

22 kwi 2006, o 20:32

mianowicie po zatezeniu w czystej kolbie do azeotropu [bezposrednio na siatce] kwas zamiast przezroczysty jest zolty. dodam ze robilem zatezanie 2 razy i efekt ten sam, a kwas, jako elektrolit byl calkowiecie przezroczysty. i czy ta barwa szkodzi w pozniejszym jego uzyciu?

25 wrz 2006, o 20:09

Post Zatężanie kwasu
Che ja to prawie nigdy nie kupuje H2SO4, tylko wlewam elektrolit do kolby 3 litr i kładę na maszynkce 800 W (przykrytej 2mm blachą stalową, aby szkło nie stykało się z grzałką bezpośrednio), którą następnie obudowywuje cegłami aby uniknąć niepotrzebnych strat ciepła. Mimo to trwa to z 10 godzin, ale jakby ktoś chciał dociekliwie podliczać to i tak wychodzi nieco taniej niż zakup w chemicznym, acha przed grzaniem wrzuć na dno kamyczki - mogą być pokruszone kawałeczki czerwonej cegły.
Pozdrawiam.

27 wrz 2006, o 18:55

ja kupuje baniak 5l w samochodowym i robie całość partiami po 1.5l na gazówce,tzeba zwracać uwage jak już coraz ciężej wrze bo to znak że trzeba zgasić gaz i sie ewakuować z kuchni :? , nie nażekam na tą metode bo do produkcji stężonego HNO3 jest jak znalazł

27 wrz 2006, o 21:37

Post ewakuacja
Dlaczego ewakuować z kuchni? Przecież gorący H2SO4 nie wybuchnie, pod warunkiem że nie wlejesz do niego wody.
Pozdrawiam.

28 wrz 2006, o 19:34

Bo pod koniec zatężania leći też siarkowiec i tleniki też można się przekręcić :D

28 wrz 2006, o 19:45

ostatnio jak robiłem to specjalnie wcześniej wyłączyłem gaz ale i tak było za póżno, chciałem wystawyć kolbe na balkon ale musiałem z tym przejść przez całe mieszkanie wyszło na to że to ja zostałem na balkonie a kwas stygł w domu

28 wrz 2006, o 23:01

Bo tak szczerze od serca powiedziawszy TO zdzichu kto w domu takie rzeczy robi napewno nikt rozwarzny :? Bawicie się tymi kwasami jak cocacolą trzeba myślec przyszłosciowo (wielowymiarowo) a nie tak płasko :? To że teraz pare razy się zaksztusisz oblejesz rękę i nic ci niema to nieznaczy że se tak możesz na lajcie takie experymenty robic bo póki jesteś młody to masz zdrowie szybko regenerujący się organizm i takie tam ZOBACZYMY za kilka lat jak ci się "uzbiera"
Organizm poddawany ciągłym działaniem czynników degenerujących szybciej się starzeje i jest bardziej podatny na różne świństwa.
To jak jedzenie z alu naczyń jesz jesz rok dwa dziesięć dwadzieścia niby nic cie niema a jak źle sie to potoczy to jesteś kilkudziesięcioletnią jarzyna zamiast se emeryturke i na wczasy :P
Wiadomo zawsze sie coś może zdażyc ale to nieznaczy że mamy se robić z siarkowca "INCHALATOR" albo "krem na dłonie"
Poto mamy wiedze co nam grozi co tam się dzieje żebyśmy mogli zapobiegac takim sytuacją :evil:
Chemikalia to chemikalia :arrow: RESPECT
Pozdro dla chemicznego damian12'a

28 wrz 2006, o 23:17

Post kwas siarkowy
Niewspomniałem tylko, że ja to robie w piwnicy, a do kolby 3 l zakładam korek gumowy ciemnopomarańczowy z przeprowadzoną wygiętą rurką szklaną, a na tą rurkę nakładam wężyk i wypuszczam nim opary na zewnątrz.
Od czasu do czasu kapie kropla z rurki na powierzchnie kwasu obserwuje się w tedy mikroeksplozje, które podnoszą część dymu SO3 i wrzucają go do wężyka. Więc raczej ten SO3 po części reaguje z parą wodną w wężyku i wraca do kolby jako rozc.H2SO4, a po części przelatuje przez cały wężyk i uchodzi w atmosfere tak przynajmniej wydaje mi się.
Jeszcze jedno: ktoś pisał, że na łaźni wodnej można dojść do H2SO4 70%. Jeśli już to powinien zaznaczyć, że raczej nie pod ciśnieniem atmosferycznym, bowiem już zwykły elektrolit pod ciśnieniem atmosferycznyw wrze w temp wyższej niż 100 stopni.
Pozdrawiam.

29 wrz 2006, o 19:22

uzyskaj mi prosze wode o temp powyzej chodzby 105 stopni bez zmian w cisnieniu to ci pogratuluje

29 wrz 2006, o 22:53

gdybym miał dostęp do jakiegoś innego pomieszczenia w którym miałbym zapewniony dostęp do gazu lub prądu to napewno bym z niego skożystał przy pracach tego typu, to co opisałem naprawde nie zdaża się czesto bo to zależy tylko od tego kiedy wyłącze gaz a po drugie gdybym miał pare groszy więcej to bym sie nie bawił w własnoręczne otrzymywanie kwasów

30 wrz 2006, o 12:40

uzyskaj mi prosze wode o temp powyzej chodzby 105 stopni bez zmian w cisnieniu to ci pogratuluje

Dlatego właśnie nie wierze w możliwość zagęszczania elektrolitu na łaźni wodnej w ogóle.

30 wrz 2006, o 19:00

tez czytałem że można na wodnej ale nie wydaje mi sie żeby to przeszło już lepiej na olejowej, ale wogóle po co łażnia? najoptymalniejszym rozwiązaniem wydaje mi sie ogrzewanie palnikiem, a jak ktoś sie obawia o tlenki i pary kwasu to poprostu może przerwać ogrzewanie jak kwas bądzie coraz ciężej wrzał i jego objętość spadnie do odpowiedniej ilości

30 wrz 2006, o 22:46

wode da się ogrzać do temperatury wyższej niż 100*C
ale w tym przypadku nie ma to zastosowania :wink:

31 paź 2006, o 17:32

Był taki patent w Mythbusters, że mieli kranówkę, wodę destylowaną i w momencie gdy w mikrofalówce zaczynała się gotować kranówka, to znaczyło, że destylowana jest przegrzana. Wystarczy wrzucić cokolwiek i masz wrzątek na twarzy ;] Niebezpieczne, ale widowiskowe doświadczenie.

Idioci ciągle od nas odchodzą...

31 paź 2006, o 17:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]