Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Mydło własnej roboty 
Autor Wiadomość
Post Mydło własnej roboty
Po co kupować mydło skoro samemu można je zrobić ;)

Odczynniki:
-Zasada sodowa (NaOH) 50 ml 30%r-r
-Masło ok. 20g
-Nasycony r-r NaCl 200 ml
-Fenoloftaleina (lub inny wskaźnik np. lakmus)

Masło ogrzewamy w gornku z NaOH, dodajemy krople fenoloftaleiny. Po pewnym czasie "wytwór naszej chorej wyobraźni" pieni się, zmiejszamy wtedy płomień i ogrzewamy jeszcze przez jakieś pół godzinki ;). Kolejnie dolewamy r-r NaCl i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy nasze dzieło ostygnie, zawartość garnka ulegnie rozwarstwieniu. Skrzepnięta masa na górze to nasze mydło, natomiast na dole znajduje się NaOH, który nie przereagował. Zbieramy mydełko i kładzieny gdzieś żeby wyschło.
Teraz tak: Czy można użyć estra do uzyskania zapachu? Nie wiem własnie, bo jak się zmiesza ester z wodą to powstaje kwas i alkohol. Wiec chyba nie :roll:
Wskaźników nie musimy używać, służą one jedynie do uzyskania koloru. Mydło z fenoloftaleiną bedzie miało kolor malinowy, zaś z lakmusem żółty. Można użyć innych wskaźników, wtedy kolor jaki będzie miało mydło będzie zależne od tego jak dany wskaźnik barwi się w środowisku zasadowym ;)

Ostatnio edytowano 28 lis 2005, o 22:05 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2005, o 18:50

Post Re: Mydło własnej roboty
perhydrol napisał(a):
Teraz tak: Czy można użyć estra do uzyskania zapachu? Nie wiem własnie, bo jak się zmiesza ester z wodą to powstaje kwas i alkohol. ;)

no niedokonca , estry ulegają hydrolizie ale musial byś to zrobic w srodowisku kwaśnym , np. dodać troche HCl wtedy owszem rozpadł by ci sie na kwasik i alkochol ... a Co do mydła i zarazem wykrywania produktór reakcji powstawania to polecam swoją stronkę a konkretnie doswiadczenie na niej zawarte wlasnie o tej tematyce . Ukazuje ono nie tylko reakcje powstawania mydła (czyli zmydlania tłuszczy) ale zarazem sposob na wykrywanie gliceryny ktory jest bardzo barwną niebieską reakcją :
www.chemiczna.radosc.prv.pl/tlusto.html

na 666 postach koncze pisanie siana :))

20 paź 2005, o 18:57

takie mydło śmierdzi !! inne tłuszcze chyba by były lepsze.

20 paź 2005, o 18:57

nio pewno ze smierdzi z masla to ty mozesz rozne maślany wyciągnąc a jak nam wiadomo kwas masłowy do perfumów nienalezy :)

na 666 postach koncze pisanie siana :))

20 paź 2005, o 19:02

a szare mydło biały jeleń z jakiego tłuszczu robili ?! z tego co kojaże to w nim nie było chyba prawie żadnych dodatków zapachowych

20 paź 2005, o 19:18
No śmierdzi, dlatego myślałam o estrze żeby dodać ;) :lol:

20 paź 2005, o 21:24
Zasłużony dla forum

Heh, można dodać dla ładnego zapachu benzoesan lub butanian benzylu ;) - robiłem kiedyś takie mydło na konkursie - 1. miejsce za doświadczenie :D

20 paź 2005, o 23:33
Dlatego jest napisane: "Mydło własnej robory" czyt. nie tradycyjne, śmierdzące :D

13 lis 2005, o 22:02
@MODERATOR

jakie estry polecacie? (i skad je wziazc?)

28 lis 2005, o 20:54
Esrty powstają w reakcji kwasów karboksylowych z alkoholem przy użyciu kwasu siarkowego. (Najłetwiejszy: Kwas octowy + etOH) :)
:arrow: http://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic.php?t=1705
:arrow: http://www.dami.pl/~chemia/gimnazjum/gi ... iczna8.htm

Co do koloru:
Zrobiłam mydło z kwasu strearynowego z zasadą sodową i fenoloftaleiną. Mydło nie śmierdziało i miało kolorek różowy, lecz kiedy więło się je do ręki to zamiast czyści ręcę to je farbowałóo na różowo :? , Więc nie polecam wskaźników. :wink:

A gdyby tak estera potraktować bezpośrednio NaOH ?? Pachniało by czy nie ?? Robił ktoś to ?? :)

28 lis 2005, o 21:36

Ale ten najłatwiejszy to tak średnio chyba się nadaje:D
Gdybym miał się myć mydłem o zapachu octanu etylu...
Tak w ogóle ładne mydełko mi wychodziło z oleju takiego jadalnego... :)
I ze smalcu kiedyś w szkole robiłem i chyba też niezłe wyszło, aczkolwiek trochę zajeżdza;]

28 lis 2005, o 21:59
W książce czytałam, że octan etylu pachnie gruszkami :roll: w rzeczywistości zajeżdża zmywaczem do paznokci :evil:
Aha na pytanie o zapach przy reakcji estru z NaOH sama sobie odpowiedziałam - Nie będzie pachnieć :( :
C17H35COOH + NaOH -> NaC17H35COO + H2O
C17H35COOC2H5 + NaOH -> NaC17H35COO + C2H5OH

28 lis 2005, o 22:13
@MODERATOR

wiem jak powstaja estry, tylko chcialem sie zapytac jaki ester jest najbardziej dostepny w normalnych warunkach, albo jaki ester mozna zrobic najprosciej z jakis w miare dostepnych surowcow?

28 lis 2005, o 23:00

Post .........
Hmm ale trzeba tez zauwazyc ze "papier" a rzeczywistosc to dwie rozne sprawy niby na papierze ester "ladnie" sie rozklada pod wplywem wodorotlenku a przeciez taki olej czy maselko to trzeba troche pogotowac z wodorotlenkiem aby sie rozpadalo a to tez jest ester.... tak wiec sadze ze jakies bardziej zlozone estry jakies "ciezsze" np. z kwasem benzoesowym nie powinny sie tak latwo rozkladac zwlasza jesli mydlo dosyc dobrze "zobojetnimy" no i w temp. pok nie powinno od razu rozwalic nam aromatu a jak juz to po dosyc dlugim czasie... no a teraz trzeba to sprawdzic empirycznie..;P

29 lis 2005, o 00:09

octan etylu - zmywacz do paznokci ???? looool :D !!
mój ma bardzo ładny owocowy zapaszek :D
a mydło polecam robić z smalcu :D
wychodzi bezzapachowe :D
ale mydełka zapachowego nie robiłem jeszcze hmmm...
ale spróboje :D
Pozdrawiam
2pio

29 lis 2005, o 09:16
Octanu etylu sama nie robiłam, ale w szkolnym laboratorium stoi butelka i na niej pisze jak wół 'octan etylu'. Na początku sama się zdziwiłam ale po kilku przeczytaniach i poskładaniach literek to był octan etylu. Nie wiem, w piątek zrobie osobiście :D

29 lis 2005, o 09:48
Je tez polecam robienie mydełka z smalcu a aby było ono zapachowe dodaje sie tylko skłądników zapachowych i to wszytko , tak samo kremy tez robi sie takie bezzapachu i tylko na koniec dodatje sie zapachu miałam przyjemnosc robić cos takiego . jak by ktos chciał to moge udostępnic dokładny przepis na mydełko ze smalcu chyba jeszcze nie wyrzuciałm tego a z tego co pamietam to jeszcze nie dawno temu rzuciało mi sie w oczy to cos .

6 gru 2005, o 21:39
Ja bardzo chętnie bym przejżała ten przepis. Dorota, mogłabyś go napisać tutaj albo na maila ;) [email protected]
Pozdro @ll ;)

6 gru 2005, o 22:04

Octan etylu rzeczywiście pachnie zmywaczem, ale jest on chyba do tego wykorzystywany bo jest dobrym rozpuszczalnikiem. A do tego mydła to można jeszcze dodać łatwo wytwarzany mrówczan etylu to coś dla lubiących rum i octan butylu dla lubiących banany.

7 gru 2005, o 01:28
Czekam na odpowiedź Doroty. Chętnie zobaczę, jak dodać składniki zapachowe? I jakie?

8 gru 2005, o 17:43
przepis sie wklepuje do kompa troche to potrwa , ael w nim nie ma wpisanych mijsca dodawania zapachowych substancji , ale domniemywam ze na końcu po umieszaniu całej masy

8 gru 2005, o 20:14
Post przepis na mydełko
I. Przygotowanie Surowców
Odważyć osobno następujące ilości tłuszczów:
- łój wołowy 50g
- smalec wieprzowy 30 g
- Olej kokosowy 18 g
- Kalafonia 2 g
( łój wołowy spokojnie można zastąpić tez smalcem i wszystko będzie sii)

Kalafonie dokładnie sproszkować
Obliczyć zapotrzebowanie na NaOH wg tabelki
Tłuszcz LZ(mg/g)
Łój wołowy 147,8
Smalec wieprzowy 136,8
Olej kokosowy 172,8
Kalafonia 182,4

Do obliczenia zapotrzebowania dodać 50% nadmiaru .
==Odważyć obliczona ilość NaOH i sporządzić z niej 32% roztwór wodny.
== Odważyć 12g chlorku sodu i sporządzic 8% r-r wodny
==5cm^3 32% r-r NaOH rozcieńczyc do 8% przy pomocy NaCl 8% przyjmując do obliczeń stężenie NaCl jako 0%.

+++Reaktor do zmydlania napełnic tłuszczem a jego płaszcz wodą i włączyć mieszadło.
+++ ogrzewać płaszcz wodny reaktora az do 70 stopni
+++ wyłączyć mieszanie i dodawac małymi porcjami w ciągu około 30 min przygotowany roztór 8% ( ten z zmieszania NaOH i NaCl)
+++ Do zawiązanego kleju mydalnego dodoawac stopniowo po 5 cm3 roztworu NaOH 32% przy stałym mieszaniu utrzymując temperaturę łaźni 70 stopni.
+++ kazdą następną porcję dodawać po stwierdzeniu ze odczyn May reakcyjnej jest obojętny
+++ Po dodaniu około połowy wodorotlenku dodac do masy reakcyjnej stopiony tłuszcz kokosowy i kalafonię
+++ W czasie reakcji maa może zgęstnieć tak ze mieszanie będzie bardzo utrudnione. Należy wówczas dodać po 10 cm3 8% roztworu NaCl
++ pod koniec zmydlania odczyn alkaliczny może sięutrzymwać przez dłuższy czas. Należy wówczas ostanie porcje wodorotlenku dodoawac w takich samych odstępach czasu co poprzednio nie zwazając na alkaliczność
+++ przy stałam mieszaniu dodac reszte 8% roztworu NaCl
+++ podwyższyć temperaturę łaźni do 90 stopni
+++ Wyłączyć mieszanie i utrzymywac temperature łązni jak wzej przez 100-120 min do całkowitego rozwarstwienia masy reakcyjnej na spustowy ług spodni.
+++ Gorąca mase mydlana przelac do formy ( górana warstwa).

8 gru 2005, o 20:23
Wybacz, że pytam. Co to jest kalafonia? Skąd ją wziąć?

8 gru 2005, o 20:32

Kupić można np. w sklepie z elektroniką (jest wykorzystywana do lutowania).

8 gru 2005, o 21:17
Post Re: Mydło własnej roboty
perhydrol napisał(a):
Kiedy nasze dzieło ostygnie, zawartość garnka ulegnie rozwarstwieniu. Skrzepnięta masa na górze to nasze mydło, natomiast na dole znajduje się NaOH, który nie przereagował. Zbieramy mydełko i kładzieny gdzieś żeby wyschło.

we wszystkich książkach do chemii pisze(chyba że coś pokręciłem) że podczas otrzymywania mydła powstaje także gliceryna i to ona stanowi dolą warstwę, kto w twoim doświadczeniu zjadł gliceryne :lol: ??

31 sty 2006, o 11:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona