Autor |
Wiadomość |
Pierwotniak
|
Luki w doświadczeniu ;)
Dorwałam gdzieś w szkole doświadczenie ze zmianą kolorów. Jest dość efektowne dla gimnazjalistów bo robią taaakie oczy Doświadczenie polega na zlewaniu zawartości 5 zlewek z pierwszej do drugiej, potem zawartość pierwszej i drugiej przelać do trzeciej itd. Wiem, że do tego doświadczenia potrzebne jest: fenoloftaleina, NH4SCN (lub KSCN ale to bez różnicy bo chodzi przecież o rodanki), CaCO3, FeCl3 oraz jeszcze jakiś odczynnik i to jest mój problem... nie pamiętam ani nie mogę tego znaleźć w sieci, może ktoś wie? wiem że w pierwszej zlewce jest fenoloftaleina ale dalej to nie mam pojęcia jak leci... W każdym razie gdzieś w środku (może 3 i 4 zlewka) powstaje sztuczna krew Gdyby komuś obiło się o uszy takie doświadczenie byłabym wdzięczna o uzupełnienie brakującego odczynnika oraz podanie kolejności zlewania
Ale się rozpisałam, fiu fiu
|
7 maja 2010, o 19:25 |
|
|
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
|
Jeśli w pierwszej zlewce masz fenoloftaleinę to w drugiej na pewno będzie jakakolwiek zasada...
Tyle że sztuczną krew musisz robić jako pierwszą, bo ta reakcja zachodzi tylko przy niskim pH, więc jak najpierw nalejesz zasady to nic Ci nie wyjdzie.
7 maja 2010, o 19:44 |
|
|
Pit
|
Opisz obserwację to łatwiej będzie można coś wymyślić
|
7 maja 2010, o 19:53 |
|
|
Pierwotniak
|
hmmm...może i w 2 zlewce było stęż. NaOH bo było wykorzystywane do innych doświadczeń i oczywiście było różowe zabarwienie. Jestem przekonana na 1000% że potem dopiero albo z odstępem jednej zlewki była sztuczna krew... skoro NaOH jest mocną zasadą a FeCl3 na odczyn kwaśny to niby powinno być zasadowe ale chyba NaOH jest mocniejsze od HCl. Tak czy inaczej raczej będzie środowisko zasadowe aby powstała sztuczna krew. Hmm... nie wiem czy dobrze myślę bo napewno nie mam takiego doświadczenia jak wy w każdym bądź razie w ostatniej zlewce chyba powinno wyjść zielone ale mi wyszło czarne bo za dużo dałam odczynników i było wszystko zbyt ciemne. Nie upieram się przy tym zielonym bo nie jestem pewna jak to szło
|
7 maja 2010, o 19:59 |
|
|
Pierwotniak
|
a nie... co do tego ze sztuczną krwią.. miałam zaćmienie mózgu hehe
coś mi się źle skojarzyło że krew powstaje w zasadowym a to powstaje w kwaśnym, czyli jednak HCl jest mocniejsze od NaOH, si?
|
7 maja 2010, o 20:02 |
|
|
Pit
|
Czyli tak w pierwszej masz roztwór fenoloftaleiny, w drugiej coś co daje odczyn zasadowy np. NaOH, powstaje barwa malinowa. W następnej masz zakwaszony roztwór FeCl3, wszystko znowu bezbarwne. Potem dolewasz to do KSCN i masz sztuczną krew czyli czerwone. A dalej to musisz pomóc bo nie wiem co może być
|
7 maja 2010, o 20:11 |
|
|
adi9304
**
|
jeśli chodzi Ci o moc HCl i NaOH jako elektrolitów, to oba są praktycznie całkowicie zdysocjowane.
Pamiętaj że hydroliza FeCl3 prowadząca do powstania kwasu solnego jest reakcją odwracalną, po jakimś czasie ustala się równowaga...nie mam tablic chemicznych pod ręką więc nie powiem Ci jaka jest stała hydrolizy FeCl3, a więc jakie pH będzie miał, powiedzmy 1-molowy roztwór FeCl3.
7 maja 2010, o 20:13 |
|
|
Pierwotniak
|
czyli po sztucznej krwi krwi będzie chyba odczyn zasadowy (?) i zostaje jeszcze CaCO3, wyjdzie jakiś kolorek i wielkie buuum, szkoła wyleci w powietrze a gimnazjaliści będą mi dziękować tymczasem ja wam dziękuję za wieeelką pomoc We wtorek na labotkach będę jeszcze testować tą kolejność i oby było tak jak w waszych podpowiedziach.
Jeszcze raz dziękuję ślicznie
|
7 maja 2010, o 20:17 |
|
|
Pierwotniak
|
Wszystkie odczynniki będę miała 2 molowe tylko NaOH stężony więc będę musiała sobie sporządzić roztwór 2M ale to już małe piwo Dzięki wielkie, coś czuje, że się do sporo dokształcę
|
7 maja 2010, o 20:20 |
|
|
adi9304
**
|
znalazłem opis tego doświadczenia :
zlewka I- woda z fenoloftaleiną
Zlewka II- roztwór węglanu sodu
Zlewka III -zakwaszony chlorek żelaza III
Zlewka IV- rodanek
Zlewka V- heksacyjanożelazian(II) potasu-po zmieszaniu powstaje barwa niebieska (błękit pruski)
Kurcze te kolorowe doświadczenia są takie fajne... ciągle się nimi cieszę ja dziecko w podstawówce
Aha i tutaj jeszcze wrzucam link do fajnej strony:
http://www.eksperymentychemiczne.pl/
Pozdr i życzę udanych pokazów
7 maja 2010, o 20:28 |
|
|
Pierwotniak
|
o kurcze nie wierze... Dziękuję faktycznie... kompletnie zapomniałam że to ma być K3[Fe(CN)6] Wasza pomoc jest bezcenna No to teraz nie mam się o co martwić bo doświadczenie na pewno wyjdzie
|
7 maja 2010, o 20:32 |
|
|
Pit
|
Elegancko się wyjaśniło. A fajną stronę przy okazji znalazłeś Nawet filmy są
|
7 maja 2010, o 20:40 |
|
|