Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
brązowy dym 
Autor Wiadomość
Post brązowy dym
słuchajcie, dzisiaj do kwasu azotowego (V) dodałam fenoloftaleiny. I wiecie co? ciecz zaczeła bulgotać i pojawiły się brązowe dymy. Czy Wy tez cos takiego kiedys zrobiliście?? Ja to zrobiłam przypadkiem, ale bardzo efektowne. Te dymy to tlenki azotu.
pozdrawiam, papa
czekam na odpowiedzi

27 wrz 2006, o 17:42
**

pfff szkoda fenoloftaleiny... te brązowe dymy to jak napisałes tlenki azotu, niezdrowe i niebezpieczne... jaqk sie robi nitrująca i temp wyjdzie poza chyba 60 * to włąśnie z białego dymu na brązowy sie zamienia.. zadne tam fajne doświadczenie...

Obrazek

27 wrz 2006, o 18:19
ale zastanawia mnie tylko to, że fenoloftaleina dodana do azotowego tak zrobiła. Przecież to jest wskaźnik i czy ona mogła tak zrobić?? to mnie dziwi

27 wrz 2006, o 18:24
**

omg.... wskaźnik nie wskaźnik ale związek chemiczny - C20H14O. Wiec w jej reakcji z kwasem powstaną tlenki azotu :roll:

Obrazek

27 wrz 2006, o 18:50

Post brązowe dymy
Wlewanie wielu związków organicznych w znaczniejszych ilościach do HNO3, albo HNO3 do zw. organicznych jest na ogół bardzo niebezpieczne. Może prowadzić do zagotowania, "rzygnięcia" NO2 i kwasem na sufit oraz niefortunnego eksperymentatora. Niekiedy może to zajść tak szybko, że zanim dojdzie do świadomości to już będzie po wszystkim.
Pozdrawiam.

27 wrz 2006, o 19:06
@MODERATOR

w tygielku male ilosci H2SO4 st + KMnO4 (nadmiar)

wymieszac odrobine
na bagietke szklana zmoczyc przykladowo w 2-pentanolu nastepnie krople 2-pentanolu przeniesc z bagietki do tygielka z wczesniej przygotowanym H2SO4 + KMnO4

za chwile masz psoro brazowego dymu + takie lepiace sie do wszytkiego pyly + palaca sie bagietke :)

zamiast pentanolu mozna dac tez etanol (ale w tedy jak dobrze pamietam az tak sie to nie dymi :) )

uwagi:
1. po zmieszaniu H2SO4 z KMnO4 - trzeba dosc szybko dodac alkohol
2. trzeba uwazac bo zawartosc tygielka tez moze sie zapalic - a gaszenie poprzez zdmuchniecie nie zadziala (odpali sie ponownie jak ma sporo alco w sobie )
3. podczas wylewania do zlewu/pojemnika na odpadki - uwazac na resztki alkoholu, H2SO4 z KMnO4 - bo moze sie samo od siebie zapalic

ogolnie "bawic" sie na bardzo malych ilosciach alko :)

inne zastosowanie - jak nie masz pod reka zapalniczki/zapalek to w ten sposob bagietke mozesz przerobic na chemiczna zapalke :)

27 wrz 2006, o 21:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]