Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Doświadczenie z witaminami ?? 
Autor Wiadomość
Post Doświadczenie z witaminami ??
Witam :) Potrzebuje pomocy, znacie jakies reakcje, doswiadczenia zwiazane z witaminami ?? Nie chodzi mi tu np. o rozpuszczanie w wodzie czy w tluszczach. Cos czego nie ucza w 2 klasie gimnazium :):)

Pozdrawiam !

19 mar 2005, o 15:43

Prowitaminy i witaminy z grupy A i D reagując z kwasem siarkowym dają niebieskie zabarwienie. Beta karoten i witamina A dają z SbCl3 ( ok. 1 ml )niebieskie zabarwienie, podczas gdy witaminy z grupu D - żółte.
Cholesterol i wit. D3 w reakcji z bezwodnikiem kw. octowego ( 0.5 ml ) i kw. siarkowym daje barwę czerwoną, przechodzącą w niebiskozieloną.
Wit. D w roztw. bromu w chloroformie ( 1 ml ) barwi się na zielono.
Do wszystkich doświadczeń bierze się po ok. 2ml chloroformowych roztw. witamin. Kw. siarkowego ( stężony ) wystarczy kropla.

20 mar 2005, o 14:25

Do 1 ml roztw. dodaje się kroplę 0,1% rozwt. błękitu metylenowego. Błękit ulega redukcji i odbarwia się.
Znam jeszcze parę doświadczeń, ale są trochę skomplikowane, potrzebne są rzadsze odczynniki, łaźnia wodna, itp. więc nie ma chyba sensu ich pisać.

20 mar 2005, o 14:42
niektórzy mają dostep do wielu odcz. i sprzetu-więc jak możesz to napisz te reakcje-napewno nie zaszkodzi :)

20 mar 2005, o 15:32

Moje ulubione oznaczenie? Witamina K (czynnik protrombinowy): katalityczne uwodornienie witaminy do odpowiednego hydrochinonu w roztworze butanolu w obecności fenosafraniny jako wskaźnika i nadmiaru 2,6-dwuchlorofenoloindofenolu - a później kolorymetrycznie.
Można też miareczkować chlorkiem tytanu mieszaninę naturalnej substancji badanej zawierającej witaminy grupy K z alkoholanem sodowym.
Polecam obydwie metody - zależy co dla kogo łatwiejsze w warunkach domowych! :-)

20 mar 2005, o 16:10

Witamina PP
Do 5 ml roztworu dodaje się 1 ml 10% roztworu KH2PO4 i umieszcza w łaźni wodnej o temp. 66 - 70 stopni na ok. 5 minut. Następnie dodaje się 2 ml zimnego roztw. CNBr i trzyma się w łaźni przez następne 5 min. Po wyjęciu należy dodać 2 ml roztw. prokainy w 1.25M HCl i natychmiast umieścić probówkę w łaźni o temp. 20 stopni w cel schłodzenia. Po 10 min. wystąpi żółte zabrwienie.

Witamina B1
Do ml roztworu dodać 3 ml 2M NaOH i 2-3 krople 1% roztw. K4FeCN6, a następnie wytrząsnąć próbę z alkoholem izobutylowym. Warstwa alkoholwa będzie wykazywać w ultrfiolecie niebieską fluorescencję.

Witamina B2
Do kilku ml próbki dodaje się szczyptę pirosiarczynu sodu. Ginie wtedy żółte zabarwienie roztw. oraz zdolność do fluorescencji w ultrafiolecie.

Do 4 ml próbki dodać 0,2 ml 10M NaOH, wstrząsnąć i naświetlać parę minut lampą kwarcową. Po zneutralizowaniu dodatkiem 0,2 ml lodowatego CH3COOH dodać 6 ml chloroformu i wytrząsać 15 sekund. Warstwa chloroformowa wykazuje zdolność do fluorescencji pod lampą kwarcową.

Przy wykonaniu tej samej analizy z pominięciem etapu naświetlania, żółtozieloną fluorescencję będzie wykazywać warstwa wodna.

Witamina C
Do 1 ml roztworu w 2% kw. szczawiowym dodajemy kroplami roztw. 2,6-dwuchlorofenoloindofenolu. Różowe zabarwienie zanika, aż do momentu utlenienia wszystkich subst. redukujących, po czym roztwó znów barwisię na różowo.

Witamina E
Do 1 ml roztw. w etanolu dodać po 0,5 ml etanolowych roztw. 2,2-dwupirydlu i FeCl3. Po 2-3 minutach występuje czerwone zabarwienie.

Do 1 ml roztw. w etanolu dodać 0.5 ml roztw. kw. molibdenofosforowego w kw. octowym. Wystąpi zielonożółte zabarwienie

Do 5 ml roztw. w etanolu dodać 1 ml stężonego HNO3. Gotować 3 minuty na łaźni wodnej pod chłodnicą zwrotną. Roztwór barwi się na czerwono.

20 mar 2005, o 19:04
Tenkju :) Za lekcje 5 :D To sie nazywa fachowa obsluga :)))

22 mar 2005, o 17:01
Post moze kogoś to zainteresuje - redukujące wł. wit. C
Mam takie doświadczenie (niezbyt może ambitne i niezbyt wyszukane, ale ciekawe, opracowane dla warunków garażowych ;-) i sprawdzające się w nich): modyfikacja próby Trommera z zastosowaniem witaminy C (kwasu askorbinowego) zamiast aldehydu

Jak to zrobić?
Ja robiłem tak: zakwaszony H2SO4 roztwór CuSO4 (skąd wziąć takie coś - patrz nizej lub http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=65) zmieszałem z roztworem kw. askorbinowego i ogrzałem. W tym momencie jeszcze nic się nie stało, bo reakcja wymaga ZASADOWYCH warunków środowiska - toteż następnym etapem jest dodanie zasady - ja używałem udrażniacza do rur ("krecika"). Ostrożnie - reakcja przeprowadzona w ten sposób jest dość gwałtowna.

W reakcji wyrtąca się ceglasty osad Cu2O - reakcja pozwala na stwierdzenie, że kwas askorbinowy ma właściwości redukujące:

kw. askorbinowy -> kw. dehydroaskorbinowy + 2H(+) + 2e(-)

cała reakcja "Trommera" z wit. C:

Obrazek

SKĄD MOZNA WZIĄĆ POTRZEBNE ODZCZYNNIKI w warunkach garażowych?

1. H2SO4 - "elektrolit akumulatorowy" ze stacji paliw :)

2. NaOH - w ~czystej postaci: udrażniacz do rur ("krecik")

3. CuSO4 - potrzebujesz: akumulatora/zasilacza komputerowego, kawałka miedzi, "elektrolitu akumulatorowego" (kwas siarkowy, tu: chyba ~30% 5l - 5,80 zł w BP jeśli dobrze pamiętam)
lejesz kwas do słoika (ja rozcieńczałem ten "elektrolit" 2 x wodą z kranu), wkładasz z jednej strony ten swój kawałek miedzi podłączony do bieguna + (anody), z drugiej strony - najlepiej elektrodę z wnętrza bateryjki, ale w ostateczności może być nawet zwykły gwóźdź
możesz również próbować zdobyć trochę CuSO4w szkole...

4. kwas askorbinowy = witamina C
No są takie tabletki, nie? :) No to można wziąć taką tabletkę, obrać z tej żółtej powłoczki i pokruszyć (np. zawijając w jakąś kartkę papieru i udeżając w to młotkiem - dzięki papierowi jest większa szansa, że "odczynnik" się nie rozsypie po podłodze)

poszukiwanie oczynników - patrz też: http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=65

22 mar 2006, o 07:52
@MODERATOR

A propos, robiłem sobie własnie niedawno próbę trommera na sacharazie przy pomocy kreta w żelu, i co dziwne dała wynik pozytywny (sacharoza jest jednym z niewielu cukrów który daje wynik negatywny, żeby był pozytywny trzeba ją zhydrolizować, np. napluć do próbówki albo dodać kwasu). I właśnie nie wiem, czy to kret (są w nim chyba jakieś podchlorany) zredukował mi miedź, czy też sacharoza z bliżej nieokreslonych przyczyn zhydrolizowała?

22 mar 2006, o 20:46
Jaozyrys: to może spróbuj, czy ten Twój kret sam robi jakieś cuda z miedzią? No i skąd miałeś sacharozę? ;-)

23 mar 2006, o 00:11
@MODERATOR

Ehh, juz nic nie rozumiem co tu się dzieje ;)
Zrobiłem to jeszcze raz, kret nie redukował do Cu2O, za to prawie do razu po dodaniu CuSO4 do kreta Cu(OH)2 rozpadł się do CuO. Wrzuciłem to na łaźnię wodną, ale dalej nic się nie działo, prócz tego że szły babelki które utworzyły coś w rodzaju piany na wierzchu. Wrzuciłem mu całkiem sporo sacharozy (w tej roli oczywiście cukier puder :)), i trochę ceglastego Cu2O się pojawiło, ale po wstrząśnięciu próbówką kolor zrobił się ciemnobrazowy, i Cu2O nie pojawił się już więcej. Grzalem to dalej, nawet naplułem tam i nic. Zostawię do rana, zobaczę czy opadnie jakiś osad z tego.. Mam też próbówkę z poprzedniej próby, mam klarowną żółtawa oleistą ciecz z wierzchu, na dnie odrobine ceglastego Cu2O, i troche tego ciemnobrazowego kłaczkowatego niewiadomoczego... Na opakowaniu kreta pisze: wodorotlenek sodu, podchloryn sodu, substancje czynne powierzchniowo, regulator lepkości. Ogółem niezły syf :) Krótko mówiąc, kret w żelu się do próby Trommera chyba nie nadaje.. I poza tym przepraszamy za offtopa :)[/b]

23 mar 2006, o 01:39

Zrobiłem doświadczenie podobne a własciwie takie jak podał ŁYSY. Zrobiłem roztwór roztłuczonej wit C , r-r CuSO4 zakwasiłem H2SO4. Wlałem do probówki oba r-ry i podgrzałem. Gdy nic się nie działo dodałem zasady - r-ru NaOH. Powstał zielony osad. Co o tym sądzicie?

23 mar 2006, o 18:37
Czy probe Trommera mozna tak zrobic?
W roztworze H2SO4 (elekrolit) podlaczyc do prady np 12 volt DC (staly)
na anode dac stabke miedzi na katode jakis przewodnik
i Powinien nam postwac CUSO4 (krysztal)
lub kupic http://allegro.pl/item130151482_siarcza ... horse.html
do tego dodac NAOH (sode zracza lub Sode taka do ciasta)
??

30 wrz 2006, o 16:00

ten lek to CuSO4 a soda musi bć żrąca czyli NaOH nie do ciasta
pozdro

30 wrz 2006, o 17:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]