1 Sprawdzał ktoś od jakiego stężenia pali sie r-r etnaolu w wodzie?
po podpaleniu 43ml zostało mi 18 ml ;p Moze jakoś wylicze stezenie z duzym rozstrzalem...
2 Do destylatu dodałem K2CO3/Na2CO3,złapał wode, zbrylił sie i opadł na dno. O nic bym nie pytał gdyby płyn nie podzielił sie na dwie warstwy. Dolna, ktorej było mniej, nie paliła się. Gorna paliła sie na waciku do uszu. O co tu chodzi ?:)
pozdro
29 maja 2006, o 19:23
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
o ile dobrze pamiętamto kumpel mi mówił, że alkohol zapala się powyżej 50% (coś w tej granicy)
29 maja 2006, o 19:29
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
Afgan napisał(a):
Do destylatu dodałem K2CO3/Na2CO3,złapał wode, zbrylił sie i opadł na dno. O nic bym nie pytał gdyby płyn nie podzielił sie na dwie warstwy. Dolna, ktorej było mniej, nie paliła się. Gorna paliła sie na waciku do uszu. O co tu chodzi ?
jedynie co mi przychodzi na myśl to na dole jest roztwór K2CO3 i resztki nierozpuszczonego, a na górze etanol. tylko nie jestem pewien czy etanol na pewno nie rozpuszcza się w roztworze K2CO3.
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
29 maja 2006, o 19:50
Anonymous
etanol pali sie w sterzeniy 75% w nizszych sterzeniach trzeba mu podtrzymywac plonien i podgrzewac
5 gru 2006, o 01:54
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
Zgadza się
blizzard napisał(a):
o ile dobrze pamiętamto kumpel mi mówił, że alkohol zapala się powyżej 50% (coś w tej granicy)
Zgadza sie, Twój kolega ma racje, ja wielokrotnie pędziłem bimber i zawsze wyraźnie zapalał się gdzieś ok 50%...
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości