Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
zawór pneumatyczny 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post zawór pneumatyczny
witam szanowne grono :wink:

mam małe pytanie co do budowy zaworu (chyba tak to można nazwać?) puszczającego sprężony gaz po wciśnięciu spustu w takich urządzeniach jak wiatrówki PCP czy CO2 lub ASG na green-gas.

ze względu braków w budżecie mam w planach wykonanie karabinu ASG na gaz do zapalniczek+ ciekły silikon. zastanawiałem się jakby tak zdemontować wiatróweczkę CO2 Beretta ELITE III, którą mogę kupić za 70zł nówkę. to jest kwota którą mogę poświęcić na budowę karabinka. oczywiście elementy takie jak zamek, kolba czy lufa już nie stanowią najmniejszego problemu.

pod uwagę brałem również przeróbkę pistoletu na powietrze do sprężarki, ale to sprawiło by za dużo kłopotu ze względu na kształt, i nie jestem do końca pewien czy pojedyncze uderzenie o zawór wypuściło by odpowiednio dużo gazu. Kolejnym pomysłem jest elektrozawór, ale nie mam ochoty nosić akumulatora czy budować przetwornicy choć to ostatnie było by dosyć ciekawym rozwiązaniem.

jeżeli ktoś jest w stanie doradzić jak zbudować, bądź lepiej gdzie dostać w miarę tanio tego typu zawór, będę wdzięczny za radę.

Pozdrawiam Achtung

21 lut 2009, o 22:14

Post Re: zawór pneumatyczny
Achtung napisał(a):
oczywiście elementy takie jak zamek, kolba czy lufa już nie stanowią najmniejszego problemu.

...może powinieneś pokombinować w kierunku takiego schematu działania
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 92ec8.html
Musisz wziąć pod uwagę sekwencyjną pracę cyklu.Szczelność układu też nie jest bez znaczenia.

Achtung napisał(a):
pod uwagę brałem również przeróbkę pistoletu na powietrze do sprężarki, ale to sprawiło by za dużo kłopotu ze względu na kształt, i nie jestem do końca pewien czy pojedyncze uderzenie o zawór wypuściło by odpowiednio dużo gazu. Kolejnym pomysłem jest elektrozawór, ale nie mam ochoty nosić akumulatora czy budować przetwornicy choć to ostatnie było by dosyć ciekawym rozwiązaniem.

obydwa pomysły raczej mało realne.

pozdrawiam vis

22 lut 2009, o 20:59
@MODERATOR

no projekcik powiem krótko super. dobiorę się do tokarki i biorę się do pracy. o efektach będę informował na bieżąco. dziękuję Panie vis.

23 lut 2009, o 14:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]