przez Anonymous » 8 kwi 2007, o 22:05
Nie mam doświadczenia w temacie dział na ziemniaki. Nie mniej jednak chciałbym spytać czy gaz w komorze gaz ma się spalić detonacyjnie!? Czy wręcz przeciwnie, należy tego unikać.
Warto byłoby ustalić jednoznacznie jakie paliwo najlepiej nadaje się do takiego urządzenia. Najlepiej napierw na wykresie zaznaczyć sobie zasięg działa od ilości użytego paliwa. Następnie stworzyć wykresy dla innych paliw, wybrać z każdego wartości szczytowe i wyciągnąć wnioski. Oczywiscie do testów trzeba przygotować jednakowej wielkości "fragmenty" ziemniaków.
Gdy już się znajdzie odpowiednie, dające najlepsze wyniki paliwo to można byłoby się bawić w wyprowadzanie wzorów: objętość komory/długość i średnica lufy.
/.../
Podobał mi się "patent" z uzyciem w zatykaczce specjalnych zaworów, nie trzeba za każdym razem rozkręcać rury, sprytne.
Może na wakacjach zbuduje takie działo, tylko dużo większe teraz na to nie mam czasu.
Kupiłbym rure jakąś 3metry, komorę spalania z rury o większej średnicy, całość zmontowłbym na dwukołowym wóżku. Tą część lufy z komorą spalania umiesciłbym w skrzynce drewnianej i zasypał piaskiem, jak ma coś wybchnąć to własnie komora a oberwanie odłamkiem, nawet z PCV może skończyć się bardzo źle, należy uważać!. Do komory spalania wchodziłby wężyk i dwa kabelki podączone do zapalarki. Tak zabezpieczoną lufe można by było napełnić acetylenem, ciekawe czy by pękła, hm...
Pozdrawiam!
dość.
nicnowego