Na egzaminie dostałem pytanie co to jest optoda opisy budowe i zasade dzialania i zastosowanie w medycynie hehe, wie ktos mote cos na ten temat.
5 mar 2007, o 22:29
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
Cytuj:
optoda, czyli element detekcyjny, zawierający substancje chemiczną, reagującą na dane parametry środowiska (np. pH, temperaturę, stężenie tlenu lub innych gazów etc.)
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
5 mar 2007, o 22:37
Anonymous
Znalazłem w guglu co to jest, w jakimś opisie patentowym. Jest to po prostu detektor optyczny połączony na stałe ze światłowodem - wręcz wtopiony w światłowód.
Nic mnie bardziej nie wk....., jak wymyślactwo idiotycznych pseudoegzotycznych nazw dla prostych rzeczy. Facet wywiercił dziurkę w światłowodzie i osadził w niej detektor optyczny. I światłowody i detektory światła znane są od prehistorii, znali je już ludzie pierwotni, może nawet przed erą kamienia łupanego. A teraz znalazł się mądrala co te dwie rzeczy połączył , opatentował (a cóż tu do patentowania?), i jeszcze wymądrza się etymologicznie. Dalej już nie będę pisał, bo byłoby więcej wielokropków niż głosek.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości