Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
wykrywanie aniliny 
Autor Wiadomość
Post wykrywanie aniliny
otoz mam taki problem, musze napisac projekt z chemii analitycznej, wykrywanie anliliny, ma to polegac na tym, ze dostaje subst. i teorytycznie nie wiem co to jest. czyli zaczac odspalania (?), wykrywania grup funkcyjnych, wykazania czy aromatyczne czy nie, czy ktos moze wie, jak dokaldniej to zrobic i co najwazniejsze jakie reakcje. pozdrawiam


1 maja 2007, o 12:49
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sty 2007, o 13:09
Posty: 270
Post 
Od razu zaznaczam, że mam małe pojęcie o chemii analitycznej. Ja zaczšłbym od ogólych własnoœci takich jak np. barwa, zapach itp, następnie temperatura wrzenia, próba spalania, sprawdzenie rozpuszczalnoœci w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych, reakcje z innymi zwišzkami np. kwasami, zasadami (pomogš w oznaczeniu charakteru substancji)...


1 maja 2007, o 19:26
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 kwi 2007, o 13:27
Posty: 5
Post 
"efektownym" wizualnie dowodem na to ze badana przez Ciebie substancja to anilina bylby efekt reakcji jaka zaszlaby po wrzuceniu NaNO2 i następczym dodaniu HCl do mieszaniny tej aniliny i np fenolu (zajdzie sprzęganie i powstały produkt będzie miał intensywną barwę)


1 maja 2007, o 19:45
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 kwi 2007, o 13:27
Posty: 5
Post 
"efektownym" wizualnie dowodem na to ze badana przez Ciebie substancja to anilina bylby efekt reakcji jaka zaszlaby po wrzuceniu NaNO2 i następczym dodaniu HCl do mieszaniny tej aniliny i np fenolu (zajdzie sprzęganie i powstały produkt będzie miał intensywną barwę)


1 maja 2007, o 19:45
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 kwi 2007, o 13:27
Posty: 5
Post 
"efektownym" wizualnie dowodem na to ze badana przez Ciebie substancja to anilina bylby efekt reakcji jaka zaszlaby po wrzuceniu NaNO2 i następczym dodaniu HCl do mieszaniny tej badanej substancji (aniliny) i np fenolu (zajdzie sprzęganie i powstały produkt będzie miał intensywną barwę)


1 maja 2007, o 19:46
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sty 2007, o 13:09
Posty: 270
Post 
LuCaS, opisaną przez Ciebie reakcje może wykorzystać, gdy juz na 99 % będzie pewny że jest to anilina... Jeżeli przyjmiemy, że otrzymał bezbarwną aniline to pozostawienie jej na jakiś czas na powietrzu zpowoduje jej brunatnienie, to tez jest poniekąd charakterystyczne dla aniliny...


1 maja 2007, o 19:59
Zobacz profil
**********

Dołączył(a): 28 lis 2006, o 14:14
Posty: 416
Post 
Wykorzystaj pojęcie grup rozpuszczalności w analizie typów związków organicznych.


1 maja 2007, o 20:10
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sty 2007, o 13:09
Posty: 270
Post 
http://www.chemia.polsl.gliwice.pl/ichem/metodyka.html

Może to jakoœ się przyda.


1 maja 2007, o 20:16
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 kwi 2007, o 13:27
Posty: 5
Post 
gambit czemu dopiero jak bedzie na 99% pewny ze to anilina? Ta próba nie jest ani kosztowna ani czasochlonna a bardzo szybko daje wyrazny efekt, co za problem dodac do badanej substancji troche fenolu, nastepnie roztworu NaNO2 i to zakwasic, mysle ze ta proba zaoszczedzilaby mu troche czasu i jednoznacznie pokazala ze badana substancja zawiera grupe aminowa przy pierscieniu aromatycznym (co nie oznacza ze to musi byc koniecznie anilina moga tez byc, np jej pochodne np p-metyloanilina). Ta proba powinna byc wykonana raczej na poczatku analizy gdyz dowiedzie ze badana subst jest zwiazek z grupa aminowa podlaczona do pierscienia aromatycznego i ukierunkuje w zwiazku z tym dalsze postepowanie (jeśli wśród badanych zwiazków jest więcej amin aromatycznych, a jesli nie to sprawa zalatwiona), poza tym wiele zwiazkow zmienia barwe bedac wystawionym na powietrze, a sprzeganiu z pojawieniem sie wyraznej barwy to ulega znacznie mniej i to akurat wlasnie aminy aromatyczne.


2 maja 2007, o 10:59
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sty 2007, o 13:09
Posty: 270
Post 
LuCaS, ja napisałem to co ja uważam, zazwyczaj zaczyna się od określenia ogólnych cech (zapach, barwa itd.) Sądzę, że miałeś do czynienia z aniliną, jeżeli tak, to wiesz, że już "prymitywne" badania w stylu rozpuszczalność w wodzie, określenie zapachu (ten aniliny jest raczej charakterystyczny) i właśnie brunatnienie na powietrzu są w stanie ukierunkowac w pewien sposób dalsze poczynania. Powtarzam, to tylko mój punkt widzenia, być może Ty zaczynając od wykrywania obecności grupy aminowej masz więcej racji... :wink:


2 maja 2007, o 14:35
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 kwi 2007, o 13:27
Posty: 5
Post 
Po pierwsze: Ja nie neguje analizy zapachu, barwy czy zbadania temperatury topnienia(szczegolnie ona jest charakterystyczna dla danego zwiazku) tudziez innych zaproponowanych metod
Po drugie: W zasugerowanej przeze mnie probie wykryte zostaje cos wiecej niz zwykla grupa aminowa - mianowice pierwszorzedowa grupa aminowa przyłączona do pierścienia aromatycznego, czyli oprócz faktu iz w badanym zwiazku jest grupa aminowa mozemy stwierdzic jego aromatycznosc i rzedowosc aminy (bo zwykle aminy alifatyczne w ktorych atom azotu polaczony jest z lancuchem lub lancuchami weglowodorowymi, podobnie jak drugo i trzeciorzedowe aminy aromatyczne nie uleglyby sprzeganiu z fenolem), to chyba dosc sporo i zupelnie wystarcza do identyfikacji aniliny, o ile w zestawie badawczym nie ma innej spelniajacej zadane warunki aminy (np wspomniana juz przeze mnie p-metyloanilina) ale chyba nie ma gdyz autor tematu tego nie zaznaczyl


2 maja 2007, o 15:51
Zobacz profil
Post 
dziekuje bardzo, jesli bede miala jeszcze jakies watpliwosci to napisze ;)


3 maja 2007, o 00:46
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..