Nie wiem czy dobrze myślę, bo nie jestem na chemii tylko na farmacji, ale akurat jestem na etapie rozwiązywania tego typu zagadek, więc mogę troszeczkę napisać co tu widzę. Ale ostrzegam, że mogę się mylić...
próbka nr 6:
najprawdopodobniej amina pierwszorzędowa, wskazują na to te dwa piki w okolicy 3600 cm-1, obstawiam że jest alifatyczna, ze względu na te drgania rozciągające około 3000 cm-1 to pewnie są od wiązania C(sp3)-H, przy 1710 mogą być drgania od grupy C=O, aldehydowe, dalej już jest trochę nieczytelne dla mnie.
próbka nr 8.
zastanawiam się dlaczego poniżej 2000 cm-1 tak dziwnie wygląda, my dostawaliśmy ładniejsze wzorki
no ale do rzeczy: tutaj też widzę aminę, ale drugorzędową, to ten pojedynczy pik przy 3462cm-1, chociaż może to też być alkohol, gdyby się uprzeć, no ale nie mogę tego potwierdzić bo nie wiem czy są drgania deformacyjne O-H, bo są one około 1300 a tam już nic nie widać... zastanawiałabym się też nad kwasem, ale te zygzaki są trochę za nisko, bo powinnym być między 2500 a 3400cm-1, te drgania między 2000 a 2500cm-1 mogą pochodzić od wiązań potrójnych między węglami albo między węglem a azotem.
próbka nr 1.
Związek jest alifatyczny, bo mamy pik czy 2844cm-1, te w okolicach 3500 i 3400cm-1 to chyba znów mamy aminę, ale może to też być alkohol, drugo lub trzeciorzędowy, no i te piki pomiędzy 2000 a 2500cm-1 to pewnie od wiązań potrójnych.
Nie wiem czy cokolwiek pomogłam, ale spytam się jeszcze czy masz podać dokładną strukturę związku tylko na podstawie IR? Robiłeś analizę taką normalną w probówce, albo chociaż HNMR albo CNMR? Bo z samego IRu to nie wiem czy się da tak dokładnie określić, zwykle się nim po prostu potwierdza strukturę związku.